Zobacz pełną wersję : Tłumik końcowy - zobacz sam...
Panowie, obejrzyjcie fotki jaką chałę kupiłem na Allegro. I sprzedający uważa, że jest wszystko okej. PODOBNO kilka sztuk dla civicklubu robił... Jak to jest 2,25", to ja jestem...
http://img215.imageshack.us/img215/7464/p24120914370002.th.jpg (http://img215.imageshack.us/i/p24120914370002.jpg/)
http://img412.imageshack.us/img412/1659/p24120914380001.th.jpg (http://img412.imageshack.us/i/p24120914380001.jpg/)
daniel_2007
28-12-09, 15:53
to jest nowy tłumik bo jak tak to chyba sprzedający oślepł i średnica też chyba mu się pomyliła
Nowy tłumik z Allegro, robiony na zamówienie. Gość twierdzi, że "każdy tłumik produkowany jest tak wykończony + zawsze jest zrobione zejście średnicy na końcówce aby nie obniżać ciśnienia spalin. Kilka osób z civicklubu ma tak samo zrobione i nie zgłaszają żadnych zastrzeżeń". Ja wymiękam normalnie...
A kto to produkuje? nie czasem ten mądruś o ktorym bylo glosno swego czasu na forum? o ile pamietam to nick na CKPL mial ciekawski cos tam.. (przepraszam jezeli pomylilem nicki).
Ja znalazłem na Allegro, skusiłem się, nawet dobre komentarze itp. Nie dość, że z przesyłką wyszło 250zł, to jeszcze taka "mega jakość". Będę walczył o zwrot...
daniel_2007
28-12-09, 16:10
Nowy tłumik z Allegro, robiony na zamówienie. Gość twierdzi, że "każdy tłumik produkowany jest tak wykończony + zawsze jest zrobione zejście średnicy na końcówce aby nie obniżać ciśnienia spalin. Kilka osób z civicklubu ma tak samo zrobione i nie zgłaszają żadnych zastrzeżeń". Ja wymiękam normalnie...
A tu na odwrót podniosło ciśnienie kupującemu A wykończenie jest super profesjonalne co za gość.
rosiniak99
28-12-09, 16:19
podajcie nick albo link do aukcji to ludziska będą uważać na "gostka" skoro taki z niego tjunigowo-wydechowy fachowiec...
Podam, o ile nie zgodzi się tego poprawić/zwrócić kasę. Jak to ogarnie, to mu "wybacze". Ale jak nie, to ile tylko dam radę, zrobię mu kwasu. Odpowiedni komentarz i zdjęcia jak wykonuje te tłumiki dla każdego zainteresowanego...
A miał być przelocik 2,25" do kompresora :(
A kto to produkuje? nie czasem ten mądruś o ktorym bylo glosno swego czasu na forum? o ile pamietam to nick na CKPL mial ciekawski cos tam.. (przepraszam jezeli pomylilem nicki).
poprzednio był to ciekawski80 i na allegro miał podobny nick, bodajże jeszcze z allegro był inny nick maxitun czy jakoś tak
Yhym, więc jest znany. Nie liczyć na to że coś uda mi się zdziałać?
daniel_2007
28-12-09, 17:09
Przyklejony: tuning wydechu na poważnie
ciekawski80
Właśnie na tym forum opisał jak zrobić wydech mnie się wydaję że dobrze to opisał chyba że się mylę
a mnie troche dziwi ze masz siano na kompresor a zachcialo ci sie takiego, nazwijmy to po imieniu, stolca
dolozylbys 100zl i mialbys mtecha
Mam pożyczonego mtecha i jakoś mi nie do końca pasuje...
