PDA

Zobacz pełną wersję : Wyjąca pompka od wspomagania

Mario
03-01-10, 23:02
Witam

od jakiegos czasu dochodza mnie dziwne szumy z okolicy pompki od wspomagania, pierwsza diagnoza lozysko sie konczy.... podjechalem do mechanika powiedzial zebym wymienil cala pompke na uzywke ale ona wcale nie jest taka tania, inna osoba powiedziala ze moze to rowniez byc przyczyna kiepskiej juz jakosci plynu do wspomagania i ze wymiana na nowy moze cos zmienic.
Czy wogule lozysko w pompce jest wymienialne czy lepiej odrazu kupic uzywke, tyle ze tez nieiwem na co trafie i czy po 20 tys sie nie powtorzy problem.
Przy nizszych temperaturach szczegolnie na ssaniu zaraz po odpaleniu to nieraz az sobie zagwizdze z pod maski... a jak sie rozgrzeje silnik to jest cisza.

Budziniak
03-01-10, 23:39
Ziomek używaną pompę masz na samochodzie. Kupisz pompe wydasz kasę a tak na prawdę nie wiesz kiedy znowu padnie. U mnie też zaczyna szumiec ale na razie odpuszczam temat kierownica pracuje bez oporów leciutko więc poco Sobie tyłek zawracac :D Zadzwonię jutro do inter cars i spytam czy mają regenerowane pompy :)

zakit
04-01-10, 12:40
ostatnio to samo mialem u kumpla w eg4, wyla pompa, i obroty tracila na biegu jalowym, kupilem mu pompe uzywke, za 80 zl od znajomego, 80 zl psf hondy. i smiga jak talala. fakt ze nigdy nie wiesz kiedy uzywka padnie, ale albo nowa, albo jakas regenerowana jeslli nie chcesz ryzykowac uzywki.

marcocivic1
04-01-10, 17:53
To jest Honda a nie jakis fiat czy vw itp kupisz od jakiegos anglika z nieduzym przebiegiem wymienisz plyn i bedziesz smigał i sie smiał. Co do nowych ok ale orginał kupic a jakąś chinska podróbke nie sztuka kupic i po roku zacznie leciec.

hudi21
04-01-10, 17:56
mam pompke od d 16 z 6 od d 15 b 7 ale to samo jak cos to na pw

Ralf
04-01-10, 22:24
nie ma strachu. do d serii sporo tego na ryku ( u mnie kilkanascie na magazynie ) w dobrych cenach

skolopendra
05-01-10, 15:19
To jest Honda a nie jakis fiat czy vw itp kupisz od jakiegos anglika z nieduzym przebiegiem wymienisz plyn i bedziesz smigał i sie smiał. C

w samej rzeczy :)

Bob
05-01-10, 15:51
U mnie używka śmiga już drugi rok aż miło :)

kamix666
05-01-10, 22:12
moze nie sama pompka a pasek wieloklinowy
sam pasek jak jest mokry wydaje piski

Mario
06-01-10, 08:30
Caly czas mysle wlasnie nad wymiana na jakas "dobra" uzywke na nową ori mnie nie stac i nie zabardzo mi sie to kalkuluje zeby tyle siana wywalic, a co do samego dzwieku to napewno nie pasek bo psikalem go preparatem do zwiekszania tarcia, specjalnym do paskow klinowych, firmy Wurth i nic nie zmienialo wiec to napewno pompa - lozysko druga sprawa ze pasek "takich" dzwiekow nie wydaje jak sa u mnie....
(no chyba, ze w zyciu jeszcze malo piszczacych paskow slyszalem :D)

Na alledrogo jest tego masa, wiem ze wiele modeli pomp w tym roczniku nie wystepowalo, z tego co zaobserwowalem to ok 3 rodzai - moge sie mylic, wiec jak juz to odezwe sie do ktoregos z kolegow - przedmowcow ktorzy sa w temacie i sie cos dobierze...

sodaone
06-01-10, 09:48
Zmień najpierw płyn.
Po pewnym czasie traci on swoje właściwości i nie nie zapewnia dobrego smarowania.

Mario
06-01-10, 20:39
Najpierw plyn PSF ASO HONDA wleje a pozniej jak to wiele nie pomorze to wymienie pompke, a plyn jak nowy wleje to przed wymiana pompy go zleje i zaleje z powrotem po wymianie, chyba nic sie nie stanie jezeli wleje go z powrotem do drugiej pompki... ?

teg
06-01-10, 23:31
Jeśli w nim jakichś opiłków nie będzie...
A właśnie, jaki płyn, tylko ASO? (oby nie)

Mario
07-01-10, 00:07
Jeśli w nim jakichś opiłków nie będzie...
A właśnie, jaki płyn, tylko ASO? (oby nie)

zawsze mozna przez gaze przelac, a co do plynu to "kazdy" poleca Aso PSF, wsumie to tak jak z MTFem, na silnikowy skrzynia tez jezdzi :P druga sprawa raz nie zawsze mozna 70zl wydac i miec spokoj w glowie...