Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wkłady lusterek

teg
06-01-10, 11:21
Czy oryginalnie, wkłady są sferyczne, asferyczne, zwykłe? Pękła mi szybka i nie wiem, co kupić. Są dostępne przyklejane na starą szybkę, ale dla mnie to jest rzeźba... Jak je wymienic? Jak wykrece taka srubke od spodu to prawdopodbnie rozkrece lusterko i sie do szybki dostane, ale jak sie zdejmuje stare szklo i jak sie montuje nowe? W komplecie sa jakies (tak jest napisane) plastiki mocujace, to wystarczy? Nigdy tego nie rozbieralem.

y4r3k
06-01-10, 21:06
Czy oryginalnie, wkłady są sferyczne, asferyczne, zwykłe? Pękła mi szybka i nie wiem, co kupić. Są dostępne przyklejane na starą szybkę, ale dla mnie to jest rzeźba... Jak je wymienic? Jak wykrece taka srubke od spodu to prawdopodbnie rozkrece lusterko i sie do szybki dostane, ale jak sie zdejmuje stare szklo i jak sie montuje nowe? W komplecie sa jakies (tak jest napisane) plastiki mocujace, to wystarczy? Nigdy tego nie rozbieralem.

Śrubką na dole chyba nic nie zdziałasz. Duże tego jest na forum. Dobrze nie pamiętam, ale sam zmieniałem wkład w hatchbacku i musiałem wyjąć (siłowo, ale bez odginania na boki) czarny trójkąt wewnątrz kabiny, tam są śrubki i można wyjąć całe lusterko. Nie udało mi się wyjąć samego wkładu pomimo czytania opisów z forum.. w każdym razie trzeba czymś(suszarką) podgrzać plastik obejmujący lusterko i jakość wyciągnąć. Plastik na tyle mocno trzyma, że nowe włożyłem bez kleju. Ciężko było, grzałem i podważałem śrubokrętem, ale jak pisze - nie dałem rady wyciągnąć samego wkładu i operowałem na całym lusterku.

Swoją drogą to lusterko samo chyba mi pękło przy drganiach na dużym mrozie i z powodu silnego ścisku plastiku obejmującego.

Borys1
06-01-10, 22:05
Witam,

Nie jestem na 100% pewien, ale w oryginale chyba są lusterka asferyczne.

Temat z pękniętym lusterkiem przerabiałem niedawno i teraz założyłem sobie sferyczne, trochę więcej widać.

Wymianę przeprowadziłem bez wyjmowania lusterka. Jedyne narzędzie jakie używałem to śrubokręt, przy pomocy którego wyjąłem stare szkło (Po prostu po kawałeczku wyjmowałem z obudowy). Nie wiem czy to było oryginalne lusterko(to pęknięte), ale wkład był przyklejony czarną folią na prawie całej powierzchni.

Po wyjęciu starego szkła poprostu wkładasz nowy wkład, który pewnie zaopatrzony jest w kilka kawałków taśmy dwustronnej. Ja miałem lekkie problemy z włożeniem szkła w ramkę, może było to spowodowane, że robiłem na mrozie a może wkład nie był idealnie docięty.

W sumie cała robota zajęła mi jakieś 15 minut.

Powodzenia.
Pozdrawiam

teg
06-01-10, 23:00
No właśnie wygląda, że u mnie pękło samo na mrozie, bo nie ma śladów żeby ktoś zawadził, pozycja lusterka się nawet nie zmieniła. Co to, tylko osobom z Bydgoszczy i posiadaczom D15Z6/Z8 pęka, bo do tej pory się z tym nie spotkałem w żadnym samochodzie :/ ;)

Czyli jest tak: podważam stae szkło po kawałku, np śrubokrętem owiniętym w ręcznik aż wyjdzie. Ale nowe wkłady znalazłem albo przyklejane na stare lusterko (całe pokryte klejem) albo z jakimś plastikiem mocującym. Nie bardzo rozumiem, jak się montuje nowe szkło, trzyma się na klej/taśmę dwustronną? To po co ten plastik w komplecie?

EDIT: ok, już znalazłem jak to wygląda. Tylko jakie jest w oryginale, płaskie, sferyczne?

