PDA

Zobacz pełną wersję : Poziom oleju - miarka

Nemereth
27-12-09, 02:45
Witam,

Spotkałem się u siebie z dziwną sytuacją:

Sprawdzenie 1 - jazda przynajmniej raz w ciągu dnia:
Poziom oleju: Max (po jednym lub kilku dniach)

Sprawdzenie2 - przed jazda po tygodniowym postoju:
Poziom oleju: Min prawie, bliżej minimum niż połowy

Ktoś się spotkał z takimi sposprzeżeniami? Nie bardzo wiem jak mam to interpretować, bo kiedy jeżdżę przynajmniej raz dziennie jest ok, po 2-3 dniach także jest ok. Kiedy natomiast przed jazdą sprawdzę po tygodniu lub więcej spotkałem się z taką sytuacją, na razie raz ale wole na zimne dmuchać...

Spider22
27-12-09, 09:22
Czy aby kolega stał za każdym razem na równej powierzchni druga sprawa stan oleju sprawdzamy na wyłączonym silniku co najmniej 5min po wyłączeniu silnika, olej potrzebuje trochę czasu żeby spłynąć spowrotem do miski

civic-5
27-12-09, 11:03
Hehe mysle ze kolegę Nemereth'a nie trzeba pytac o takie banały to jest "stary wyjadacz" ...

skolopendra
27-12-09, 11:52
Spotkałem się u siebie z dziwną sytuacją:

jedyna dziwna tu rzecz ,to to ze kolega nie korzystał z opcji szukaj :

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=55723&highlight=poziom+oleju&page=3

Nemereth
28-12-09, 15:11
No tak :)

Sprawdzałem w garażu, bankowo jest równo na glebie ;)

Przy jeździe raz na dwa lub trzy dni poziom oleju wskazuje max. Jednak po długim postoju i sprawdzeniu tak samo pokazuje mniej :) Trochę dziwne żeby olej aż tak się kurczył :)

skolopendra
28-12-09, 15:17
Trochę dziwne żeby olej aż tak się kurczył

to cud prawdziwy cud!!!

niedawno ktoś pisał że mu się olej kurczy na mrozie :)

Lcfr
28-12-09, 15:47
No tak :)

Sprawdzałem w garażu, bankowo jest równo na glebie ;)

Przy jeździe raz na dwa lub trzy dni poziom oleju wskazuje max. Jednak po długim postoju i sprawdzeniu tak samo pokazuje mniej :) Trochę dziwne żeby olej aż tak się kurczył :)

jeżeli był w miedzyczasie "przepalany" silnik to jest to mozliwe
innego wyjścia nie widze

1. podjedz autem na równe miejsce ,OD RAZU wyłącz silnik i sprawdź olej po 1h (załóżmy że po takim czasie juz większość ścieknie)
2. podjedz autem na równe miejsce(TO SAMO CO WCZEŚNIEJ ,ale wyłącz silnik PO NP 10 MINUTACH PRACY NA JAŁOWYM sprawdź olej po 1h (założmy że po takim czasie już większość ścieknie)

w przypadku nr 2 będzie mniej oleju na bagnecie (czyli w misce) - zauważalnie mniej... pisałem już o tym w poprzednim temacie.

Nemereth
28-12-09, 23:37
Przepalany silnik - przegrzany czy VTEC mocno używany?

pwl
28-12-09, 23:56
Przepalany = odpalany, żeby sobie pochodził na postoju.

stashek
29-12-09, 19:33
Polenizuję, ale nie ma to związku z zatkanym węzykiem od odpowietrzania skrzyni korbowej? Nie schodzi szybko cisnienie, przez co olej moze sciekać dłuzej, pod wypływem podcisnienia. Tak tylko filozofuje.

rider143
29-12-09, 20:51
Jest jeszcze separator oleju na bloku silnika pod ssącym-przez niego też się wyrówna ciśnienie gdyby odma była zapchana z jakiegoś powodu. Różnica w poziomie oleju może wynikać ze sposobu eksploatacji auta i temperatury otoczenia. Np: krótkie odcinki przy niskiej temp, jazda na benzynie=wyższy poziom oleju ze względu na przedostającą się benzynę do układu smarowania silnika. Długie odcinki jazdy-benzyna odparowuje z oleju=niższy poziom oleju.

