Zobacz pełną wersję : D16z6 kontrolka ciśnienia oleju
D16z6 mam od roku i od niedawna po odpaleniu samochodu zaraz potym jak gasną konrolki ladowania akum. i ciśnienia oleju na 0,5 sec mignie mi kontrolka ciśnienia oleju.
Poziom oleju w normie, wynieniany 5000 tys temu.
Czy to normalne? może jakieś oznaki złużycia częsci?
Oleju dolewam 1,5 l na 10000km
jeżeli nie pali się na stałe to jest ok
Tylko raz mignie .
Zamykam temat, ( chyba że ktoś sie nie zgodzi z opinią carlose)
no zapala sie kontrolka oleju po przekreceniu stacyjki, a zaraz po rozruchu silnika powinna zgasnac i nic dalej nie powinno mrugac.. jak tak jest to jest OK
No wlaśnie że po odpaleniu zaraz mrugnie na ułamek sekundy zawsze w tym samym czasie czyli potym jak gasną obie kontrolki ( nigdy w szasie jazdy)
Vtec włącza sie bez problemówkoło 4200 obr, miałem wrażenie że kiedyś było coś koło 4500 obr.
Ktoś kiedyś pisal że vtec włącza sie przy około 4800obr, mam diode sygnalizującą vtec wiec od paru miesięcy od 4200. w zime i wcześniej koło 4500.
Przy 4200 teraz i nie ważne czy autko jedzie 5 min czy juz 3h, ale to chyba niema nic do tego mrugnięcia kontrolki oleju?
Dodam że autko to rocznik 93 i przebieg 185tyś i nie mam pojęcia czy poprzedni właściciel coś remontował w silniku oprucz zamontowania diody vtec.
u mnie jest podobnie.kontrolka oleju zauważalnie swieci chwilke po odpaleniu.silnik troche inny, i przebieg 219 tys.dodam że od wymiany do wymiany nie dolewam kropli oleju, bo nie potrzeba.czy cos tam sie zaczyna dziac niepokojacego??
Witaj silnik i rok ten sam, i takie samo zjawisko jak u Ciebie- po zgasnieciu jeszcze raz na ulamek sekundy sie zapala i gasnie, ale nie zawsze to wystepuje. Oleju nie bierze.
To chyba standard..tez tak mam czasem ..zwlaszcza jak cieplo jest.
..zwlaszcza jak cieplo jest.
no właśnie, przez ostatni tydzień przyuważyłem to zjawisko i też wiąże to z upałami
Jeśli nie jestem sam to się nie martwie, bo kontrolka pojawia sie od pewnego czasu ( pewnie od czasu upałów).
No wlaśnie że po odpaleniu zaraz mrugnie na ułamek sekundy zawsze w tym samym czasie czyli potym jak gasną obie kontrolki ( nigdy w szasie jazdy)
Vtec włącza sie bez problemówkoło 4200 obr, miałem wrażenie że kiedyś było coś koło 4500 obr.
Ktoś kiedyś pisal że vtec włącza sie przy około 4800obr, mam diode sygnalizującą vtec wiec od paru miesięcy od 4200. w zime i wcześniej koło 4500.
Przy 4200 teraz i nie ważne czy autko jedzie 5 min czy juz 3h, ale to chyba niema nic do tego mrugnięcia kontrolki oleju?
Dodam że autko to rocznik 93 i przebieg 185tyś i nie mam pojęcia czy poprzedni właściciel coś remontował w silniku oprucz zamontowania diody vtec.
A u mnie vtec załącza się przy 5000obr. a nic nie miałem grzebane przy kompie :roll:
A u mnie vtec załącza się przy 5000obr. a nic nie miałem grzebane przy kompie
na oko ?
przy pelnym otwarciu przepustnicy, zalacza sie przy 4800.
na oko ?
przy pelnym otwarciu przepustnicy, zalacza sie przy 4800.
Mam zrobioną kontrolkę załączenia się vteca.
A przy całkowicie otwartej przepustnicy nie sprawdzałem :oops:
podepne sie.. a jesli kontrolka lubi sobie czasem leciutko pomrygac na wolnych? dramat/masakra/remont, czy moze byc to np wadliwy czujnik, albo uszkodzony zawor regulacji cisnienia?
D16z6 mam od roku i od niedawna po odpaleniu samochodu zaraz potym jak gasną konrolki ladowania akum. i ciśnienia oleju na 0,5 sec mignie mi kontrolka ciśnienia oleju.
Poziom oleju w normie, wynieniany 5000 tys temu.
Czy to normalne? może jakieś oznaki złużycia częsci?
Oleju dolewam 1,5 l na 10000km
miałem eg3 i też ten obiaw sie pojawiał po wymianie oleju na mobil 1 temat się zakończył
podepne sie.. a jesli kontrolka lubi sobie czasem leciutko pomrygac na wolnych? dramat/masakra/remont, czy moze byc to np wadliwy czujnik, albo uszkodzony zawor regulacji cisnienia?
albo pompa oleju daje za małe ciśnienie
Sądzicie że jakośc oleju może miec wpływ na problem z migającą kontrolką ciśnienia oleju?
Wymieciąjąc olej około 5tys temu nalali mi niby z beczki Mobil S, od tego czasu dolałem 1l oleju Mobil S z oryninalnego 1l opakowania i przy zalożeniu że przy wymianie oleju to nie był Mobil tylko jakieś inny tani olej i dolanie to tego 1l Mobila S może miec wpływ na pojawiającą sie kontrolke ciśnienia oleju podczas rozruchu?
pociągne temat, przeczytałem i nadal nie wiem czy sie martwić w sytuacji gdy po odpaleniu zimnego silnika gasną prawidłowo wszystkie kontrolki a po chwili na dosłownie moment mignie kontrolka oleju?
za jakieś 2000 bede wymieniał olej i nie wiem czy sie martwić czy poczekać co bedzie po wymianie?
u mnie nic sie nie zmieniło ( na zimnym gaśnie po 1 do 1,5 sec a na cieplym momentalnie jak reszta kontrolek )
Z własnego doświadczenia:
Przed remontem silnika za każdym razem jak olej był nisko po odpaleniu i zgaśnięciu mrygnęła. Po remoncie mrygnie czsem (bardzo rzadko) myślę, że nie ma się co tu martwić zbyt mocno, trzeba jeździć i obserwować stan oleju.
Jak na wolnych mryga to albo pompa albo ?? remont ?? nie wiem dokładnie.
a czemu na ciepłym tego nie ma ? chodzi że olej jest wszedzie rozprowadzony, olej jest ciepły czy może .......: ( mechanik kiedyś powiedział że jak mial ciulaty filtr oleju to tylko wymienił filtr na markowy i kontrolka gasła momentalnie - przypadek jak myślicie ? )