Zobacz pełną wersję : Wiązka od d15b
Potrzebuje info na temat wiązki i kompa do d15b
Prawdopodobnie zakupie ten silnik
Ale mam pytanka:
- komputer to p08 rozumiem że różni się od p28 z d16z6, czy jeżeli kupię wiązke z d16z6 to będe miał problemy z podłączeniem do p08?
- co ewentualnie trzeba przerobić?
Proszę może o jakieś zdjęciówy jak ktoś posiada tego p08?
Pozdrawiam
wiązka od D16Z6 pasuje idealnie, bo to sa blizniacze silniki
dzięki za pomoc bo nie byłem pewny, a czy od innych silników podejdzie?
Bo nie wiem jeszcze gdzie i od kogo będe kupował
Pozdr
do d15b2 podejdzie od z6 :?:
od b7 to napewno ale od b2 :?:
wiązka od D15B7 podejdzie do D16Z6, ale nie ma w niej sterowania vtec'em wiec trzeba dorabiac kable.
wiązka od D15B2 jest zupelnie inna i nie wiem czemu o niej wspominasz, skoro tutaj nie ma o niej mowy w temacie
no jest mowa o silnikach d15b
nie jest powiedziane ze to nie b2 tylko b7 :P
proponuje zatem wpisac w google D15B i poczytac troszke i sie doinformowac
B2 i B7 to zupelnie co innego
ulatwie Ci, pierwszy temat z gugla
http://asia.vtec.net/article/d15b/
no przecie wiem ze to co innego tylko koleszka nie napisal czy kupuje b2 czy b7.
tylko oto mi chodzi :P
a swoja droga to napiew mi przetlumacz na lacine bo nie rozumiem jankeskiego czy tam siakiegos innego
koleżka nie napisal ze kupuje B2, albo B7 bo nie kupuje RZADNEGO Z NICH
w japoni produkowane silniki nie maja cyfry po literze wiec nie ma u nich np B18C6, a jest B18C
Kolega kupuje silnik z japonii o oznaczeniu D15B czyli 1.5 vtec (nie vtec-e), który ma 130KM
Moze teraz już rozumiesz ?
tak dziekuje tylko nie ciskaj sie tak ;)
a tak w ogole to zkad ywnioskowales ze on kupuje silnik z japonii?
a tak w ogole to zkad ywnioskowales ze on kupuje silnik z japonii?
kupuje z anglii ale wyprodukowany i przeznaczony na rynek japonski :D
nie no wy jestescie bardziej zorientowani :P
RESPECT :d
po pierwsze w opisie ma D15B2
skoro chce zmienic silnik i pyta o napotkane problemy, to raczej nie zmienia na ten sam, bo tych problemów w postaci wiazki i kompa nie napotkalby
po drugie istnieje taki silnik jak D15B i skoro o niego pyta to o nim rozmawiamy
po trzecie podal numer kompa P08 wiec wchodzimy na strone:
http://www.superhonda.com/tech/honda_ecu_codes.html
i juz wiemy o jaki silnik chodzi
po cztery sie czyta troszke forum i juz zalozyl temat z pytaniem o ten silnik, wiec wystarczy dla pewnosci wejsc w profil uzytkownika (a ze jest nowy to ma malo tematów i sie nie naszukasz) i szybko znajdziesz ten temat
po piate mój iloraz inteligencji 220, to mało 8) ;) :?:
hehehe :lol: niedlugo dogonisz Sharon Stone ;)
wyrównałem z Siarą
Sharon zostala przegoniona
koniec OT, to nie ten dzial
:!:
:)
Ja tu takie niewinne pytanie wysuwam :) a tu wojna :)
Pozdrawiam i dzieki za info.
RZADNEGO Z NICH
po piate mój iloraz inteligencji 220, to mało
gratuluje wyniku
dziewczyny już skończyły? :roll:
Dopisujac sie do odgrzanego kotleta chcialbym zaznaczyc tylko ze d15b ma jednozylowa lambde w odroznieniu od z6 - to tylko detal :) BO wtyczki sa takie same :)
kolega smoku jest jednym z tych wybranców, którzy maja wyczucie i wiedza kiedy odgrzebac kotleta i dodac wiele interesujacych i wnoszacych do tematu rzeczy
kolega smoku jest jednym z tych wybranców, którzy maja wyczucie i wiedza kiedy odgrzebac kotleta i dodac wiele interesujacych i wnoszacych do tematu rzeczy
ty tak bardzo lubisz innych poprawiac ze nie moglem sie oprzec :razz:
na temat, na temat panowie.
siemka, podepne sie pod temat,
w tej chwili mam coupe 5gen z silnikem d15b7, kupiłem silnik d15b z angielskiego auta (kiera po prawej stronie) i z automatyczną skrzynią. Silnik kupiłem bez skrzyni, bez aparatu zapłonowego, bez wiązki i bez kompa. Wiem, że muszę przełożyć swoje sprzęgło z manualnej skrzyni. No i tutaj moje pytania. Od jakich silników mam szukać wiązki i kompa? z6? wszystko bedzie pasować? a może moja wiązka od b7 podpasuje, co ewentualnie musze przerobić w tej wiązce? i co trzeba jeszcze przekładać/przerabiać przy swapie? liczę na pomoc :)
Wiazka zostaje, musisz tylko do niej dorobic kable od VTECa (2 kabelki pociagnac do komputera).
Komputer to albo P28, albo najlepiej by bylo do takiego wgrac mapy z silnika D15B (jak cos to PW)
się podepne pod stary temacik bo nie mogę znaleźć....
miałem d15b2-założyłem wielopunkt od d16z2 co potrzebne jest do zrobienia na swap d15b JDM vteca ???
a z ktorego roku masz to d15b?
silnika jeszcze nie mam .. a auto 90' 4gen..
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2007 ]
no i pyt czy skrzynia L3 podejdzie do tej rzeźby ?
No to masz OBD0, pewnie będziesz musiał zmienić wiażke na OBD1 lub 2 w zależności który rocznik będzie tego d15b.
no to ja tez sie podepne do tematu bo nie moge znalezc, mam d15b2 i chcialbym zalozyc wielopunkt, najprawdopodobniej bedzie to d15b7 musze zmieniac glowice czy wsytarczy sam kolektror? no i czy mi to cos da? no i kolejne pytanie czy wiazke musze zmieniac? bo komputer jest oczywista sprawa ze tak.
pozdrawiam
Musiasz wymienic kolektor dolotowy, razem z przepustnica i listwa wtryskowa, do tego wiazka i komp.
Glowicy nie ruszasz.
czyli nie da sie wykorzystac starej wiazki? i moze takowa wiazke ma ktos do sprzedania? :)
CIVIC_JDM_PARTS
02-12-07, 21:25
jeszcze jedno silnik d15b 130KM w eg ma 2 sondy lambda jednoprzewodowe jedna w kolektorze wydechowym standartowo a druga w obudowie kata więc trzeba jeszcze jeden kabelek pociągnąć do kompa p 08(w przypadku wiązki z d16z6) właśnie rozmontowałem takie auto więc jestem na bierząco
no tak co prawda temat mega stary ale przeczytalem go i widze pewne niescisłości po 1 sa 2 rodzaje d15b jeden z 5 gen co mial 130 km i jedna sade jednozylowa dokladnie taka sama jak d16z9 a 2 pochodzi z 6 generacji ma 2 zawory vtec jeden na eco 2 na do****ie tzw:0 i tez ma 130 km i 2 sondy tym sie roznia