Zobacz pe³n± wersjê : Blackflame w ej9
Witam, planuje zakup t³umika firmy Blackflame, dokladnie ten model http://www.allegro.pl/item839294598_tlumik_mugen_z_regulowanym_silencere m_blackflame.html do mojej Ej9 z silnikiem d14a4, zamiast kata jest wspawana rurka + srodkowy tlumik, Moje pytanie brzmi o g³o¶no¶æ, czy ktos moze doswiadczyl miec tlumik ten firmy w swojej ej9 z wycietym katem i jak sie sprawowa³o? g³owy nie urywa?
Mialem Uniwersalny Ultera w d15b2 bylo fajny pomruczek aczkolwiek wiem ze po tym blackflamie moge spodziewac sie mocniejszego bass.uu
skolopendra
26-12-09, 20:25
fajnie ¿e masz plany
lecz t³umiki i wydechy to w tym temacie piszemy
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=10682
bylem...lecz nikt konkretnie nie sprecyzowal..
bylem...lecz nikt konkretnie nie sprecyzowal..
Nie no nied³ugo to ludzie bêd± chcieli sample d¼wiêkowe jak ró¿ne t³umiki brzmi± w ró¿nych konfiguracjach i w ró¿nych autach. To, ¿e nikt Ci tam nie odpowiedzia³ raczej znaczy, ¿e nikt w takiej konkretnej opcji go nie mia³, ewentualnie trzeba by³o ponowiæ zapytanie a nie tworzyæ kolejny temat o tym samym.
A tak poza tym to wielko¶æ puszki sugeruje, ¿e bez silencera bêdzie g³o¶no. Z silencerem troche ciszej pewnie ;)
ja mam taki tlumik u Siebie. tu masz filmik jak byla honda na hamowni, kolektor 4-2-1, atrapa kata,seryjny srodkowy i koncowy blackflame i wez pod uwage znieksztalcenie poprzez nagranie i sciany w hamowni http://www.youtube.com/watch?v=I5LKDtUFbtw ogolnie bylo przyjemnie dopoki kolektora nie wlozylem.. teraz drze ryja :)
wielkie dzieki, ja planuje niedlugo kolektor od d16z6;-) drze ryja ale glowy nie urywa podczas jezdzenia do pracy czy milicji na trasie?:)
przy policji to niskie obroty i powolutku zeby sie pocichu przetoczyc albo najlepiej na luzie :D a glowe urywa..zalezy co kto lubi :)
kumam, praktycznie mam 300zl na tlumik i zastanawiam sie nad kupnem...
tylko ten tlumik jest dosc duzy i zeby prosto go zawiesic trzeba troche powalczyc. to poszukaj sobie z mniejsza koncowka, 90 i jest ona scieta. bedzie bardziej pasowac. ja tlumik mam poltora roku i jest malina, dobrze wykonany :) lepsze to niz te WM
widze ze pol metra dlugosci...teraz tez mam kolosa jakiego Devila i na cudaka zalozony jest na jednym podwieszeniu poprzez poprzedniego wlasciciela...odpowiednio sie wspawa wieszaczki i zawiesi sie go :)
Je¶li masz seryjny katalizator to jeszcze da siê jako¶ je¼dziæ z Blackflame'em, ale jak masz wyciêtego kata to Ci wspó³czujê. Mia³em Blackflame'a ponad 3 miesi±ca i niestety po wyciêciu kata wytrzyma³em z nim 2-3 dni. Ogólnie nawet z wk³adk± drze tak ryja, ¿e we wszystkich autach alarmy siê w³±czaj±.
s3b oj troche przesadzasz :) nie jest tak zle ;)
s3b oj troche przesadzasz :) nie jest tak zle ;)
A je¼dzisz jeszcze na katalizatorze czy masz przelot? ;) Bo jak przelot i wytrzymujesz to znaczy, ¿e masz na prawdê tward± g³owê, bo ja nie da³em rady. Fakt, ¿e fajnie siê je¼dzi z takim wydechem jak robisz kilka kilometrów po mie¶cie, ale na d³u¿sze trasy to ju¿ w uszach szum s³ychaæ po jakim¶ czasie i g³owa boli jak cholera :)
niemam kata, mam 4-2-1 kolektor ebayowy i atrapa kata, srodkowy seryjny no i blackflame. wytrzymuje to bez problemu, nawet w trasie, bo przy 120-140 w srodku prawie jak seria. Crox wie cos na ten temat bo jechal ze Mna do Wawy
No i wlasnie chodzi o to, ze opinie s± bardzo rozleg³e...na temat tego Blackflame...tak wiec moze cos innego do 3 stówek jestem w stanie przyj±æ na koniec autka?:)
Ja z Blackflame'a przerzuci³em siê na M-Techa. Polecam, wygl±da jak oryginalny t³umik z Hondy, fajnie siê b³yszczy, bo jest zrobiony z polerowanej stali nierdzewnej i fajnie sobie mruczy. Na d³ugie trasy jak znalaz³. No chyba, ¿e krêc± Ciê do¶æ g³o¶niejsze to mo¿e Ulter?
