PDA

Zobacz pełną wersję : naprawianie wgnieceń na karoserii

grksn
03-01-10, 21:10
Witam
Szukam dobrego i sprawdzonego sposobu na usuwanie wgniecen bez malowania , kolega cos mi mowil ze widzial jak ktos podgrzewal blache i potem potraktowal ja zimnym powietrzem czy czyms w tym stylu czy to prawda , bo odkryłem nowo nabyty wgniot i strasznie mnie on denerwuje zabardzo nie moge sobie pozwolic na odstawienie samochodu do lakiernika bo jest mi on potrzebny praktycznie caly czas .

Duff-1964
03-01-10, 21:15
Podobno wgniot należy ogrzać suszarką (kilka min), a następnie spsikać go ciekłym CO2 i blacha "się prostuje" . Gdzieś na forum jest filmik z taką operacją.

81saren
03-01-10, 21:36
Strasznie slabo szukales

Jezeli Blacha ma wgniota niezaduzego bez zalaman.
Podgrzej Blache w miejscu wgniotka i dookola troszke ( suszarka badz opalarka ) Uwaga na Lakier przy podgrzewaniu,
Nastepnie wez sprezone powietrze ( takie do czyszczenie komputerow ITP. ) Odwroc je dogory nogami i psikaj ta mgmielka nieoszczedzajac , w miejsce wgnitka. ( wylatuje zimne cos co odrazu zamraza powieszchnie )

Nastepnym razem Uzywaj SZUKAJKI

Temat mozna zamykac

artur123
03-01-10, 21:37
O to jak by cos takiego było to bylo by super bo troszke wgniotów w tych naszych hondziach jest :)

muzammil
03-01-10, 22:42
:D:D:D:D

wspanialy temat. ja tez slyszalem o prostowaniu blach sila woli:)
Ludzie nie robmy z forum smietnika.
Jak jest wgniot na duzej w miare plaskiej powierzchni po pratu wypcchnij to od wewnatrz palcem/reka. jesli jest na tyle maly ze nie da rady tego zrobic to zadne magiczne sztuczki nic tu nie pomoga, i prosze bez tekstow typu "to dziala bo widzialem na youtube".

Nowy Kubi
04-01-10, 11:14
jesli jest na tyle maly ze nie da rady tego zrobic to zadne magiczne sztuczki nic tu nie pomoga

Działa jak robi to specjalista. Jeśli nie było szpachli ani uszkodzeń lakieru to po naprawie nawet nie dojrzysz że coś było wgniecione. Aha, robi to narzędziami a nie siłą woli.

WaSSIL
04-01-10, 14:52
zadne magiczne sztuczki nic tu nie pomoga, i prosze bez tekstow typu "to dziala bo widzialem na youtube"
Oj zdziwił byś się. Może magia faktycznie nie ale ostatnio przekonałem się co potrafi sprawna ręka + maszynka wielkości szlifierki. kilka wgniotów które miałem na drzwiach koleś pozbył się z przeciągu 30min. bezpowrotnie i bez uszczerbku na lakierze.

grksn
04-01-10, 18:22
a ile taki zabieg kosztuje bo moze sie skusze , próbowalem nagrzac blache nagrzewnica 350*C potem szybko wypryskalem spreja co tam gaz ma -40*C ale nic nie pomoglo w akcie desperacji rozebralem caly tyl i prubowalem palcami ale i tak zawiele sie nie zmienilo :(( wgniecenie jest wielkosci piesci

Nemereth
04-01-10, 18:35
Jak lakier nie jest uszkodzony to za 100 w warsztacie zrobią :) oczywiście nie w ASO.

pwl
04-01-10, 18:50
Mi lakiernik powiedział, że jak się ma pecha to taką wgniotkę mozna pogłębić takim szokiem termicznym, albo uszkodzić lakier xD

WaSSIL
04-01-10, 19:46
a ile taki zabieg kosztuje bo moze sie skusze
Mnie skasowali za drzwi 150zł 4 wgniotki powstałe od uderzeń innych użytkowników marketowych parkingów :mad: Nie wiem czy to standardowa cena bo nie pytałem. Mi to wycenili przy okazji naprawy i lakierowania dwóch tylnych nadkoli oraz konserwacji podwozia.

Nemereth
04-01-10, 21:18
przedewszystkim gdzie robiłes?

WaSSIL
04-01-10, 22:08
za kętami (małopolska), więc masz kawałek :)

grksn
04-01-10, 22:19
lakier jest cały bez peknieć to jeszcze jest nadzieja na wyprostowanie tego :D ??

karpik85
04-01-10, 22:54
Weź podjedź do jakiegoś lakiernika i zapytaj, bo nikt na forum nie jest w stanie ocenić czy to się da zrobić czy nie. Tym bardziej, jak Ty piszesz, że to jest wielkości pięści. Suchym lodem na przykład się wyciąga wgnioty ale małe, takie jak z gradu przykładowo, a nie wielkie jak pięść.

civic-5
04-01-10, 23:35
Stary jak chcesz wyciagnac piesc ? To zalezy od tego jakie glebokie masz wgniecenie - to chyba logiczne...
tu zapodaje filmik jak robia to na malych wgniotkach.

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-usunac-niewielkie-wgniecenia-karoserii-auta

Nemereth
05-01-10, 00:22
lakier jest cały bez peknieć to jeszcze jest nadzieja na wyprostowanie tego ?? Z tego co wiem to tak :) Do póki nie ma pęknięć lakieru to spokojnie Ci to bez większych kosztów zrobią :)

Danielo333
06-01-10, 10:53
http://www.youtube.com/watch?v=ghb0nez42B0&feature=related