mugen
chyba masz na myśli M-techa na wzór Apexi N1 bo Mugen takich nie produkował.:eek:
hehe takich jak WM sport to Mugen chyba tez nie robił :D :D :D tak mi sie ogólnie nazwało te mugeno apexi n1 style :P
Końcówkę masz 8cm jak z aukcji widzę;
A średnicę masz w środku większą, u mnie są mocniejsze zwężki w środku. Niby, żeby dopasować średnicę do reszty oem układu wydechowego (48mm? tyle to było?);
Nie bronię sprzedawcy czy coś, ale ja z "mojego" tłumika jestem zadowolony;
(mojego celowo w cudzysłowiu);
Końcówka jaką chciałem, jak trzeba się wydrze, jak trzeba milknie więc nie męczy w czasie jazdy;
Auto i tak lepiej jedzie niż z "WM Sport Mugen" z wkładką (bez wkładki było ok, ale zaś za głośno);
Ma już chłopak pół roku, zrobione niecałe 8000 km i jeszcze jest cały - a nie raz oberwał od spodu;
Napewno coś pod autka niektóre się różni, znajomy do swojej Prelii z 86r brał u niego tłumik (końcówka 8cm jak u Ciebie) i pucha różni się od mojej (+ inne miejsce otworu idącego w stronę silnika, tłumik wzorowany głównie na tłumiku do Preli III gen, nie II gen) + znajomy prosił o kompletną ciszę... i tak jest; Jak odpala silnik w ogóle nie słychać wydechu (gdzie u mnie pomrukuje);
http://images50.fotosik.pl/115/2dd9a6f12075e10am.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2dd9a6f12075e10a)
Zwężki u mnie;
Jest wykonane niechlujnie i kiepsko, tak, jestem tego świadomy;
Mam pożyczonego mtecha i jakoś mi nie do końca pasuje...
Jeśli masz tą dużą eliptyczną puszkę m-techa i Ci nie do końca pasuje to od razu zrezygnuj z przelotu bo za 200 zł to może być tylko dużo gorzej. A widziałem ktoś mtechy tutaj sprzedawał po ok. 350 zł. Uważam, że to najlepsze value-for-price.
U mnie m-tech wygląda tak, a cisza jest uważam bardzo ok ja na przelot.
http://dwauto.pl/images/lakierek/ham3.JPG
Potwierdzam z autopsji m-tech i mg są bardzo dobre pod przelot. Warto zainwestować żeby później dwa razy nie płacić. Mam co najmniej 3 kumpli co po zakupie allegrowych tłumików typu Apex'i itp. pojeździli tydzień a później szukali jelenia żeby choć za pół ceny odkupił to od nich... bo się w aucie nie dało wytrzymać.
A ja dzisiaj zamontowałem ten wynalazek iiii... Cichy, do ok 3tyś CISZA lekki pomruk, a powyżej jest bardziej rasowo. Muszę powiedzieć, że m-tech jak dla mnie jest gorszy. I nieporównywalnie głośniejszy...
Czyli ogólnie rzecz biorąc tłumiki te
-są kiepsko wykonane, niechlujnie,
-nie zawsze dostajemy co chcemy,
-niekoniecznie lepsze od "Mugenów" z aukcji (pod względem odczuć z jazdy)
Ae za to sensownie cicho, dźwięk przez nie produkowany może się podobać... i nie kosztują majątek (choć różnica w cenie do wyraźnie lepiej wykonanych M-tech np. nieznaczna);
Coprawda tu będzie efekt autosugestii ale jakieś odczucia vs m-tech? Tzn rekacja na wciśnięcie gazu, sposób przyśpieszania czy coś?
Oczywiście musiałby się trochę 'przepalić'
Różnice będą znikome no ale może jednak.
Wg. mnie stockowe D15B7 (na wydechu ala oem, czyli nowy kat uni, środek oem zamiennik bosal) lepiej oddycha niż na WM "Mugen" z wkładką, i jakoś tak żywiej reaguje na gaz;
Mogę tylko dopowiedzieć, że po pewnym czasie dźwięk stał się bardziej donośny, a po odetkaniu auta (wymiany zapchanego ori kata na nowy kat)... zrobiło się głośniej;
Nie zastąpi porządnych tłumików, ale wg. mnie z dwoja złego sprawdzi się lepiej niż wszystkie WM Sporty itp "prawie jak Mugen" by portal aukcyjny...
