Zobacz pełną wersję : Ile mocy może zabrać katalizator....
Jakiś czas temu był DynoDay w promotorze. Zhamowałem wtedy świeżo kupionego CRX EE8. Wykres:
http://arvcrx.webpark.pl/crx.jpg
PO wywaleniu katalizatora i założeniu układu 2,5 cala od portek do końca (2 tłumiki przelotowe) sytuacja nieco się zmieniła:
http://arvcrx.webpark.pl/grabowski.jpg
Dodam, że kolega, który tez ma EE8 hamował się i w Promotorze i u Grabowskiego i wyszedł mu identyczny wynik.
Tytuł tematu jest idiotyczny. Może poprostu zmień na "Ile mocy może dać zmiana starego zapchanego wydechu na nowy sportowy"?
pozatym jak chcesz miec porownanie to musisz shamowac auto w promotorze albo zamontowac stary wydech i zrobic test u grabowskiego :)
Napisalem że Ziom hamował się i tu i tu i wyszło identycznie. To nic nie znaczy?? Czysty przypadek?? Chętnie się zhamuje w Promotorze, ale wątpie żeby to kosztowało 5 dych. A co do tematu to się czepiasz Banzai.
dlaczego wykres jest do 8tys z drobnym hakiem?? jak by 8100 a moze i nie? w Promotorowym jest dlaje i wg mnie poprawniej - tak czy siak gratuluje masz duzo lepszy wynik niz ja - pozwolisz ze odezwe sie do Ciebie jak tylko odpuszcza sniegi i wywstawie autko z garazu !!
Jak byłem Promotorze to miałem zamontowane jakieś badziewne nakładki na zegary, przez co były duże przekłamania na obrotomierzu. Nie pamiętam jak Miniac dobrał w końcu obroty, czy przez odcięcie czy inaczej. Teraz wsadziłem oryginalne zegary od EE8( całą konsolę), ale może one też przekłamują troszkę, bo powinien odcinać przy 8200, a nie 8100. Może stąd te różnice?? Jak będzie znowu DynoDay w Promotorze to wpadnę się zhamować, to bedzie bardziej wymierne porównanie. Póki co chce się sprawdzić na drodze, więc jak uruchomisz auto Przemir śmiało wal do mnie. Pozdr.
8400 powinno byc /tak mi sie wydaje/ i na tym Promotorowym jest bardzo blisko tej wartosci - niesadze by sie hamujac auto opieral ktokolwiek na zegarach!!
jeszcze z miesiac i powienno byc suchawo odezew sie napewno pozdr
Arv nie denerwuj sie, bo tytul tematu faktycznie wprowadza w blad i Banzai ma racje. Ja wole jednak robic pomiar na jednaj hamowni, ale w tym przypadku raczej nie ma sie co martwic, tylko nalezy sie cieszyc, ze prawidlowo zostal zlokalizowany powód "duszenia" mocy. Bo ten pierwszy wynik to istna tragedia, max moment bardzo wczesnie, a potem caly czas spadal. Z takim wynikiem to dobre 1.4 byloby góra :-)
Teraz pozazdroscic takiego rezultatu.
A ja się nie denerwuje :grin:. Nazwałem tak posta bo się zdziwiłem mocno jak duzo może zabrać niesprawny katalizator. Mogłem dodać że *****...any katalizator. Fakt, kiepski ze mnie gej :D. NIe pisałem ile dał układ wydechowy, bo na razie jest niekompletny i niewiele daje przy seryjnym kolektorze. POza tym dolot również pozostał seryjny. Pzdr.
Jak zrobisz kolektor i dolot to bedzie to kiler jakich malo - bos ciut lzejszy odemnei a juz masz wiecej mocy -- naprawde gratsy
jak ja pragne takiego silnika :P
badyl jakiego ?? to nie B16A2 !!!!! :lol:
nie wazne jaki, wazne ze ma 170km :P
faktycznie niezły korek musiał być w seryjnym kacie skoro moment max był przy 2500 obr :shock:
ale 50 koni różnicy... niesamwite aż
a jak dupohamownia? z taką różnicą to powinny być wyczuwalne fajerwerki normalnie
P.S. Jednak na wykresie widać że pchanie 2,5 cala w silnik seryjny daje wymierny efekt- gratulacje :twisted:
Heh, odkad odetkałem wydech jeden dzień jeździłem tylko, w dodatku po śniegu i się rozchorowałem. Ale juz zdrowieje dzisiaj sobie pojeździłem i auto naprawdę robi z dupy jesień średniowiecza. Myśle że wykres nie jest przypadkowy. Pozdr!
a ja tam widze prawie 170 KM?co tam masz jeszcze nadłubane jak to jest ten 135 kucy(edit:150KM seria)
litosci - EE8 = B16A1 - dalej tlumaczyc? byly jakies 135konne :roll:
NO tak jak pisałem nic nie jest nadłubane oprócz wydechu. No chyba że baba, która wcześniej jeździła włożyła np: wałki tody :D, ale to wykluczam. Podobno A1 tak mają. Wspomniany wcześniej Ziom ma EE8 totalnie seryjne i ma niemal identyczny wykres (tylko trochę gorszy przebieg momentu, ale on ma seryjny układ). I jakie 135 koni :shock: :shock: :shock: !!
A pamietacie Skrobka ???
Jego Ceerka tez tak miala. Piotrek podejrzewal ze walki sa inne.
Arv
Czy mógłbyś choć troche opisać układ co założyłeś do autka? Szykuje się powoli do zmiany całego wydechu też w EE8 i zbieram info.
Pozdrofka