Zobacz pełną wersję : Sonda firmy Walker -problem
witam ,wymieniłem uszkodzona sonde lambda na sonde firmy walker nr L6U030 4-przewodowa i wywala mi blad nr 43 , czy ta sonda jest zla czy moze cos ze zle podpietymi kabelkami gdyz originalna miala 2 czarne ,bialy i niebieski a ta ma 2 czarne ,bialy i zielony .Podlaczylem odpowiedni czarny do czarnego ,bialy do bialego, a niebieski do zielonego.Czy tak ma byc ? Czy jest inna przyczyna bledu .Jesli ta sonda ma inne napiecia niz originalne to czy mozna wpiac jakis rezystor lub cos innego ?.Silnik D16Z6 bez gazu.
Z tego, co mi wiadomo, to ta sonda po prostu się nie nadaje. Kolory kabelków mają znaczenie i jeśli nie są identyczne, to znaczy, że może nie hulać.
Ja też zmieniałem sondę i kierowałem się prostą zasadą: tylko oryginał!
Z drugiej jednak strony, zdaje mnie się, że któryś z forumowiczów miał Walkera w D16Z6 i chodziło...
Osobiście wolę jednak używany oryginał niż nową sondę uniwersalną. Zwłaszcza, że z dostępnością nie ma problemów, a i ceny zdają się być całkiem przyzwoite.
Co do rezystorów, to ja Ci nic nie powiem, bo się nie znam... Jak masz problemy, to ożeń tego Walkera i spraw sobie oryginał - jest P&P i przynajmniej nie trzeba nic rzeźbić.
Slyszałem ze rożnica miedzy kablekiem zielonym a niebieskim jest w napieciu zasilania sondy , wie ktoś może jakie napięcie powiinna mieć sonda z kabelkiem niebieskim a jakie z zielonym ?