Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stukot w przekladni kierownicy

mortas
10-07-06, 17:02
Witam wszystkich mam takie pytanko od wczoraj jak skrecam kierownica w lewo lub w prawo (nie ma znaczenia) to slychac taki charakterystyczny stukot,cos w przekladni chyba nie mam pojecia co jest grane, mial ktos moze podobny problem.Plyn od wspomagania sprawdzalem jest full.

carlose
10-07-06, 17:09
jeżeli przy skręcie podczas jazdy to ja stawiam na przegub raczej.

mortas
10-07-06, 18:20
Powiem ci ze przegub tez mam do wymiany ale to napewno nie przgub, bo sprawdzalem to na postoju i to jest taki leki stukot ,odczuwalny na kierownicy.Nie mam pojecia co jest grane a chcialbym to sam naprawic, ale jak nie dojde do tego co tam siedzi to bede musial pojechac do mechanika:(

carlose
10-07-06, 19:00
rozumiem że jest to tylko przy skręcie ?

mortas
10-07-06, 22:03
Tak stoje na postoju skrecam kiera w prawa lub w lewo i jest taki stukot

prz3mo
10-07-06, 22:08
Tak stoje na postoju skrecam kiera w prawa lub w lewo i jest taki stukot

Moze byc to krzyzak kolumny kierowniczej... Albo tuleje w zawieszeniu (a pogłos niesie sie do gory i slychac jakby bylo to gdzies wyzej...)
Sprawdz najpierw na szarpaku całą zawieche (koszt 20pln).

mortas
12-07-06, 23:41
Dodam jeszcze jedno co zauważyłem i to mnie zaniepokoiło juz całkiem ,jak kręcę kierownica na postoju w obojętnie w którą stronę to kierownica nie obraca sie w jednym miejscu tylko raz jest wyżej a raz niżej, cos mi sie naprawde zrąbało i to porzadnie bez mechanika się nie obejdzie.[Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi w mojej wypowiedzi]

prz3mo
12-07-06, 23:46
Dodam jeszcze jedno co zauważyłem i to mnie zaniepokoiło juz całkiem ,jak kręcę kierownica na postoju w obojętnie w którą stronę to kierownica nie obraca sie w jednym miejscu tylko raz jest wyżej a raz niżej, cos mi sie naprawde zrąbało i to porzadnie bez mechanika się nie obejdzie.[Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi w mojej wypowiedzi]

heheh...nic sie nie zrąbało, tylko koło kierownicy nie jest idealnie okrągłe i stad taki efekt

mortas
13-07-06, 01:27
Taaak troche to dziwne i tak jest we wszystkich civicach.

Dzida
13-07-06, 01:29
Taaak troche to dziwne i tak jest we wszystkich civicach.

tak.

k0st3k
13-07-06, 10:49
ten stukot jest wynikiem jakiegos luzu, czy nie ma luzow i stuka??

ja za szarpak placilem 10 zł :)

mortas
13-07-06, 11:34
Ok sprawdze to

PERGOLESI
13-07-06, 16:14
"Pływająca" kierownica - zapewne góra/dół to normalne, w wielu autach, nie tylko Civic tak jest. Tym sie nie przejmuj, to akurat jest OK. Co do stuków, to faktycznie udaj się na szarpak.
Pozdrowionka

sadam
14-07-06, 17:20
to Ja może dołacze sie bo u mnie tez stuka.tylko odgłos pochodzi z kolumnu(słychac go w kabinie anie na zewnatrz).jak nie działa wspomaganie szybkie krotkie ruchy kiera i stuka jak diabli.po odpaleniu wszystko cichnie i nie ma luzu dopoki nie wjade na wyboje.czy ten krzyzak sie wymienia?i jaki koszt ewentualnie?

_Qba_
14-07-06, 17:25
sadam, moim zdaniem to przekladnia

sadam
14-07-06, 20:17
moim zdaniem to przekladnia

ale na drażkach luzu nie ma.sprawdzałem sam i ostanio na przegladzie na szarpak wjeżdzał i też wszystko oki..