No mam w g³owie Ultera NRS tez wlasnie t± puche...wiem ze w granicach 300z³ ja kupie bo zastanawialem sie nad kupnem do mojej poprzedniej d15b2 lecz kupilem normalny ultera...fajny delikatny pomruczek
z tym ze M-tech mi sie troche z wygladu malo podoba, zdecydowanie bardziej mi pasuja wieksze srednica koncowe;)
http://www.youtube.com/watch?v=VQrWIcGdhAw aczkolwiek ten filmik przedstawia ladny dzwiek i nie uwazam by bylo tu urwanie g³owy :)
No to wal w Ultera, bo Blackflame rozerwie Ci czachê po przy d³u¿szej trasie :)
ja mam pelen przelot na:
kolektor d16z6 + 2 srodkowe przelotowe (jeden zamiast kata) + blackflame
do tego dolot stozek i przepustnica h22
jak otworze przepustnice >4ty¶ obrotów to drze ryja
ale w jezdzie do 3,5tys jest w miare spokojnie jak na pe³en przelot
blackflame jest zdecydowanie lepiej zrobiny niz te wszystkie a'la apexi mugen srugen wm style za 200z³
dolot i sto¿ek równie¿ posiadam, lecz z postów s3b'a stwierdzam ze blackflame to istne pieklo
wszystko zalezy od indywidualnego podejscia i gustu
ale zapewniam, ze ultery,wm i inne z tej pó³ki cenowej bêd± g³o¶niejsze i gorzej wykonane
WM to fakt syf, ale Ulter to ju¿ wy¿sza pó³ka, je¶li mowa tutaj o oryginalnych, a nie jaki¶ home made.
Nie jest tak. Je¼dzi³em w 2 autach z tym wydechem. Jedno to Karuzela i lecieli¶my na trasie z Wawy do £odzi i moja dziewczyna posz³a spaæ z ty³u a my sobie normalnie gadali¶my z przodu i s³uchali¶my muzyki...raczê spojrzeæ na s³owo rozmawiali¶my ze sob± a nie krzyczeli¶my do siebie... drugie auto to auto Dima którym te¿ nie raz jecha³em i wydech ³adnie brzmia³...pó¼niej po swapie jak za³±cza³ siê vtec by³o g³o¶niej ale nie by³o tragedi...tak czy siak jest to dobrze wykonany wydech i warty swojej ceny...a co do g³o¶no¶ci to zale¿y wszystko od Ciebie jak je¼dzisz i co lubisz...ja go np. polecê...
mialem ultera, super glosny nie byl ale fajne pomruczek jak schodzil z obrotow... z tym ze byla tam pelna seria kat itd...moze jednak blackflame skoro da sie jezdzic :)?
Crox oj nieraz byla naprawde glosno :P ... a Agnieszcze to naprawde NIC nieprzeszkadza w spaniu hehe lecialem trasa na Poznan.. przy 190 wydech zagluszyl sprzet grajacy, jesli ciagne auto powyzej 5 tys to potrafi zagluszyc ;)
i gdybym mial kupowac teraz wydech to zapewne tez wybor padl by na blackflame :)
Tak wiec kupie tego blackflame z linka, czas poka¿e po monta¿u, mam nadzieje ze nie bede musial pisac i¿ urwa³o mi leb wracaj±c z warsztatu przy je¼dzie do 3 tys obrotów :) z przegl±dem nie bedzie problemów? bo jak wiadomo czasy sie zmienily i nawet po znajomosciach roznie bywa, sam wiem.,.