Nemereth
30-12-09, 02:39
Przy krótkich jak i długich odcinkach a oba warianty przed świętami wykonałem, poziom oleju jest ten sam. Różnice zauważyć można jedynie przy zmianach czasu spostoju i temperatury w trakcie postoju.

Gdyby przedostawała się benzyna do układu smarowania to chyba nie paliłby mi już 6l/100km ? Dobrze myślę?

Budziniak
31-12-09, 12:34
Coś kręcicie hipolicie....jak benzyna może się dostawać do oleju :D :D :D

dimo
31-12-09, 12:39
Eeee to nie wiedziałeś ze benzyna moze dostawac sie do oleju?? a chyba jestes mechanikiem, z tego co pisales na forum o ile dobrze kojarze...:rolleyes: widze braki w fachu:D

ale w Twoim przypadku Nemereth nie sadze zeby to byla benzynka, ktora miesza sie z olejem:p

Nemereth
31-12-09, 18:52
Coś kręcicie hipolicie....jak benzyna może się dostawać do oleju

Eeee to nie wiedziałeś ze benzyna moze dostawac sie do oleju??

A skąd ja mam to wiedzieć? Nie ja to wymyśliłem więc wybaczcie, że na to nie odpowiem :P

ale w Twoim przypadku Nemereth nie sadze zeby to byla benzynka, ktora miesza sie z olejem
W moim przypadku wszystko gra, mrozy po prostu. Tak se to rozkminiałem i latem się z tym nie spotkałem. Po jeździe i odczekaniu aż ocieknie nadal jest wsio gites.

Byłem bardziej ciekawy różnicy około połowy na miarce w różnych wariantach jeżdzenia lub stania w garażu niż obawiałem się koszmaru ze swoim silnikiem ;p

Budziniak
01-01-10, 15:59
Eeee to nie wiedziałeś ze benzyna moze dostawac sie do oleju?? a chyba jestes mechanikiem, z tego co pisales na forum o ile dobrze kojarze...:rolleyes: widze braki w fachu:D

ale w Twoim przypadku Nemereth nie sadze zeby to byla benzynka, ktora miesza sie z olejem:p

Ziomek to mi to wytłumacz ?! Żeby paliwo dostało się do oleju to musiał byś miec strasznie zdymane pierścienie jeżeli od strony odmy to uszczelniacze i prowadnice zaworowe...Jakie jeszcze mądre wytłumaczenie podasz na motyw paliwa w oleju?? bo to raczej nie jest nic normalnego

dimo
01-01-10, 18:40
Ale ja nie mowie ze to cos normalnego, ale jest to mozliwe... pisales, ze "jak benzyna moze dostawac sie do oleju", jakby to bylo niemozliwe:D

Budziniak
01-01-10, 19:37
Ale ja nie mowie ze to cos normalnego, ale jest to mozliwe... pisales, ze "jak benzyna moze dostawac sie do oleju", jakby to bylo niemozliwe:D

Tak to właśnie jest romawiac nie widząc drugej osoby :D Ale mam rację twierdząc ze w sprawnym motorze niema takiej opcji...chyba że dolewając Pb98 do Mobila zwiększamy właściwości myjące oleju to może i ja się skuszę na takiego moda :D

zbyssz
03-01-10, 23:02
ile oleju sie miesci w silniku d13b2

Frydzio
03-01-10, 23:07
+/- 3,3l

zbyssz
03-01-10, 23:10
dziękij a jaki najczęściej się stosuje

Frydzio
03-01-10, 23:12
stary, tu masz wszystko czego potrzebujesz http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768