Zobacz pełną wersję : Pióra wycieraczek - Civic V gen EG6
Witam,
Mam pytanie w temacie piór wycieraczek do Civic V gen EG6 1992 r.:
- jaki typ / wymiar wycieraczek bedzie pasowal na przód oraz na tył? Na Allegro jest jakies zamieszanie z oznaczeniami Civic'ow, z opisów znajdujących się w wiekszosci aukcji wynika ze Civic V gen to tak naprawde IV gen :D itp. - stad tez interesuja mnie konkretne wymairy / typy ktore beda pasowac
- jaka marke polecacie
- czy istnieja jakies zestawy jednej firmy, ktore zawierały by pióra przód + pióro tył
Jesli dysponujecie jakimis linkami Allegro to prośba o wklejenie.
Na przód ja mam jakąś firmę z wyższej półki niby to za 2 dałem chyba 36 zł i jestem zadowolony.Kupowałem w sklepie niedaleko siebie. Co do tylniej to nie ma wycieraczek tylko i wyłącznie wkład. Kupiłem taki metrowy chyba czy jakoś tak i do odcięcia i zamiany. Starcza na 3 razy i kawałek zostaje. Więc co do kompletów raczej nie ma na przód i tył.
Wycieraczki dobierasz na zasadzie długości.
przód lewa(kierowcy) 510mm prawa 450mm
tył podajrze 300mm ale do tyłu jeszcze nie udało mi się kupic takiej co pasuje ze względu na rodzaj mocowania. zawsze kończy się na wymianie samej gumy...
Skoti ma racje na tył nie kupisz dokladnie idealnego wkładu, ja natomiast kupilem identycznej dlugosci sama wycieraczke i przelozylem piórko do stelarzu od wycieraczki na tylnej szybie - pasuje jak ulał :)
A czy zauważyliście, że z biegiem lat maleje siła przylegania wycieraczki do szyby? Jakiejkolwiek bym wycieraczki nie założył to i tak gdzieś nei dociska :/ I tak mam już w kilku autach. Natomiast w nowych ładnie zbiera na całej powierzchni.
kwestia sprezyn - ramie wycieraczki do szyby przyciaga sprezyna , a ze przez te kilka, kilkanascie lat jest naciagnieta to powoli taci swoje wlasciwosci , kumplowi w focusie padla to nowe wycieraczki czy zuzyte to nie bylo zadnej roznicy, nie wiem jak w cywiku ale w foce mozna bylo wymieniac tylko cale ramiona
co do wymiany gumek to jest jeden minus - wycieraczki starego typu sa na takich stelazach z takimi palakami (nie wiem jak to nazwac) ktore po pewnym czasie tez traca sprezystosc i wycieraczka nie zbiera tak ladnie ... ciekawe czy taka wycieraczke do eg na tyl mozna kupic w aso ...
- jaki typ / wymiar wycieraczek bedzie pasowal na przód oraz na tył?
Wystarczy zabrac ze soba miarke do samochodu i pomierzyc ile maja obecne i takie same kupic...:rolleyes:
- jaka marke polecacie
Zawsze uzywam bosch lub valeo. Raz miałem made in krzak i byly nic nie warte
A czy zauważyliście, że z biegiem lat maleje siła przylegania wycieraczki do szyby?
U mnie wystarczylo odkrecic ramie z wycieraczka, przeczyscic miejsce przykrecenia, wkrecic na nowo i działa prawie jak w nowym aucie
przelozylem piórko do stelarzu od wycieraczki na tylnej szybie
Nie polecam, znam kilka przypadkow jak wlasnie takie "uniwersalne" piorko spadlo podczas zbierania i potem byla szyba cala porysowana
buster_11
Moze i nie polecasz - rozumiem.
Ale zalozylem z duza precyzja i jak narazie wszystko jest ok - powiem ze wymiar piórka jaki znalazłem był identyczny jak seryjny który siedzial od nowosci.
Poza tym wiem jak to jest jak piórko wypada i stelarz rysuje szybe ... mam teraz 2 kurewskie (sorry) tęcze na przedniej szybie - bo poprzedni wlasciciel o to nie dbał ...za to kij mu w oko.
Wycieraczki dobierasz na zasadzie długości.
przód lewa(kierowcy) 510mm prawa 450mm
tył podajrze 300mm ale do tyłu jeszcze nie udało mi się kupic takiej co pasuje ze względu na rodzaj mocowania. zawsze kończy się na wymianie samej gumy...
Dzieki za wyjasnienie, kupilem VALEO SILENCIO (51cm spoiler + 45cm) - wycieraczki juz zamontowane ale jeszcze nie testowane. Jesli chodzi o tylnia to zapytam przy okazji w ASO czy maja cala wycieraczke.
jak juz bedziesz wiedzial to daj znac i wrzuc cene jak mozesz
ja mam od 2 lat bezszkieletowe Motgum /polskie/, są dobrej jakości i ciche, przyzwoicie wyglądają i mają dobrą cenę, przykładowy link
http://allegro.pl/item865913497_wycieraczki_plaskie_motgum_honda_crx _lubin.html
Następnym razem też takie kupię
nie wiem czy kogoś jeszcze interesuje ta sprawa , ale wlasnie dzwonilem do ASO zapytac o tylna wycieraczke do EG4 (jajko hb) i Pan mi powiedział co następuje - można kupić albo samą wkładkę (gumkę) za 40 pln (w sklepie z art gumowymi bedzie kosztowac moze 3) albo cala wycieraczke z ramieniem za 104 zł - podaje numer części całej wycieraczki : 76 740 SR3 003 - tak mi podali w plazie
takze ja na razie kupi sobie sama gumke , jesli to zbytnio nie pomoze i okaze sie ze szkielet jest juz zmeczony bedzie trzeba kupic calosc ...
nie wiem czy kogoś jeszcze interesuje ta sprawa , ale wlasnie dzwonilem do ASO zapytac o tylna wycieraczke do EG4 (jajko hb) i Pan mi powiedział co następuje - można kupić albo samą wkładkę (gumkę) za 40 pln (w sklepie z art gumowymi bedzie kosztowac moze 3) albo cala wycieraczke z ramieniem za 104 zł - podaje numer części całej wycieraczki : 76 740 SR3 003 - tak mi podali w plazie
takze ja na razie kupi sobie sama gumke , jesli to zbytnio nie pomoze i okaze sie ze szkielet jest juz zmeczony bedzie trzeba kupic calosc ...
Potwierdzam numer czesci i cene.
Ja zdecydowalem sie na cale wycieraczke, jako ze ze starego ramienia schodzila farba i dodatkowo nie mialem zaslepki sruby mocowania wycieraczki, ktora jest czescia tego zestawu.