PDA

Zobacz pełną wersję : silnik w Hondzie cicvic - naprawde taki głośny???

patpl
12-07-06, 23:32
Witam wszystkich uzytkowników Hondy. Mam zamiar za niedługo kupić autko i w gre wchodzi Honda Civic 5d lub 3d. Jestem na etapie zbierania informacji o tym samochodziku i nurtuja mnie dwie kwestie
1. Spotkałem sie w necie z opinaimi ze civiki są dość głośnymi autkami jesli chodzi o wnętrze. Czy jest to prawda? a jesli tak to jest to powiedzmy mecząca praca silnika czy raczej glośne ale przyjemne brzmienie(moze pytanie troche głupie ale dla mnie troche istotne) :)
2. Jest jakies katalogowe zużycie paliwa (jakie?) Hondy Civic 1996-1998, 1,4 (bo taką mam zamiar kupić-kwota do 14000 zł). tez spotkałem bardzo duże rozbieżności osób wypowiadających sie w necie.
3. Usłyszałem gdzies ze Civic przechodził jakis lifting (wiem tylko ze taka oznaką lifingu jest większy znaczek hondy na masce, ale nie wiem co jeszcze zmieniono), w którym roku i jakie zmiany wprowadzono?
Z góry dziekuje za wszystkie informacje. :)

Pron!
13-07-06, 00:00
1. Silnik według mnie pracuje standardowo, nie za głośno, cicho też nie. W 5d jest ciszej niż w 3d, nie wiem czy to wina silnika czy lepszego wyciszenia ;)
Tak czy siak, męczące to to nie jest.
2. Nie wiem co na to katalogi ale moja pali mało jak dla mnie, 7.1-7.6 po mieście raczej nieoszczędnie i trasa 140-150km/h ;)
3. Tak, był lifting w 99 roku, zmienione były: oznaczenie silnika :P , lampy przednie, tylne, zderzaki bez listewek i z wcięciami na halogeny, grill. Coś pewnie jeszcze ale nie pamiętam.

havok
13-07-06, 00:03
1. Podaj nazwę auta do porównania, bo nie znam twojej wrażliwości słuchowej. Generalnie im lepsze wyciszenie, tym auto wydaje się cichsze, i tak 5 generacja jest głośniejsza od 6.
2. 1.4 90hp w "angliku" po mieście katalogowo 9,3, w 3D 7,5.

prz3mo
13-07-06, 00:05
Jeszcze odnosnie glosnosci w kabinie, silnik jak silnik, ale jedno trzeba powiedziec - kiepsko w 6 gen 3d sa wyciszone tylne nadkola... Slychac szum toczących sie kół dosc znacznie... A juz szczegolnie przy przejezdzeniu przez kałuze :) Niektorzy dodatkowo wyciszają, ale w standardzie jest tak jak napisalem.

qba1983
13-07-06, 00:33
Slychac szum toczących sie kół dosc znacznie...

a moze ci sie lozyska koncza :P

wiem ze mam 5D, a ty mowisz o 3D, ale jak kupilem swoja hanie to tez myslalem ze tak ma byc,...oczywiscie sie mylilem, obie piasty byly do wymiany :sad:

MARIOpl
13-07-06, 08:10
Slychac szum toczących sie kół dosc znacznie

ja nie mam tekiego objawu wiec to chyba cos u ciebie jest nie tak... chyba ze mamy bardzo odmiene wrazliwosci sluchowe ;p

patpl
13-07-06, 08:25
odnosnie tej pracy silnika ktora słychac w kabinie. Pytam o to poniewaz w serwisie Motomoney - http://moto.money.pl/oceny_aut/Honda_Civic_m.html mozna przejżeć opinie kierowców i właśnie tam w wielu jak oceniają prace silnika np w sklali 1 do 5 to dają 4 z komentarzem "byłoby 5 gdyby było ciszej" lub podobne teksty. Mam zamiar kupic Honde z 1996-1998 r. jeszcze nie wiem czy 3d czy 5d i staram sie zebrac max informacji o tym samochodziku.

MARIOpl
13-07-06, 08:49
nie sugeruje sie tym ile sobie ktos gwiazdek postawi...

najlepiej podjedz na jakis spot napewno cie ktos przewiezie civem jakiego chcesz sobie kupic i bedziesz wiedzial.

p.s szukaj 1.5 vtec-e ^_^, ciezko zlapac dobra sztuke ale pamietaj ze nie wolno sie napalac.

edeejay
13-07-06, 11:15
dobrze mówi vtec-e good choice :)

ppm702
13-07-06, 12:30
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7720&start=0 :/ najpierw szukamy, sprawdzamy, czy można kontynuować istniejący wątek i dopiero zakładamy nowy... zamykam