Zobacz pełną wersję : silnik w Hondzie cicvic - naprawde taki głośny???
Witam wszystkich uzytkowników Hondy. Mam zamiar za niedługo kupić autko i w gre wchodzi Honda Civic 5d lub 3d. Jestem na etapie zbierania informacji o tym samochodziku i nurtuja mnie dwie kwestie
1. Spotkałem sie w necie z opinaimi ze civiki są dość głośnymi autkami jesli chodzi o wnętrze. Czy jest to prawda? a jesli tak to jest to powiedzmy mecząca praca silnika czy raczej glośne ale przyjemne brzmienie(moze pytanie troche głupie ale dla mnie troche istotne) :)
2. Jest jakies katalogowe zużycie paliwa (jakie?) Hondy Civic 1996-1998, 1,4 (bo taką mam zamiar kupić-kwota do 14000 zł). tez spotkałem bardzo duże rozbieżności osób wypowiadających sie w necie.
3. Usłyszałem gdzies ze Civic przechodził jakis lifting (wiem tylko ze taka oznaką lifingu jest większy znaczek hondy na masce, ale nie wiem co jeszcze zmieniono), w którym roku i jakie zmiany wprowadzono?
Z góry dziekuje za wszystkie informacje. :)
1. Silnik według mnie pracuje standardowo, nie za głośno, cicho też nie. W 5d jest ciszej niż w 3d, nie wiem czy to wina silnika czy lepszego wyciszenia ;)
Tak czy siak, męczące to to nie jest.
2. Nie wiem co na to katalogi ale moja pali mało jak dla mnie, 7.1-7.6 po mieście raczej nieoszczędnie i trasa 140-150km/h ;)
3. Tak, był lifting w 99 roku, zmienione były: oznaczenie silnika :P , lampy przednie, tylne, zderzaki bez listewek i z wcięciami na halogeny, grill. Coś pewnie jeszcze ale nie pamiętam.
1. Podaj nazwę auta do porównania, bo nie znam twojej wrażliwości słuchowej. Generalnie im lepsze wyciszenie, tym auto wydaje się cichsze, i tak 5 generacja jest głośniejsza od 6.
2. 1.4 90hp w "angliku" po mieście katalogowo 9,3, w 3D 7,5.
Jeszcze odnosnie glosnosci w kabinie, silnik jak silnik, ale jedno trzeba powiedziec - kiepsko w 6 gen 3d sa wyciszone tylne nadkola... Slychac szum toczących sie kół dosc znacznie... A juz szczegolnie przy przejezdzeniu przez kałuze :) Niektorzy dodatkowo wyciszają, ale w standardzie jest tak jak napisalem.
Slychac szum toczących sie kół dosc znacznie...
a moze ci sie lozyska koncza :P
wiem ze mam 5D, a ty mowisz o 3D, ale jak kupilem swoja hanie to tez myslalem ze tak ma byc,...oczywiscie sie mylilem, obie piasty byly do wymiany :sad:
Slychac szum toczących sie kół dosc znacznie
ja nie mam tekiego objawu wiec to chyba cos u ciebie jest nie tak... chyba ze mamy bardzo odmiene wrazliwosci sluchowe ;p
odnosnie tej pracy silnika ktora słychac w kabinie. Pytam o to poniewaz w serwisie Motomoney - http://moto.money.pl/oceny_aut/Honda_Civic_m.html mozna przejżeć opinie kierowców i właśnie tam w wielu jak oceniają prace silnika np w sklali 1 do 5 to dają 4 z komentarzem "byłoby 5 gdyby było ciszej" lub podobne teksty. Mam zamiar kupic Honde z 1996-1998 r. jeszcze nie wiem czy 3d czy 5d i staram sie zebrac max informacji o tym samochodziku.
nie sugeruje sie tym ile sobie ktos gwiazdek postawi...
najlepiej podjedz na jakis spot napewno cie ktos przewiezie civem jakiego chcesz sobie kupic i bedziesz wiedzial.
p.s szukaj 1.5 vtec-e ^_^, ciezko zlapac dobra sztuke ale pamietaj ze nie wolno sie napalac.
dobrze mówi vtec-e good choice :)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7720&start=0 :/ najpierw szukamy, sprawdzamy, czy można kontynuować istniejący wątek i dopiero zakładamy nowy... zamykam