No i po wzmocnieniu silnika może zacząć dusić auto...
Ps.
Żeby nie było:
Ja wiem, że to jest budżetowe padło, nie trza mnie uświadamiać.
Ale padło lepsze od WM Sport. (dla mnie);
U mnie to "jedyny" tłumik, zakończenie rury 2,25".
Autosugestii nie będzie, ciężko mówić o jakiś różnicach, no poza dźwiękiem. Bądź co bądź, jak miałbym wybór - to bym go wziął z tych dwóch. A co do ewentualnego zamulania, to myślę, że nie występuje. Zresztą, zobaczymy ile km i nm wyciągnę na nim z kompresorem, podmienię później na m-techa, no i jak ktoś będzie miał jakiś rabat na hamowni, zmierzę ;)
Cenowo to wyszło 250zł z przesyłką, a m-tech 400zł + przesyłka. No, na dobrą pijatykę zaoszczędzone :D
Potwierdzam z autopsji m-tech i mg są bardzo dobre pod przelot. Warto zainwestować żeby później dwa razy nie płacić. Mam co najmniej 3 kumpli co po zakupie allegrowych tłumików typu Apex'i itp. pojeździli tydzień a później szukali jelenia żeby choć za pół ceny odkupił to od nich... bo się w aucie nie dało wytrzymać.
Etam ja juz jeźdze na Apexi 1 rok i daje rade a mam 4-2-1 i cały przelor 2 cale wewnątrz !! daje rade :D:D
To ja jeszcze zapodam linka do podobnego tematu http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=48394&page=2
u mnie przeloty mtecha po 350zl, komorowe po 400zł.
a ja jeżdżę na tłumiku od tego gościa i nie jest to żaden ciekawski srawski czy maxi mini tun i jestem zadowolony. Sianko rozsądne jak za taki tłumik. Wg mnie jest to średnia półka i tak naprawdę w tych pieniądzach nic lepszego się nie znajdzie.
A co do jeżdżenia po użytkownikach forum jacy by oni nie byli to jest to najzwyklejsze buractwo - no chyba że oszukiwali i im to udowodniono.
a kto kolego tu jeździ po kimkolwiek ? autor (który jak się później okazało jest zadowolony z dźwięku) pokazał co kupił, chyba każdy z nas widzi jak to coś wygląda. Nieznamy sprawy i chyba nikt nienapisał to o kimkolwiek że jest taki czy owaki.
Niewiem czy słowo "buractwo" tyczy się mnie osobiście, ale chyba w tym wypadku owo jeżdżenie po kimś (czyli przypominanie poprzeniej takiej sprawy z tłumikiem) o którym pisze DIMO jest jak najbardziej na temat i raczej pozbawione jest chęci jeżdżenia po kimkolwiek
drvtec ochłoń troche... poczytaj forum i zobaczysz, ze kilka osob sie skarzylo na te jego tłumiki (fotki jego wyrobow mowia same za siebie).. i nikt tutaj po nikim nie jezdzi z wyjatkiem Ciebie nazywajac userow burakami.
