Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szarpanie w lewo przy hamowaniu

Dissnej
30-12-09, 15:41
Ostatnio zauważyłem, że hamując z większej prędkości zdarza się, że w pewnym momencie dość mocno kierownica ciągnie w lewo. Zdarza się to tylko czasami. Co może być powodem? Dodam tylko, że wszystko zaczęło się po wymianie opon a także kół (przód poszedł do tyłu a tył do przodu). Nie wiem czy to może być powodem czy to tylko zbieg okoliczności.

kicivic
30-12-09, 15:46
Moze byc cos nie tak z hamulcami. Jedna strona mocniej lapie.

MikeFoto
30-12-09, 16:40
Ostatnio zauważyłem, że hamując z większej prędkości zdarza się, że w pewnym momencie dość mocno kierownica ciągnie w lewo. Zdarza się to tylko czasami. Co może być powodem? Dodam tylko, że wszystko zaczęło się po wymianie opon a także kół (przód poszedł do tyłu a tył do przodu). Nie wiem czy to może być powodem czy to tylko zbieg okoliczności.

Także stawiam na hamulce. Jeśli chodzi o oponki to myślę że to zbieg okoliczności (wykluczam oczywiście że jedna opona jest łysa lub flak, względnie jest letnia :D) . W jakim stanie są klocki i tarcze?

Kiedy ostatnio sprawdzałeś stan prowadnic zacisku hamulcowego? Konkretnie - stawiam na zapieczoną prowadniczkę.

Dissnej
30-12-09, 16:49
Od czasu zakupu auta (koniec maja br.) w hamulcach nic nie było robione. Mój mechanik jeżdżąc autem stwierdził, że póki co wszystko jest OK. Jednak w tym wypadku będzie się trzeba udać do niego i sprawdzić stan hamulców.
PS. Obie opony to zimówki o podobnym stopniu zużycia;)