Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Elektryka? Aku? Pomozcie...

kulczy
08-01-10, 07:46
A więc tak może zaczne od początku
Mialem pare razy sytuacje iż alarm mi się w samochodzie włączał i schodzilem i go wyłączalem z pilota sprawdzalem czy wszystkie drzwi są pozamykane i tak dalej.
Przedwczoraj popoludniu jak wystartowalem silnik i jechalem pareset metrow uslyszalem trzask ale pomyslalem zimny w srodku plastik sie grzeje to sobie moze cos tam strzeliło. Natomiast jak podjechalem pod blok sasiad uprzedzil mnie ze jezdze na pozycyjnych. Rzeczywiscie odpalilem silnik wlaczylem na mijania a tam pozyccyjne wylaczylem i powtorzylem czynność t samo po czym wlaczylem swiatla długie i powrocilem do mijania to wtedy zapalily sie swiatla mijania i pomyslalem ok wszystko gra...
Odstawilem auto pod blok po jakis 7h chcialeem jechac otwieram z pilota i echo. Tylko taki dziwny dzwiek taki krótki niczym z atari. Powtorzylem pare razy otwieranie i zero dzewu tylko ten dzwiek. Pozniej juz mi ladnie syrena alarmu grala z pod maski jakas durna melodie tez w stylu atari.
Niewiem co mam z tym zrobić podlaczylem kable rozruchowe i nic nie odpalil a we wnetrzu jest słychac takie jakby tykanie. Takie jak chcemy zapalic silnik a nie mozemy z powodu rozladowanie akumulatora.
Pomoglo dopiero odłączenie klem i auto teraz sobie stoi....
Przepraszam za tak wyczerpuaca wypowiedz :)

mAgik
08-01-10, 13:12
Alarm przeważnie tak gra gdy akumulator jest na wykończeniu. Zastanawia mnie kwestia tych świateł co opisałeś. Wygląda na to, że masz coś pochrzanione w instalacji elektrycznej lub coś gdzieś zwiera. Ja bym się nie bawił tylko oddał samochód do elektryka, szkoda nerwów.
Akumulator raczej sam z siebie się nie rozładował (chyba, że ma zwarcie na celach) więc albo alternator go nie doładowuje, albo masz pobór prądu na postoju (alarm?). W przypadku awarii elektryki jest dużo znaków zapytania i trudno jednoznacznie określić co się stało na odległość.

derwisze
08-01-10, 15:44
Pora chyba zadzwonić po elektryka

kulczy
08-01-10, 16:01
i tak tez po sprawdzeniu na oko instalacji i bezpiecznikow zrobilem. Mocny w tematyce tej nie jestem stad ta decyzja:)
jak odbiore postaram sie napisac co sie zchrzanilo narazie dzieki za odpowiedzi:)

greg-si
08-01-10, 18:21
moim skromnym zdaniem to pewnie coś z pająkiem tudzież instalacją od świateł

czekam na rozwiązanie :)