niestety będę szczery, mój kumpel też ma ten tłumik :p I po roku czasu muszę powiedzieć jest w miarę cichy (na początku na pewno był cichszy) ale jego wykonanie to totalna żenada a to co jest w nim w środku to chyba każdy widzi na fotach. Jeszcze taka dygresja, jak znajomy w warsztacie zobaczył ten tłumik to powiedział tu cyt: "takiego gów.. to ja Ci na pewno nie będę montował" i co najlepsze nie dał się nakłonić do montażu :D
przepraszam przesadziłem, ale co śledzę wątek to gostek wraca jak grabowski po softturbo
a z tym wydechem to ja też miałem przeprawę. Pojechałem do zakładu od tłumików hasło nie montujemy tego czegoś bo takie siakie owakie mamy w ofercie super tłumiki itp. Uwierzyłem ale stwierdziłem że biorę od nich wydech na próbę na max 50km żeby zobaczyć czy jest ok. Zamontowali piękny błyszczący cały z inoxa, optycznie rewelacja. W warsztacie trochę głośno ale co tam w końcu ściany odbijają. Wyjechałem z myślą że teraz do domciu i piszę maila że chcę oddać wydech od gostka z allegro. Zrobiłem chyba z 2km i nawrot. NIe dało się jechać; hałas + buczenie+ jakiś dziwny rezonans. Gratis zamontowali ten co ja przywiozłem. Cisza do 3,500 potem mały szatan. Widok ich twarzy - bezcenne
daniel_2007
06-01-10, 08:32
przepraszam przesadziłem, ale co śledzę wątek to gostek wraca jak grabowski po softturbo
a z tym wydechem to ja też miałem przeprawę. Pojechałem do zakładu od tłumików hasło nie montujemy tego czegoś bo takie siakie owakie mamy w ofercie super tłumiki itp. Uwierzyłem ale stwierdziłem że biorę od nich wydech na próbę na max 50km żeby zobaczyć czy jest ok. Zamontowali piękny błyszczący cały z inoxa, optycznie rewelacja. W warsztacie trochę głośno ale co tam w końcu ściany odbijają. Wyjechałem z myślą że teraz do domciu i piszę maila że chcę oddać wydech od gostka z allegro. Zrobiłem chyba z 2km i nawrot. NIe dało się jechać; hałas + buczenie+ jakiś dziwny rezonans. Gratis zamontowali ten co ja przywiozłem. Cisza do 3,500 potem mały szatan. Widok ich twarzy - bezcenne
Ok spoko piszesz że jest cichy fajnie ale czy producent nie mógłby zrobić tego dokładniej estetyczniej a wtedy nikt by się nie czepiał a i on sam więcej by sprzedał swoich wyrobów
też mam wydech od tego gościa i wg mnie jest ok; kilku znajomych też zamówiło i nie narzekaja.
Myslę Danielu że można by iść z gościem w jakieś porozumienie, kooperację czy jakoś tak. Można by przy tym ponegocjować ceny i dać mu sugestie co do jakości i skuteczności produktów. Może by uderzył do niego któryś z szefów klubu/forum i obgadał szczegóły.
tak na marginesie facet ma wadę - jak zadzwonisz to szybko nie skończysz gadać zamęczy na śmierć tematem tłumiki - chyba to jego pasja.
Function over fashion ;)
Kwestia tylko czy jakoś wykonania nie przekłada się na pogorszenie efektywności tłumików;
Jeżeli jak ktoś tu pisał po roku tłumik jeszcze jest w jednym kawałku to coś wytrzymuje;
Mnie prywatnie nie razi estetyka (jej brak) bo widzę tylko końcówkę wydechu, pucha schowana więc...
tak jeszcze myślę nad pomysłem uderzenia do niego. Może wystarczy mu napisać/powiedzieć że towar jest robiony dla klubu lub coś w tym stylu żeby się przyłożył do roboty. Bo z tego co widzę w postach i z własnych doświadczeń - to te tłumiki porządnie działają:) tylko brakuje im estetyki:( - której na dobrą sprawę nikt nie widzi po zamontowaniu
No wiesz, ale jak prosisz gościa o 2,25" przelot, to chyba wiesz czego potrzebujesz. A to, że on wg swojego "widzimisie" zwęża... Argument żeby "zachować energię spalin" jakoś nie trafia do mnie. Pisałem mu, że silnik będzie doładowany. Może ma wiedzę, doświadczenie, ale... Klient nasz pan.
Jedno budzi uznanie - pucha tłumika większa niż seria, no i chyba w tym tkwi jego cichość...
Co do działania, to gdyby hamownia nie kosztowała 130zł (dramat), to może i bym się pokusił o porównanie seria->m-tech->ten "wynalazek".
