PDA

Zobacz pełną wersję : Zbyt głośna praca silnika

sanies
01-01-10, 20:39
Witam

W czym może tkwić przyczyna zbyt głośnej pracy silnika? gdy nie dodaję gazu jest ok:) ale gdy daje nawet nie dużo gazu albo gdy jadę setką czy tez obroty przekraczają ok 2 tys silnik naprawdę głośno chodzi, nie jest to asz tak uciążliwe nawet mi sie podoba jak mi tak wyje :) ale jeździłem identyko civikiem i chodził znacznie ciszej.

i czy to normalne że przy prędkości 120 km/h bardzo cięzko przyśpiesza? Silnik 1.4 i s 66 kw

Budziniak
01-01-10, 20:42
Słyszysz zawory/prace motoru czy może raczej wydech ?! Miałem podobnie jakis czas temu gdy ok 7 rano jadąc grójecką gdy nagle przy zastępnych swiatłach wydech urwał mi się przy samym kolektorze :D

sanies
01-01-10, 20:47
Słyszysz zawory/prace motoru czy może raczej wydech ?! Miałem podobnie jakis czas temu gdy ok 7 rano jadąc grójecką gdy nagle przy zastępnych swiatłach wydech urwał mi się przy samym kolektorze :D

:D zdecydowanie jest to praca motoru

Budziniak
01-01-10, 20:50
Kurde wiesz zgadywanie usterki której objawy słyszymy ale jednak nie słyszymy bo jestesmy daleko jest trudne :D do czego możesz ten hałas porównac ? Łożysko ? Rezonans ?

sanies
01-01-10, 21:11
Jadąc nawet na niskich obrotach i dajac gazu silnik ostro warczy jak bym doprowadzał go do maksymalnych obrotów. no cóz nie wiem do czego ten hałas porównać itp nie znam się poprostu eh przy setce wrazenie jak bym 200 jechał heh

Budziniak
01-01-10, 21:18
Odpal silnik podnieś maskę i skoro twierdzisz że to słychac od strony silnika to na pewno znajdziesz przyczynę. Z pod kolektora wydechowego Ci uszczelki nie wydmuchało? Silnik wkręca się na obroty...a czy prędkośc z jaką jedziesz też rośnie czy pomimo wzrostu obrotów nadal jedziesz z jedna prędkością?

sanies
01-01-10, 21:32
z to uszczelka chyba trafiłes w sedno :) miałem kiedyś taki oobjaw w golfiku co prawda nie identycznie charczał ale widać podobieństwo. no coż dziś józ nie sprawdzę jutro się zobaczy . Dzięki

wraz ze wzrostem obrotów prędkość też rośnie :) sprzęgiełko cacuś jest :P

Budziniak
02-01-10, 01:14
z to uszczelka chyba trafiłes w sedno :) miałem kiedyś taki oobjaw w golfiku co prawda nie identycznie charczał ale widać podobieństwo. no coż dziś józ nie sprawdzę jutro się zobaczy . Dzięki

wraz ze wzrostem obrotów prędkość też rośnie :) sprzęgiełko cacuś jest :P

Ze sprzęgiełkiem to dobrze :D uszczelka mniejszy koszt :) Sprawdź i napisz co się wysrało
edit-ka Jak masz osłone kolektora to zdejmij i sprawdź bo może Ci portki pękły:rolleyes:

Tiga
02-01-10, 02:06
Pekniety kolektor wydechowy, jak kupilem auto to strasznie glosno motor pracowal, na obecnym silniku z dobrym kolektorem jest znaczna roznica ;]

Budziniak
02-01-10, 02:11
Pekniety kolektor wydechowy, jak kupilem auto to strasznie glosno motor pracowal, na obecnym silniku z dobrym kolektorem jest znaczna roznica ;]

A to nie taniej by było zmieni sam kolektor :)

skolopendra
02-01-10, 21:15
i czy to normalne że przy prędkości 120 km/h bardzo cięzko przyśpiesza? Silnik 1.4 i s 66 kw

raczej tak ;)

Budziniak
02-01-10, 22:14
raczej tak ;)

Zależy jak samochód wcześniej miał...o ile miał. Może zredukuj bieg i sprawdź czy nadal hujnia sie jedzie

sanies
05-01-10, 13:18
hej co do prędkości jest ok :) dziś 150 pojechał :) byłem poprostu przyzwyczajony do innego samochodu a w hani trzeba troche pocisnąc na czwóreczce żeby go rozbujać:D a co do zbyt głośnej pracy silnika patrzyłem , osłona kolektora mi "lata" i dostaje wibracji , prawdopodobnie stąd ten dzwięk był :)

skolopendra
05-01-10, 15:01
a w hani trzeba troche pocisnąc na czwóreczce żeby go

na 5 już nie pociśniesz więc tylko 4 bieg :)

k0zik
26-03-10, 09:52
Ja mam podobną sytuację . Szczególnie na 1 i 2 biegu mam wrażenie że podczas przyśpieszania do 3 tys obrotów i także po puszczeniu pedału gazu po osiągnięciu 3 tys silnik jakby głośno chodzi, wydaje z siebie dzwięk jakby się męczył, coś jakby głośne warczenie, jakby części metalowe o siebie tarły.

Co może być tego przyczyną ?

dodatkowe informacje :

- zimny silnik klekoce
- zawory były niedawno regulowane
- mam przejechane 230 000 - według licznika :)
- normalnie w trasie jest ok

kwazer
01-04-10, 22:34
u mnie np regulacja zaworow dala o polwe mniej decybeli spod maski niz przed:cool:
teraz wiem ze jeszcze mi lozysko na pompie wspomagania klekocze, wiec warto to sprawdzic
ja poprostu zdjalem pasek i odpalilem silnik i... jeszcze ciszej:P
wiec jeszcze mala wymiana mnie czeka, bo podobno ciezko sie do tego dobrac...