PDA

Zobacz pełną wersję : Krótkie szarpnięcia kierownicą

megob
30-12-09, 11:17
Witam,

Właśnie pokonałem trasę 700 km, w trakcie której coraz bardziej Hania szarpała mi kierownicą. Tak jak w temacie krótkie szarpnięcia w lewo, które pojawiają się przy prędkościach 30-90 km/h. Raz częściej raz rzadziej, głównie przy przyśpieszaniu i puszczaniu gazu. Auta nie nie ściąga, na równej drodze kierownica prosta... i nagle jedno lub kilka szarpnięć w lewo. Jakby coś na ułamek sekundy hamowało lewe koło.

Może przegub wewnętrzny nie daje już rady??? Od kilku miesięcy klika coś przy ruszaniu do przodu i do tyłu na prostych kołach, wiec może połączyć te tematy???

Z góry dzięki za pomoc

suchy2004
30-12-09, 11:21
Jeśli na śliskiej powierzchni to raczej normalne.
Przegub przy skręcie i dodaniu gazu powinien być słyszalny.
Jeżeli tak jak mówisz, że miałeś przyblokowane koła przy ruszaniu to hamulec trzyma.
Zobacz czy któreś koło Ci się bardziej nie grzeje. Pogoda nie sprzyja, ale warto by zdjąć koło, zacisk i próbować "dźwignią" cofać i pompować tłoczek.

megob
30-12-09, 11:34
Problem w tym, to się dzieje podczas jazdy. Krótkie, delikatne szarpnięcia w lewo. Przegub zewnętrzny puka ale na skręconych kołach. Nie napisałem, że przy ruszaniu tylko przyśpieszaniu i odejmowaniu gazu. Droga ekstremalnie równa i czarna.

mAgik
30-12-09, 13:20
Problem w tym, to się dzieje podczas jazdy. Krótkie, delikatne szarpnięcia w lewo. Przegub zewnętrzny puka ale na skręconych kołach. Nie napisałem, że przy ruszaniu tylko przyśpieszaniu i odejmowaniu gazu. Droga ekstremalnie równa i czarna.

No tak jak puka na skręconych kołach to chyba nadaję się do wymiany? Chyba, że wolisz aby zablokował się w czasie jazdy

MikeFoto
30-12-09, 16:30

Mylisz się. Wiem na swoim przykładzie. Podczas mijającego roku przerobiłem "temat" z przegubami dwukrotnie z różnymi objawami.

Najpierw przegub prawy: starnadtowo - biore zakręt stuka metalicznie, robienie kółek - stuka, jazda po prostej cisza. Zero stuków. Wymieniłem przegub - problem ustąpił.

Pod koniec listopada miałem problem (nawet TEN TEMAT (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=61558) założyłem) problem mój był taki:

Kiedy jadę prosto, wciskam sprzęgło, auto się toczy, powoli puszczam sprzęgło, zaczyna się stukanie jakby niewyważone było koło, a kierownicą zaczyna cyklicznie szarpać na lewo (jakbym na flaku jechał). Wciskam sprzęgło, ustaje. Teraz żeby się pozbyć tego i znów jechać normalnie - muszę się zatrzymać. Skręcić kierownica maksymalnie w lewo, prawo. I już niema. Pojawia się wtedy jak zrobię tak jak wyżej lub po przekroczeniu 100km/h.

Dodam, że stuk pojawia się także w momencie wciśnięcia sprzęgła (co również pojawiało się przy problemie z przegubem z drugiej strony). Próbowałem poszarpać kołem, półośką, żeby jakiś luz wyczuć ale bez skutku. Wszystko ani drgnie.

Obstawiałem przegub ale na zakrętach nie stuka jak stukał ten z drugiej strony, czasem postuka na szybko pokonywanych zakrętach. Cykliczne stukanie z przegubu jest jedynie gdy skręcę maksymalnie koła.

I co się okazało. Tydzień jeżdziłem bez najmniejszego stuku. Tydzień! Pojechałem na trasę - stała prędkość 100km/h nic, zero stuków......ale zacząłem zwalniać......zaczynało szarpać tak kierownicą jakby ktoś na siłę ktoś mi ją wyrywał.....zjazd z drogi.....łuk drogi.....już nie stukało - waliło! Zdołałem przejechać po tej chwili 2 zakręty i koniec jazdy.

Przegub rozleciał się całkowicie. Przez gumę czułem kulki przegubu które wyleciały z niego.
Całe szczęście że mam assistance :) - laweta i kierunek warsztat.

Slawkowski
30-12-09, 20:27
mialem taki wlasnie objaw, krotkie szybkie szarpniecie w jedna strone przy uszkodzonym przegubie zew.

megob
30-12-09, 20:58
Stukanie przy ruszaniu było już zanim wymieniłem przeguby zewnętrzne ( ponad rok temu bo pukały na zakrętach). Teraz pojawiło się lekkie szarpanie w lewo. No nic sprawdzę lewy zewnętrzny, może guma na nim pękła i wszystko będzie jasne...
... a jeżeli będzie ok to pewnie wewnętrzny...

Będę informował ;(

Dzięki za odpowiedzi

MikeFoto
30-12-09, 21:26
Stukanie przy ruszaniu było już zanim wymieniłem przeguby zewnętrzne ( ponad rok temu bo pukały na zakrętach). Teraz pojawiło się lekkie szarpanie w lewo. No nic sprawdzę lewy zewnętrzny, może guma na nim pękła i wszystko będzie jasne...
... a jeżeli będzie ok to pewnie wewnętrzny...

Będę informował ;(

Dzięki za odpowiedzi

Jeśli chodzi o stukanie przy ruszaniu - obstawiam sworzeń wahacza (górny chyba). Co do szarpania kierownicą - jeśli to nie niedokręcone koło, krzywe tarcze, niewywazone koło to za doświadczeniem sprzed 3 tygodni - przegub zewnętrzny.

No nic sprawdzę lewy zewnętrzny, może guma na nim pękła i wszystko będzie jasne..

Nie do końca ja jeżdziłem tydzień, skręcałem i co praktycznie żadnych stuków. Wystarczyło przejechać trasę szybciej.....

Skręć kierownicę na maksa, i zobacz czy stuka, jeśli stuka - wymieniaj i nie czekaj aż się rozpadnie.

megob
24-01-10, 19:35
MikeFoto właśnie ukręcił się przegub zewnętrzny od kierowcy :(
Jeżeli ktoś ma podobne objawy zalecam szybką wymianę. Ja jeździłem niecały miesiąc...

MikeFoto
26-01-10, 11:30
MikeFoto właśnie ukręcił się przegub zewnętrzny od kierowcy :(
Jeżeli ktoś ma podobne objawy zalecam szybką wymianę. Ja jeździłem niecały miesiąc...

To wykrakałem:

wymieniaj i nie czekaj aż się rozpadnie.

Ale mnie nie posłuchałeś :P. Ja jeździłem trochę ponad tydzień. Niema żartów.

_Anton_
05-02-11, 00:33
I mnie najprawdopodobniej to spotkało. Przegub odzywał się już z dwa miechy ale z braku czasu i lenistwa olałem to . Dziś myślałem, że nie dojadę do domu- szarpnięcia kierownicą, dziwne odgłosy od strony prawego koła....