Zobacz pełną wersję : Stukot w przekladni kierownicy
Witam wszystkich mam takie pytanko od wczoraj jak skrecam kierownica w lewo lub w prawo (nie ma znaczenia) to slychac taki charakterystyczny stukot,cos w przekladni chyba nie mam pojecia co jest grane, mial ktos moze podobny problem.Plyn od wspomagania sprawdzalem jest full.
jeżeli przy skręcie podczas jazdy to ja stawiam na przegub raczej.
Powiem ci ze przegub tez mam do wymiany ale to napewno nie przgub, bo sprawdzalem to na postoju i to jest taki leki stukot ,odczuwalny na kierownicy.Nie mam pojecia co jest grane a chcialbym to sam naprawic, ale jak nie dojde do tego co tam siedzi to bede musial pojechac do mechanika:(
rozumiem że jest to tylko przy skręcie ?
Tak stoje na postoju skrecam kiera w prawa lub w lewo i jest taki stukot
Tak stoje na postoju skrecam kiera w prawa lub w lewo i jest taki stukot
Moze byc to krzyzak kolumny kierowniczej... Albo tuleje w zawieszeniu (a pogłos niesie sie do gory i slychac jakby bylo to gdzies wyzej...)
Sprawdz najpierw na szarpaku całą zawieche (koszt 20pln).
Dodam jeszcze jedno co zauważyłem i to mnie zaniepokoiło juz całkiem ,jak kręcę kierownica na postoju w obojętnie w którą stronę to kierownica nie obraca sie w jednym miejscu tylko raz jest wyżej a raz niżej, cos mi sie naprawde zrąbało i to porzadnie bez mechanika się nie obejdzie.[Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi w mojej wypowiedzi]
Dodam jeszcze jedno co zauważyłem i to mnie zaniepokoiło juz całkiem ,jak kręcę kierownica na postoju w obojętnie w którą stronę to kierownica nie obraca sie w jednym miejscu tylko raz jest wyżej a raz niżej, cos mi sie naprawde zrąbało i to porzadnie bez mechanika się nie obejdzie.[Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi w mojej wypowiedzi]
heheh...nic sie nie zrąbało, tylko koło kierownicy nie jest idealnie okrągłe i stad taki efekt
Taaak troche to dziwne i tak jest we wszystkich civicach.
Taaak troche to dziwne i tak jest we wszystkich civicach.
tak.
ten stukot jest wynikiem jakiegos luzu, czy nie ma luzow i stuka??
ja za szarpak placilem 10 zł :)
"Pływająca" kierownica - zapewne góra/dół to normalne, w wielu autach, nie tylko Civic tak jest. Tym sie nie przejmuj, to akurat jest OK. Co do stuków, to faktycznie udaj się na szarpak.
Pozdrowionka
to Ja może dołacze sie bo u mnie tez stuka.tylko odgłos pochodzi z kolumnu(słychac go w kabinie anie na zewnatrz).jak nie działa wspomaganie szybkie krotkie ruchy kiera i stuka jak diabli.po odpaleniu wszystko cichnie i nie ma luzu dopoki nie wjade na wyboje.czy ten krzyzak sie wymienia?i jaki koszt ewentualnie?
sadam, moim zdaniem to przekladnia
moim zdaniem to przekladnia
ale na drażkach luzu nie ma.sprawdzałem sam i ostanio na przegladzie na szarpak wjeżdzał i też wszystko oki..