PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie przód V gen seria H4 vs. H3 + H1 jak nie wyłaczyć świateł mijania

Przemo1871
07-01-10, 20:51
Witam mam pytanie odnośnie sterowania światłami długimi i mijania w civicu ej2 .
Rzecz jest następująca miałem lampy z żarówką H4 a teraz mam lampy z żarówkami H1 i H3(xenon). Przy włączeniu "poganiaczy" czyli chwilowe mignięcie długich świeci się również światło mijania.
Moje pytanie brzmi jak zrobić żeby przy włączonych światłach mijania można było włączyć na STAŁE światła długie bez wyłączania świateł mijania.

1.Czy da się zamienić przekaźnik na inny sterujący światłami długimi w skrzynce bezpieczników????
2. Można dorobić jakąś instalację zewnętrzną która coś takiego robi( instalacja pod bi xenon H4 umożliwia zrealizowanie takiej opcji , ale jest kupa dodatkowych kabli:/ )????

raq22100
07-01-10, 23:02
Z tego co mi wiadomo to za gorąco bedzie. Tak jest w H4 :D

Przemo1871
08-01-10, 09:38
Z tego co mi wiadomo to za gorąco bedzie. Tak jest w H4 :D
Jakie za gorąco ,???!!! mam reflektory z dwiema żarówkami jedno to soczewka drugie odbłyśnik. To są dwa niezależne światła. Nie ma opcji żeby to się przegrzało . Poza tym potrzebuje dokonać tej modyfikacji po to żeby przy przypadkowym włączeniu świateł długich nie wyłączyć ksenonu na światłach mijania. HELP !!!!!!

raq22100
08-01-10, 14:57
Tego nie zrobisz tak hop siup... BO to jest chyba w przełączniku tak zrobione. Musiał być dać przekaźnik, który zasila był by przed aku, włączany był by przez światłą drogowe a włączał by światła mijania. Nie jest dużo roboty w sumie ;)

Chipsy2
09-01-10, 22:00
Operacja prostsza niż wam się wydaje. Ale warunek jest taki że trzeba mieć troszkę pojęcia w elektryce działaniu przekaźników. Na pewno gorąco się wtedy zrobi w manetce pod kierownicą ale proponowałbym i tak całość przerobić na dodatkowe przekaźniki. Styk w manetce jest niestety zbyt słaby żeby przepuszczać na dłuższą metę taki prąd. No chyba że masz nową oryginalną manetkę. Bo po latach niestety są one już dość spracowane.