Ludzie na co wy liczycie, myślicie że taki gość robi ten tłumik od podstaw specjalnie do waszego auta i to jeszcze za 250zł? Koleś kupuje najtańszy szit jaki jest, rozcina go i wstawia rurke do środka, potem pomaluje puche na czarno i tłumik zoptymalizowany pod dane auto. Arekgr jeżeli wkładasz kompresor i chcesz podnieść tą moc o te 40-50KM to weź kup lepiej cały wydech z vti i nie marnuj czasu na takie głupoty.
Weż Pati swojego świstaka na spacer bo się za mocno zawija lub pomóż mu z tymi sreberkami:D
a tak na serio to nie widziałem na swoim wydechu jakiś rozcięć, nacięć i tym podobnych ingerencji bo było by widać spawy na blasze, ranty zawalcowane a nie spawane co nawet widać na zdjęciach w tym wątku. A mogę coś na ten temat napisać bo widziałem ten wydech na żywca a nie na zasadzie jedna baba drugiej babie
a pomysł z współpraca popieram chociaż nie wiem jak się na to zapatruje szefostwo.
co do ceny ja za swojego dałem 220zł + 30zł przesyłka "za pobraniem" i w czasie jak szukałem do swojego samochodu wydechu była to najlepsza oferta
Pati_crx, ale ja mam tylko 4-2-1 i rure 2,25" do końca, aż do tego końcowego. No i VTi ma lepiej?
Gość zna się coś na tłumikach, ale jakoś się nie stara... A tak naprawdę trochę to ogarnąć i były by dobre wydechy...
To ja już czegoś nie kumam, zakładasz temat płacząc jak to Cię na allegro oszukali takim brzydkim tłumikiem, a teraz nagle wszystko jest tip-top i obrót o 180 stopni - to o co chodzi w końcu? Zakładając kompresor do auta nie będziesz chyba nim niewiadomo ile dmuchał (zakładam, że nie będzie kucizny) więc zwiekszęnie niewiele średnicy wydechu spokojnie wystarczy a i w razie czego taki wydech z vti (mowa oczywiście o tym z MB6) nie będzie kosztował wiele i w przypadku gdy nie będzie wystarczający można później go sprzedać i zrobić coś porządnego, ale to twoja sprawa.
Weż Pati swojego świstaka na spacer bo się za mocno zawija lub pomóż mu z tymi sreberkami:D
Podstawowa zasada: Piłeś - nie pisz postów. Lepiej zajmij się tuningiem swojej rakiety wspaniałymi wyrobami z allegro (zoptymalizowanymi pod twoje auto), bo jak narazie piszesz w kółko to samo ciągle w jednym temacie.
Koniec OT
Pati
skoro wydechy działają poprawnie u kilku osób to coś w tym musi być. Tak na moje to gostek raczej wie co robi tylko pytanie co jest dla niego optymalizacją pod autko. U mnie np jest zrobione dokładnie tak jak chciałem, u innych osób też więc jednak coś tam optymalizuje - gabaryty i dżwięk to bankowo a co dalej? Może się go zapytać.
ostatnie zdanie to wydaje mi się że problem tego sprzedawcy tkwi w dwóch rzeczach : musi popracować nad jakością (to da się na spokojnie zrobić bo po postach użytkowników jego wydechów widać że jest potencjał) , oraz zmienić miejsce zamieszkania (bo niestey mieszka gdzieś na zachodzie Polski a nie na mazowszu) bo wg mnie dlatego właśnie jest zły, niedobry ogólnie partacz
Podstawowa zasada: Piłeś - nie pisz postów. Lepiej zajmij się tuningiem swojej rakiety wspaniałymi wyrobami z allegro (zoptymalizowanymi pod twoje auto), bo jak narazie piszesz w kółko to samo ciągle w jednym temacie.
Koniec OT
nie piłem przed napisaniem, a Kasiorek ma rację:)