Borys1
07-01-10, 00:16
Mi pęklo dokładnie w połowie w pionie, więc nie tylko w Bydgoszczy pękają:)

Śrubokrętem trzeba operować delikatnie acz stanowczo, na pewno wyczujesz. Trzeba użyć tyle siły, żeby szkło się poddało ale żeby niczego więcej nie uszkodzić. Jeżeli szkło jest tylko pęknięte to najtrudniejsze jest wyciągnięcie pierwszego kawałka, potem to już z górki:)

Ja kupowałem wkład (szkło) mocowany na taśmę dwustronną, dodam, że już drugie(poprzednie z prawej strony, teraz lewą), i trzyma się bez żadnych problemów a nie jeżdzę po równych drogach.

Jak wcześniej wspomniałem, w oryginale chyba było asferyczne. Teraz mam sferyczne i widać więcej, więc polecam sferyczne. W czuciu odległości nie widzę różnicy między sferycznym a asferycznym.

Pozdrawiam i powodzenia.

teg
07-01-10, 00:23
Ja kupowałem wkład (szkło) mocowany na taśmę dwustronną, dodam, że już drugie(poprzednie z prawej strony, teraz lewą), i trzyma się bez żadnych problemów a nie jeżdzę po równych drogach.

Ale do czego to mocowałeś? Pod samym szkłem jest przyklejony taki plastik razem z którym wychodzi szkło, rozumiem że odkleiłeś ten plastik i do niego przymocowałeś nowe lusterko?

Sferyczne to całe wypukłe (oddalające), a asferyczne jest płaskie lub lekko wypukłe i dodatkowo jeszcze bardziej wypukłe na końcu, o ile wiem to asferyczne powinno więcej pokazywać :)

czara
07-01-10, 07:54
ja z tego co pamietam u siebie to żeby nie męczyć sie wyjąłem cale lusterko ( 3 śruby w trójkącie i kostka) ) wkład wkładasz do gorącej wody żeby plastik sie zmiękczył i wyciągasz bez śrubokręta nowe robisz tak samo. Radze Cie nie kombinować ze śrubokrętem na mrozie bo wszystkie plastiki sa zamarznięte i zaraz popękają.

tu masz dokładniej opisane:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=8550&highlight=podgrzewane+lusterka

mAgik
07-01-10, 16:46
Ja odkręcałem tą śrubkę od dołu pod lusterkiem i później poszło elegancko. Najgorzej było wsadzić z powrotem ten bolec trzymający lusterko.
Zresztą znowu mam zbite szkiełko i prawdopodobnie będę w ten weekend wymieniał.
Co do szkła to chyba jest zwykłe ale pewności nie mam :)

teg
08-01-10, 00:57
Kurde niby prosta sprawa a jednak... Czyli metody są dwie: 1. Jak w manualu - podwadzać stare szkło żeby wyszło z plastikowej ramki, oczyścić i próbować założyć nowe szkło (na mrozie problem...); 2. Odkręcić śrubę od dołu, wyjąć lusterko z plastikiem który je trzyma i bawić się z jakimś bolcem, który jeszcze nie wiem gdzie jest :)

Borys1
08-01-10, 11:18
Hehe, prościej jest jak jest tylko jedna metoda:)

Prawdę powiedziawszy o tej drugiej metodzie jakoś nie pamiętałem, chociaz właśnie korzystałem z wątku podanego kilka postów wcześniej.

Dzisiaj odśnieżając auto sprawdziłem, rzeczywiście jest śrubka tam gdzie jest to opisane:). Człowiek całe życie się uczy.

Dodam jeszcze o lusterkach: mam z prawej strony asferyczne a z lewej sferyczne i lepiej mi się patrzy w lewe, więcej widać.
Jeżeli miałbym zmieniać prawe znowu to tylko sferyczne bym zakładał. Różnica w cenie niewielka, ale lepiej mi się w nie patrzy. Ale oczywiście to tylko moja subiektywna opinia.

