Zobacz pełną wersję : Odpowietrzanie hamulców
Witam :)
Szukałem na forum i oczywiście znalazłem coś na temat odpowietrzania hamulców, kolejność kół i tp. Ale pytanie moje jest następujące - czy w momencie odpowietrzania dowolnego koła samochód musi być podniesiony poziomo ? Czy mogę podnieść sobie jedną stronę i odpowietrzyć odpowiednie koło, później drugie itd.
Pozdrawiam :grin:
Wygodniej będzie jak postawisz fure na klocki, bo jedno obejcie dookoła samochodu nie starczy...
Dzieki za szybką odpowiedz.
Jeszcze jedna sprawa - mam lekko glebe i ostatnio jak malowalem zaciski to chcialem sobie podniesc sam przod - no i czapa - nie udalo sie, kola nadal byly na ziemi wiec musialem sie barowac raz z jednej raz z drugiej strony :)
W ilu miejscach wrzucic kocki - 4 - tak jak miejsce na podnosnik - czy moze jakos inaczej. Bo jak bede ja mial w gorze juz to wszystkie kolka na bok i jazda odpowietrzam.
Pozdrawiam
Jeśli klocki będa miały sporą powierzchnie to podłóż wzdłuż progu obok lewarka...
Ja raz tak odpowietrałem po kolei. Zuuuzo *****ia z tym było. Lepiej do jakiegos gospodarstwa podejść i kupić klocki opałowe i postawić (mi gospodarz na wsi nawet na wymiar pocioł na cyrkulatce). Na progach nie polecam bo nigdy nie wiadomo :/.
Wracając do tematu mam jeszcze jedną sprawę - będę wymianiał cylinderki - słyszałem że są takie szczypce do zaciskania przewodów hamulcowych, żeby za dużo płynu nie spierniczyło. Czy powymianie cylinderków konieczne jest odpowietrzanie pompy ? Jak tak to jest jakas kolejność odpowietrzania przewodów na pompie ?
Pozdrawiam :)
Jak wymieniłem cylinderki to normalnie cały układ odpowietrzyłem. I było git.. A o jakiś szczypcach to nie słyszałem. Bo po co jak można cały płyn wymienić przy okazji ??
Wracając do tematu mam jeszcze jedną sprawę - będę wymianiał cylinderki - słyszałem że są takie szczypce do zaciskania przewodów hamulcowych, żeby za dużo płynu nie spierniczyło. Czy powymianie cylinderków konieczne jest odpowietrzanie pompy ? Jak tak to jest jakas kolejność odpowietrzania przewodów na pompie ?
Pozdrawiam
jesłi płyn ci nie ucieknie z układu i zbiorniczka odpowietrzenie pompy nie będzie potrzebne i lepiej jak masz kogoś do pomocy to go zaproś niech ci ściśnie kombinerkami przewod w miejscu gdzie jest jeszcze gumowy (oczywiście tak żeby go nie uszkodzić)bo jak nie zdążysz szybko zamienić cylinderka to pompę będzie trzeba odpowietrzać a czasem to nie jest takie proste(i pochłania dużo płynu)
a płyn po wymianie proponuje wymienić na świeży
po co sciskac. wystarczy wziac srube 8-ke 2 podkladki i nakretke i zakrecic szybko koncowke z dziura ta do zacisku. patent z kombinerkami jest do d...
po co sciskac. wystarczy wziac srube 8-ke 2 podkladki i nakretke i zakrecic szybko koncowke z dziura ta do zacisku. patent z kombinerkami jest do d
napewno do d... szczegulnie jeśli masz do czynienia z zaciskami tyle że tym razem rozmawiamy o cylinderkach i jak zwykle nie czytamy a podpowiadamy ;)
gdzie tą śrubę proponujesz zakręcic :shock: bo tu mamy bębny a tam dochodzi do cylinderka stalowy przewód bez oczka a cylinderek to nie zacisk
ogólnie o odpowietrzaniu,kolejności,itp może się przyda
http://img84.imageshack.us/img84/227/dscn3267pc4.th.jpg (http://img84.imageshack.us/my.php?image=dscn3267pc4.jpg)