Zobacz pełną wersję : Pokrętło nawiewu
Witam posiadam honde civic 6 gen 5D liftback z 97 roku. Moj problem polega na tym i nie moge regulowac temperwatury nawiewu. Pokretło się obraca lecz nie daje żadnego efektu. Cały czas dmucha gorące powietrze. Czy przy regulacji pokretlem powinien byc dzwiek jakby kola zebate przeskakiwaly czy nic nie powinno byc slychac? a moze to linka z nagrzewnicy spadla? Prosilbym o pomoc a szczegolnie o odpowiedz na temat tego dzwieku. bo wydaje mi sie ze w tym tkwi problem.
Powinien być opór podczas krecenia regulatorem i czuć ząbki jak przeskakują... Jak tego nie ma to masz zapewne ułamany kawałek elementu plastikowego ktory trzyma pancerz linki i dlatego przy regulacji chodzi cała linka z pancerzem i nie porusza mechanizmem nawiewu... Sprawdz czy podczas regulacji linka porusza mechanizmem ktory znajduje się przy prawej nodze kierowcy pod deską...
U mnie był taki sam obiaw jak opisujesz i ten kawałek miałem ułamany jak na foto poniżej:
http://www.kamsmol.republika.pl/forum/nawiew.jpg
Pozdr
Kamil
to juz zalezy od pomysłowosci własciciela... Ja zrobiłem to na szybko czyli rozwierciłem małym wiertełkiem plastik z jednej strony linki i z drugiej i zacisnąłem pancerz opaską, nie starałem sie to robic idealnie bo czekałem juz na zamowiony nawiew...;)
pozdr
Kamil
czyli wymiana całego pokrętla będzie lepszym rozwiązaniem?
Sama wymiana pokretła nic nie da... musisz wymienic cały panel nawiewu bo nikt ci nie sprzeda części panelu;) to nie wina pokretła tylko obudowy panelu... Ale najlepiej sprawdz najpierw czy ci linka nie spadla a dopiero rozkrecaj panel nawiewu;)
spadła od strony pokretła czy nagrzewnicy?:)a jak ten mechanizm sie nie porusza to znaczy że ulamany panel?sorki za głupie pytania ale jestem zielony w tych tematach:)a chciałbym to zrobić sam elektryk za naprawę mi zawołał prawie 500zł za zrobienie tego i naprawę biegów dmuchawy. bo stwierdzil że to całośc trzeba wymienic.nie ufam elektrykom i mechanikom:)
Linka od panelu nawiewu idzie do takiego mechanizmu kolo prawej nogi kierowcy i tam porusza następna linka ktora idzie do nagrzewnicy... Sprawdz czy porusza sie ten mechanizm przy nogach jak krecisz pokretłem od temperatury... Jesli nie rusza sie to wina linki przy panelu nawiewu tak jak pisalem wyzej, jesli porusza to wina linki od stronu nagrzewnicy...
dzieki wielkie za pmoc:)jutro rano wybadam co tam jest grane:)
Witam
Ja miałem pierwszy przypadek pancerz wyskoczył z zamocowania. Trochę rozkręcania ale naprawa prosta :) - wprowadzasz i zaciskasz.
Pozdrawiam