Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr antypyłowy i problem z ABS

marecki26
09-07-06, 11:40
Witam wszystkich !!!

od niedawna jestem posiadaczem civika 5D 1,4 16V MA8.

pierwsze pytanko: gdzie znajduje sie filtr antypylowy inaczej zwany kabinowy ? jak sie do niego dostac i wymienic ?

drugie pytanko: mam problem z ABS podczas jechania w trasie po okolo 50km stalej jazdy wlacza mi sie kontrolka od ABS i wtedy chyba on nie dziala jeszcze nie sprawdzalem tego :), czym moze to byc spowodowane ? ostatnio robilem hamulce, zmiana plynu i klockow, przed ta zmiana tez tak bylo... powiem jeszcze ze pompa ABS glosno chodzi, przy kazdym odpaleniu silnika pompuje i slychac takie trrrrr przez okolo 5-10 sekund, czy to jest normalne w tych hondach ? mialem juz kilkja aut z ABS i nic takiego nie bylo ( to byl ford i mazda) a tu cos "tryka"...

prosze o pomoc.

pozdrawiam !!!

Civic '99
09-07-06, 12:02
pierwsze pytanko: gdzie znajduje sie filtr antypylowy inaczej zwany kabinowy ? jak sie do niego dostac i wymienic ?

musisz odkręcić schowek i tam go juz znajdziesz / zresztą już na forum było o tym !!! /

a co do absu to nie wiem ale jak sie lampka zapala w trakcie jazdy to chyba sygnalizuje ze jest coś nie tak

AndMal100
09-07-06, 12:04
drugie pytanko: mam problem z ABS podczas jechania w trasie po okolo 50km stalej jazdy wlacza mi sie kontrolka od ABS i wtedy chyba on nie dziala jeszcze nie sprawdzalem tego , czym moze to byc spowodowane ? ostatnio robilem hamulce, zmiana plynu i klockow, przed ta zmiana tez tak bylo... powiem jeszcze ze pompa ABS glosno chodzi, przy kazdym odpaleniu silnika pompuje i slychac takie trrrrr przez okolo 5-10 sekund, czy to jest normalne w tych hondach ? mialem juz kilkja aut z ABS i nic takiego nie bylo ( to byl ford i mazda) a tu cos "tryka"...

samodiagnostyka prawde powie:)

marecki26
09-07-06, 13:03
do filtru dostalem sie od spodu, za schowkiem, nie wiem dokladnie czy to o to chodzilo bo jego tam nie ma :) a co do ABS to jeszcze na postoju co jakies 5min pompa pompuje, nie wiem czy to normalne... moze tez ktos ma tak w swoim civiku ? niestety nie mam mozliwosci porownania z innym autem...

prosze o odp.

qba1983
09-07-06, 14:33
do filtru dostalem sie od spodu, za schowkiem, nie wiem dokladnie czy to o to chodzilo bo jego tam nie ma n a co do ABS to jeszcze na postoju co jakies 5min pompa pompuje, nie wiem czy to normalne... moze tez ktos ma tak w swoim civiku ? niestety nie mam mozliwosci porownania z innym autem...

co do ABSu to zrob samodiagnosytyke, wtedy ktos ci cos pomoze. to moze byc wszystko, nikt nie zgadnie co u ciebie dolega! ja sprobuje :razz: mysle ze powinienes podjechac do ASO i odpowietrzyc sobie pompe ABS.

co do filtra. filtry byly w roznych wersjach, wkladane od dolu i od strony schowka(bez zdjecie schowka nie dalo ise zajzec) mozliwe ze masz ta wersje ze od dolu, tam powinna byc taka szufladka. mozliwe tez ze poprzedni wlasciciel wyzucil zapchany filtr i nic nie wsadzil.

Civic '99
09-07-06, 14:46
mozliwe tez ze poprzedni wlasciciel wyzucil zapchany filtr i nic nie wsadzil.

albo go tam nie było od samego początku

reXio
10-07-06, 20:38
w twojej budzie - przed liftem nie ruszasz schowka, filtra w 1.4 moglo nie byc. Jesli jednak masz klime to ktos go wywalil i nie wsadzil nowego.

