Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niepokojący odgłos - jakby ćwierkanie. D14

Domanoid
26-12-09, 23:45
Dzisiaj wysiadając po dłuższej trasie dotarł do moich uszu niepokojący odgłos. Właśnie coś jakby ćwierkanie. Nasłuchiwałem z różnych stron, ale nie mogę stwierdzić skąd wydobywa się ten odgłos. Może miał ktoś już z czymś takim do czynienia?

Video może nie najlepsze, ale chodziło mi głównie o audio:
http://www.dailymotion.pl/video/xbnd9i_ywierkaniey_auto

Jakieś pomysły?

Tak na ucho to wokół alternatora cisza, głośniej przy rozrządzie, a najlepiej (najczyściej), chociaż nie tak głośno słychać ten dźwięk gdy kładę się pod przednim zderzakiem. Obchodząc samochód dookoła też go słychać, więc to coś jakby z dołu silnika a nie typowo zaraz spod maski (dosłownie ujmując).

skolopendra
27-12-09, 13:08
ja coś słabo słyszę te cwierki

BeatleJohn
27-12-09, 15:52
Przyczyna tkwi w napinaczu rozrządu-wystarczy go napiąć dosłownie o "piczny kłak"-do 1 mm

Djadi
28-12-09, 12:39
U mnie delikatnie pocwierkuje stozek jak gazu dodaje :D

lar
28-12-09, 13:09
ta ja sie dołacze do pytanie. czy po wymianie kompletnego rozrządu trzeba po jakimś czasie sprawdzić czy nie jest zbyt luźny i go naciągnąc?

Son - Goku
28-12-09, 13:43
ćwir ćwir ćwir . . .

Nie, nie słyszę go u siebie :D

Muza na "max-a" to nic nie słyszę.

skolopendra
28-12-09, 14:54
czy po wymianie kompletnego rozrządu trzeba po jakimś czasie sprawdzić

nie

Nemereth
29-12-09, 03:23
czy po wymianie kompletnego rozrządu trzeba po jakimś czasie sprawdzić czy nie jest zbyt luźny i go naciągnąc?

nie

Powiem tak: Mechanik ASO gdzie wymieniałem kompletny rozrząd wspomniał, żebym za jakiś czas podjechał jeszcze raz do niego sprawdzić czy napięcia są jak powinny (wiadomo, świeży pasek się rozciągnie i wpasuje w rolki i kółka)

Więc wg mnie warto... a dokładnie kiedy po wymianie to trudno powiedzieć, myślę, że po 1 - 2 tysiącach kilometrów można :)

skolopendra
29-12-09, 15:55
Powiem tak: Mechanik ASO gdzie wymieniałem kompletny rozrząd wspomniał, żebym za jakiś czas podjechał jeszcze raz do niego sprawdzić

najwyższa pora zmienić mechanika

karpik85
30-12-09, 01:46
Powiem tak: Mechanik ASO gdzie wymieniałem kompletny rozrząd wspomniał, żebym za jakiś czas podjechał jeszcze raz do niego sprawdzić czy napięcia są jak powinny (wiadomo, świeży pasek się rozciągnie i wpasuje w rolki i kółka)

LOL, to dupa nie mechanik.

teg
30-12-09, 23:20
Mechanik ASO gdzie wymieniałem kompletny rozrząd

Napisz, jakie to ASO :D

Mnie ćwierkały hamulce, nie czytałem postów bo tylko tu teraz zerkam ;), ale sprawdź czy to nie znika jak jedziesz i wciskasz hamulec :)

Domanoid
02-01-10, 02:25
Sprawa rozwiązana - ćwierkało ćwierkało aż pasek od pompy wspomagania się zerwał. Już nie ćwierka, szkoda tylko że akurat na te mrozy nie mam wspomagania. Chyba się nic nie stanie jak będę tak jeździł? Czy lepiej przesiąść się na busy do czasu kupienia i zamontowania paska?

Loloss
23-02-10, 23:10
A zerwał się - dlaczego??? To wina pompy, paska, czy jego naciągu?