Pozdrawiam

mAgik
08-01-10, 12:20
Najlepiej podjechać do hurtowni motoryzacyjnej i wziąć szkła w rękę i zobaczyć, które najbardziej nam pasuje.
Jak kiedyś założyłem szkło asferyczne to ni cholery nie widziałem w lusterku, gdy musiałem szybko zmieniać pasy czy jeszcze się zmieszczę czy już nie ma miejsca i zajeżdżam.
Wbrew pozorom lusterka to bardzo ważna rzecz i od nich również zależy nasze bezpieczeństwo.

teg
10-01-10, 00:16
Kupilem asferyczne :/ No zobaczymy po wymianie, dzieki :)

domingez
20-02-10, 17:23
Jeśli chodzi o wymianę lusterka to tylko w http://lusterka.prv.pl/ ; cała operacja w moim 5D trwała 10 minut:) Koszt 20 zł lub droższe lusterko, które likwiduje martwy punkt 30 zł z montażem :) Byłem, sprawdziłem - szczerze polecam.

DemoN
14-04-10, 11:56
oryginalnie przynajmniej z tego co widzialem sa montowane sferyczne przynajmniej u mnie

gtagrzes
18-07-10, 09:56
Jeśli chodzi o wymianę lusterka to tylko w http://lusterka.prv.pl/ ; cała operacja w moim 5D trwała 10 minut:) Koszt 20 zł lub droższe lusterko, które likwiduje martwy punkt 30 zł z montażem :) Byłem, sprawdziłem - szczerze polecam.

umawiałeś sie ? czy robią od ręki? bo sie dodzwonić nie mogę :(

comatose
14-08-10, 16:49
W lusterkach ustawianych manualnie i ze sterowaniem elektrycznym są takie same wkłady? Lusterko pękło mi w styczniu na mrozie i w końcu przeszedł czas na wymianę ;] Ktoś wie czy z pękniętym lusterkiem auto przejdzie przegląd?

Thomas80
13-06-11, 18:59
witam
odgrzeje kotleta;)
u mnie akurat lusterko (szkło) pękło akurat w lecie:p nie na mrozie jak u innych.
teraz mam pytanko, bo jak wymienić to już wiem, tylko jakie szkło kupić ???
w jakim lepiej widać?? sferyczne czy a sferyczne ??
i czy ktoś może polecić firmę która zajmuje się sprzedażą szkieł.
linki mile widziane:cool:
pozdrawiam

comatose
13-06-11, 20:12
Ori wkłady były sferyczne i takie zamienniki kupiłem u sprzedawcy na allegro "glasko2". Wkład pasował idealnie, z tego co pamiętam nie miał na aukcjach takich wkładów wystawionych, ale telefonicznie się umówiliśmy, że kupię jakieś inne wkłady za daną cenę i mailowo mu napiszę co ma wysłać dokładnie. Nie było z tym kłopotu.

Thomas80
13-06-11, 22:41
Ori wkłady były sferyczne i takie zamienniki kupiłem u sprzedawcy na allegro "glasko2". Wkład pasował idealnie, z tego co pamiętam nie miał na aukcjach takich wkładów wystawionych, ale telefonicznie się umówiliśmy, że kupię jakieś inne wkłady za daną cenę i mailowo mu napiszę co ma wysłać dokładnie. Nie było z tym kłopotu.
dzięki za info, zapytam najpierw u niego.

atom
23-06-11, 22:10
witam
odgrzeje kotleta;)
u mnie akurat lusterko (szkło) pękło akurat w lecie:p nie na mrozie jak u innych.
teraz mam pytanko, bo jak wymienić to już wiem, tylko jakie szkło kupić ???
w jakim lepiej widać?? sferyczne czy a sferyczne ??
i czy ktoś może polecić firmę która zajmuje się sprzedażą szkieł.
linki mile widziane:cool:
pozdrawiam
hej,
ja parę tygodni temu wymieniłem pęknięte szkło lewe na a sferyczne (z kreską) i prawe na sferyczne. Generalnie polecam bo pole widzenia bardzo się zwiększa w porównaniu do oryginałów. Jedynym minusem jest to że trzeba się do nich trochę przyzwyczaić i bardziej uważać przy cofaniu ;-)

reXio
25-06-11, 17:56
Gdybym wymianial szkla to tylko na asferyczne - bardzo fajny patent.

SmIRnOff
25-06-11, 19:10
pozwolicie, że zapytam czym się różni jedno od drugiego? bo nie wiem :confused:

comatose
25-06-11, 20:39
Asferyczne jest bardziej wygięte i więcej w nim widzisz, jednocześnie obraz jest trochę bardziej "zniekształcony"

daniel208
26-06-11, 16:33
w asferycznym jest kreska i załamuje się szkło, co by nie było martwego punktu :P