Zobacz pełną wersję : wzmacniacz+tuba
Mam tube blaupunkta gtt 300 600 watt i wzmacniacz pioneer 2X75Watt. TEraz pytania:
1. Jakim cudem słabszy wzmacniacz potrafi zacharczec tuba?
2. Jak sie ustawia na wzmacniaczu wszystki czestotliwosci itp? Ma to byc na maksa?
3. Jaki najlepszy wzmacniacz do tej tuby? (nie drogi)
1. za mały wzmacniacz i niedobór mocy powoduje "carczenie", a nie nadmiar mocy
2. ustawia się na ucho - polecam wizytę u specjalisty i lekturę prasy fachowej albo eksperymentowanie. W kilku słowach się tego nie opisze
3. najlepszy w czym? Żaden wzmacniacz nie będzie kontrolował tuby. Tuba to najgorsze obok band-pass'u rozwiązanie dla pracy głosnika basowego (patrząc z punktu widzenia jakości dźwięku)
Ok ciesze sie ze to niedobor mocy wzmaka;-) W takim razie jak sie objawia nadmiar mocy wzmacniacza?A moze jakies linki co do ustawien wzmacniacza?Bylbym bardzo wdzieczny
POzdrawiam.
odcięcie filtra ustawiasz na słuch. Przedni zestaw zasilasz pełnym pasmem, woofer ustawiasz na słuch aby dopełnił Ci scenę dźwiękową.
Zalecam nie korzystanie z wszelkiego typu bassboost itp...
Oczywiście powyższe odnosi się do zestawu w konfiguracji:
2 kanały = 1 zestaw ze zwrotnicą z przodu
2 kanały w mostku pod woofer
GAIN ustawiasz w następujący sposób:
1. zdejmujesz GAIN na wzmaku jak najciszej
2. głośność na radiu ustawiasz do poziomu, przy którym słyszysz zniekształcenia dźwięku
3. przyciszasz trochę, aby dźwięk pozostał na maksymalnym możliwym poziomie bez zakłóceń
4. przy tym poziomie głosności na radiu kręcisz GAIN aż do poziomu, przy którym słyszysz zakłócenia
5. jak pojawią się zniekształcenia zdejmujesz trochę, aby dźwięk był czysty
Takie ustawianie GAIN nalezy stosować dla kazdej pary kanałów oddzielnie np. odpinając kable RCA (od nie wykorzystywanych kanałów) na czas regulacji.
Późniejszą stabilizację sceny dźwiekowej można wykonać u specjalisty bądź dla potrzeb amatorskich "na ucho" korzystając z możliwości odtwarzacza lub regulując GAIN tylko w dół od ustawionego wcześniejszą metodą poziomu.
To chyba wystarczający i wyczerpujący opis ;) (nie chciało mi się grzebac po necie :P )
[ Dodano: Czw 13 Lip, 2006 14:35 ]
nadmiar mocy wzmacniacza?
Chyba spaleniem cewki lub zerwaniem zawieszenia (najczęściej górnego) głośnika.
Szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym przypadkiem w rzeczywistości ;) Zawsze regulacja GAIN była najpierw także nie potrafię Ci odpowiedzieć - po prostu nie wykorzystywałem nigdy 100% możliwości sprzętu z uwagi na utratę jakości dźwięku.
OO dzieki bardzo sie przyda Twoj tekst!A gdybys mial jakies linki to zapodaj chętnie poczytam.
tak na marginesie sprzedaj tube i kup skrzynie, rużnica w basie jest kolosalna tuba tudni i ma bas czesto męczący.
Co do wzmacniacza to polecam CarPower HPB-602
Moc maks. 350W MAX
Moc RMS 2Ω 2 x 100WRMS
Moc RMS 4Ω 2 x 70WRMS
Moc w mostku 4Ω 1 x 225WRMS
Pasmo przenoszenia 20-20,000Hz
http://www.allegro.pl/item114670003_carpower_hpb_602_ramki_sklep_wysylka _gratis.html
Miałem ten wzmacniacz teraz ma wersje 500rms mostek i moge te wzm. polecic wszystkiem, zresztą jak ktoś siedzi w car audio to wie że do 400 zl wzmacniacze carpower maja najlepszy stosunek mocy do ceny szczegulnie wersje hbp.
Niekture wersje wzm. boschmann też są warte uwagi ale raczej te powyżej 500 zł np atx 990 ludzie na takich wzm. startują na zawodach db drag, dodam że ostatnio auto demonstracyjne boschmanna usyskało w usa 192 DB !!!!
Daje linka na recenzje wzmacniaczy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=508524&sid=d72c70ed4dd7e5e754b8a923b46b4b7c