PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypi coś przy kole

rosro
30-12-09, 18:29
Dzisiaj po krótkim postoju pod sklepem po ruszeniu autem spotkała mnie nie miała niespodzianka... z lewego koła zaczęły wydobywać się dźwięki słyszalne na dziurach... coś tak jakby skrzypi... po zatrzymaniu zacząłem uginać prawy resor i słychać skrzypienie... przypomnę że aura nie była sprzyjająca (padał śnieg)

marcocivic1
30-12-09, 18:43
Było na forum musisz poszukac(sworzen wachacza) szukaj:)

Nemereth
30-12-09, 22:57
Łączniki stabilizatorów mogą skrzypieć. Mogą równie dobrze skrzypieć tuleje wahacza lub inne gumowe przeguby.

Podnieś stronę która skrzypi na podnośniku i opuść. W większości przypadków przynajmniej na jakiś czas pomaga. Jak jest mokro i deszczowo to pomaga na krócej ale też zleży...

BadColins
31-12-09, 09:41
U mnie było to samo, wymieniłem górne sworznie i jest po problemie.

rosro
31-12-09, 10:36
zdjąłem dzisiaj koło i zauważyłem że dźwięk dochodzi spod gumy drążka kierowniczego....z tej która jest zaraz za końcówką w stronę środka samochodu( nie ta zaraz przy kole) guma jest ok zero wycieków a mimo to przy skręcie słychać z pod niej skrzypienie... natomiast wykluczam sworznie ponieważ wyglądają ok

marcocivic1
31-12-09, 14:26
U mnie tez wyglądały ok a sie okazało ze skrzypia. Pod gumą od drążka nie powinno nic skrzypiec nawet nie ma prawa dzwiek sie przenosi i ci sie wydaje najlepszym rozwiazaniem jest rozbic zawieszenie tzn sworznie i zobaczyc jak chodza. Na sciezce moze nawet tego nie wykryc. Sworznie skrzypia dlatego ze jest na nie jawieksze obciazenie łącznikow bym nie obstawiał one raczej stukaja niz skzrzypia. Jeszce otwórz szybe i kiero w jedna i druga na maksa i posłuchaj czy nic nie słychać

rosro
31-12-09, 15:14
właśnie po zdjęciu koła kręciłem kierownicą i dźwięk wydobywał się właśnie z pod tej gumy... to nie tylko moje spostrzeżenia ale osoby która mi w tym pomagała również tak sądzi

marcocivic1
31-12-09, 15:51
Przerabialem ten temat i tez tak myslalem. Odepnij koncowke (prosta sprawa) i bedziesz wiedzial

rosro
03-01-10, 16:07
sprawdzałem troche inaczej... zdjąłem koło i zauważyłem że skrzypi tylko przy skręcie kierownicą w prawo. Więc wykluczam raczej sworzeń... dźwięk wyrażnie dochodzi z pod gumy na drążku

falek84
03-01-10, 16:57
strzykawka przebij gume i nalej troche np wd jezeli przestanie to masz problem zlokalizowany, a jak nie to zrob to samo z naqstepnym sworzniem.

Skoti
04-01-10, 00:11
tak z czystej ciekawości. czeka mnie wymiana cukierków. jaka jest średnia cena tego i czy nie lepiej samemu się za to zabrać ? mechanicy rzucają magiczne ceny typu 600zł za robocizne

Nemereth
04-01-10, 02:18
Troche dużo jak na wymiane cukierków...
Cukierki chyba około 100 zł za sztuke, a robocizna z tego co wiem to chyba 200 zł jak pamiętam u siebie.

subbler
04-01-10, 12:13
mi także skrzypi.. prawe koło ;( - czasem przy skręcaniu, czasem na nierównościach. byłem na szarpakach - zero luzów.. a skrzeczy sobie jednego dnia więcej, jednego mniej.. a czasem wcale - poczekam do lata ;D to przestanie.

Nemereth
04-01-10, 17:31
Kiedy mi lewy przód skrzypiał to na podnośniku podnosiłem i odkręcałem koło po czym przykręcałem i opuszczałem.

Początkowo pomagało na dzień lub dwa ale po jakimś czasie przestało jęczeć i nic więcej z tym nie robiłem.

daro9
04-01-10, 18:11
tak z czystej ciekawości. czeka mnie wymiana cukierków. jaka jest średnia cena tego i czy nie lepiej samemu się za to zabrać ? mechanicy rzucają magiczne ceny typu 600zł za robocizne

200 to max za robocizne (obie strony). (cukierek na wołomine 80zł sztuka) powodzenia w znalezieniu NIEzdzierców' :P

RDK
04-01-10, 18:19
jeśli cukierki to tylko OEM, każde inne szybko mogą się poddać

daro9
04-01-10, 20:12
ktos zna przybliżoną cene OEMowych?

RDK
04-01-10, 23:31
130zł sztuka, tyle kosztowało jakieś 3 lata temu chyba

civic-5
05-01-10, 10:43
Mi tez skrzypiala kierownica jak skrecalem tylko w lewa strone ... co sie okazalo? Mc Person. Potraktowalem go wd40.

rosro
05-01-10, 16:17
Mc Person.

tzn ?

sodaone
06-01-10, 10:02
zacząłem uginać prawy resor

Co zacząłeś uginać ?? :D
W zasadzie to może skrzypieć każdy element gumowy, poczynając od dolnego sworznia, na górnym mocowaniu amortyzatora kończąc. Proponuję po kolei przesmarować gumowe elementy i obserwować kiedy skrzypienie ucichnie.

maciek070188
06-01-10, 10:34
sworzen i tylko sworzen