Bizum
14-07-06, 11:28
co do absu, to moze malo plynu masz? Do absu jest osobny zbiornik po lewej stronie patrzac od przodu samochodu :p Ale o tym pewnie wiesz :lol:

grzegorro
20-08-06, 22:26
Witam.Od niedawna jestem właścicielem HC 5D 95r-1.4 i chcialem wymienic ten filtr przeciwpyłkowy bo cos slabo klima dzialała ale nie moge wcale znaleźć tego filtra za schowkiem. Częściowo zdjąlem osłonę wentylatora i w środku widać różne śmieci a filtra nie ma. Czy jest możliwość, że wcale go nie ma w tej konstrukcji?
:|

Gruszka
21-08-06, 11:56
w twojej budzie - przed liftem nie ruszasz schowka, filtra w 1.4 moglo nie byc. Jesli jednak masz klime to ktos go wywalil i nie wsadzil nowego.

Bzdury piszesz :)

Zarowno przed liftem jak i po, filtr przeciwpylkowy wystepowal we wszystkich wersjach. Roznica w jego wyjmowaniu polega na tym, ze jesli auto bylo bez klimy, to wyciaga sie go pionowo w dol (po zdjeciu plastikowej zaslepki, schowka nie trzeba odkrecac) a jesli klima byla, to poziomo do siebie (po odkreceniu schowka i zdjeciu zaslepki). Filtr siedzi w kwadratowej, plastikowej ramce.

Zgodze sie, ze moglo go nie byc od nowosci, ale "wlozonego". Zgodnie z orginalnym folderem reklamowym w latach 95-96 wkladal go dealer za dodatkowa oplata.

Pzdr.

zed
23-08-06, 14:58
Co do filtra to nie bede powtarzal innych sam u siebie znalazlem bez problemow. Co do ABS-u to mialem tak samo ze zapalala sie kontrolka i wtedy on na 100% nie chodzi bo jest blad. Po przekreceniu kluczyka tez slyszalem pompe od ABS-u.Po jakims czasie przestalem slyszec ten odglos i kontrolka pali sie caly czas.U mnie po sprawdzeniu calosci (czujniki,skrzynka pod maska itd.) okazalo sie ze walniety jest komputer sterujacy calym ABS-em.U mnie jest on przy pedalach po lewej stronie wyglada podobnie jak komp sterujacy praca silnika wiec radze sprawdzic to...Uzywany kosztuje sporo.Ja wyrwalem z rozbitego za 80zl :lol: ale wczesniej jak sie pytalem to moze kosztowac nawet 300 powodzenia

grzegorro
21-10-06, 20:40
Witam.Od niedawna jestem właścicielem HC 5D 95r-1.4 i chcialem wymienic ten filtr przeciwpyłkowy bo cos slabo klima dzialała ale nie moge wcale znaleźć tego filtra za schowkiem. Częściowo zdjąlem osłonę wentylatora i w środku widać różne śmieci a filtra nie ma. Czy jest możliwość, że wcale go nie ma w tej konstrukcji? :sad:

Gruszka
21-10-06, 22:27
Filtr jest czy masz klime czy nie. A skoro ja masz, to pod zaslepka powinien siedziec ZA SCHOWKIEM (w Twoim przypadku ten filtr wyciagasz go poziomo do siebie). Jesli zas jest pusto, to znaczy ze go ktos wyjal (byc moze nawet z kwadratowa ramka) i nie wsadzil nowego.

A tak w ogole, to jesli klima slabo chlodzi, to nalezy ja sprawdzic czy instalacja jest szczelna i nabic czynnikiem. Jesli slabo dmucha powietrze, to zapchany filtr.

Pozdrawiam i zachecam do poczytania manuala, bo ciezko sie odpisuje po raz kolejny na te same pytania...

Gruszka

boomer
23-10-06, 11:15
nie no zamykam ten burdel 3 osoby pytajace i wszyscy pytaja o to samo!