Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : załamanie obrotów na zimnym silniku

KUBI2410
27-12-09, 17:08
witam ostatnio pojawiło mi się coś takiego jak samochód jest zimny po nocy wsiadam odpalam bez problemu i ładnie chodzi dodaję mu gazu wszystko jest oki. I teraz najzabawniejsze kiedy chce ruszy wciskam sprzęgło wrzucam bieg i kiedy chcę ruszać obroty po wciśnięciu gazu spadają prawie do zera ale silni nie gaśnie i po jakiejś chwili się to przełamuje i obroty idą w górę i można ruszy. Dodaję że jest to tylko na zimnym silniku jeśli go odpalę i dam mu z 5 minut pochodzi to objawu ego nie ma. Oczywiście brak LPG w samochodzie

EFKA5
28-12-09, 14:02
hehe miałam identyko objawy, stawiam na sondę ;)

KUBI2410
28-12-09, 21:01
jeśli by to była wina sondy to chyba by cały czas to występowało i spalanie by wzrosło przez błędne wskazania sondy i czek silnika się zapalił jeśli by sonda wskazywała poza skalę optymalna

EFKA5
28-12-09, 21:40
u mnie check zaświecił się na krótko po około 2 tyg. jazdy z ww. objawami,, występowało to wyłącznie na zimnym, zawsze mniej więcej po tym samym czasie od zapalenia silnika.. podłączenie pod kompa dało diagnozę :)

KUBI2410
29-12-09, 08:41
więc trzeba będzie po nowym roku wyskoczyć na kompa i zobaczymy objawy mam już ze 2 miesiące i czek nie zapalił się jeszcze nigdy ale na wszelki wypadek sprawdzimy ta lambdę