Bez przesady :) napewno nie bêdziesz ¿a³owa³...tym abrdziej przy takich obrotach :) rozumiem przy 6 czy co¶ :P ale nie przy 3 :)
Jak masz kata to dasz radê, bez kata to lepiej od razu kupuj stopery do uszu, wiem, bo je¼dzi³em na nim 3 miechy ;)
Seb bez przesady ;) dimo te¿ nie mial kata i by³o spokojnie ;) glo¶no to jest dopiero jak dasz 4-2-1 i ¶rodek na jakim¶ przelocie albo nawet 2 :P a przyk³adem jest hammer ;) gdzie magnes i markotny maj± taki sam koñcowy a jednak ró¿nica jest w d¼wiêku je¿eli jest inny uk³ad :) s± gusta i gu¶ciki ;) Ty wola³e¶ ciszê :)
dimo te¿ nie mial kata i by³o spokojnie
Jakby by³o spokojnie to by Dimo te¿ nie zmienia³ wydechu. Sam stwierdzi³, ¿e urywa ³eb i dlatego przeszed³ na M-Techa ;) Po za tym sam mi mówi³, ¿e jak wyje¿d¿a³ ze szko³y to jak butowa³ autem to wszystkie alarmy siê w aucie w³±cza³y :D
Wiesz teraz jak depnie i witek siê za³apie to te¿ ryknie :) tym bardziej z parówê :) no on czêsto wchodzi³ na wysokie obroty :P wiêc mia³ dosyæ :) ale wiesz jak jest z gustami :)
no drugi t³umik mam równie¿ mam przelotowy ;p
Dobra to ja tez sie wypowiem, bo mialem blackflame'a ponad rok... Jesli chodzi o wykonanie to nie ma do czego sie przyczepic, w ogole nie ma porownania do WM, KM i pseudo apexi... Zreszta seb go kupil ode mnie i jak go sciagalismy z hanki to wyglada³ jak nowka, zero rdzy..
teraz druga strona medalu... glosnosc... majac kata bylo znosnie, chociaz jadac w trasie i tak fajnie nie bylo na silencerze... po wycieciu kata, auto nadawalo sie tylko do palowania po miescie i wlaczania sasiadom alarmow, wyjazd w trase konczyl sie bolem glowy (zaznaczam,ze zawsze z silencerem).. wiecie taki szum w uszach jakbyscie stali w klubie cala noc przy glosniku:D jedziesz z kims i musicie sie przekrzykiwac.. chyba wyroslem z tego... moze to zalezy od tego, ze VI gen jest bardziej wygluszony, nie wiem.
po przesiadce na d16z6 + parówa simoty wkur*&* sie juz totalnie na ten t³umik, nic VTEC'a nie bylo slychac i postanowilem sie z nim pozegnac:p
teraz mam M-techa 2,25, brak kata i srodkowy z eg5, czyli przelot tzw... i to jest to czego szuka³em! wydech ma³o slychac, za to doskonale slychac silnik, parówczak sta³ sie glosniejszy od wydechu.. no i VTEC sta³ sie slyszalny szczegolnie na 3 i 4 biegu.
to chyba jednak wjedzie M-tech w stylu Ultera NRS... pomruczek bassowy zostanie ? wyjdzie cos takiego http://www.youtube.com/watch?v=9uAGGn9X0nI ?
Sluchaj to czy to bedzie M-tech, WM, KM, blackflame czy ch go wie co jeszcze ale tzw lunety/wiadra itp, mylnie nazywane a la mugen, to wszystkie beda glosne... nam chodzilo o inny model m-techa (luknij sobie np u mnie)...
no mi chodzi o przelotowy
Przelotowy ale okr±g³y jak rura, a co¶ jak seryjny czyli puszka...o to siê rozchodzi ;]
otó¿ to, o rure a nie o jajo :)
To ka¿da rura bêdzie g³o¶niejsza od takiego jak ma dimo czyli jajka jak to napisa³e¶...
czyli w tym przypadku nie ma roznicy czy to bedzie rura m-techa czy blackflame? bo temat sie troche namieszal a ja w pierwszym poscie dalem linka i wyra¼nie napisalem ze chodzi mi o rure:)
czyli w tym przypadku nie ma roznicy czy to bedzie rura m-techa czy blackflame? bo temat sie troche namieszal a ja w pierwszym poscie dalem linka i wyra¼nie napisalem ze chodzi mi o rure:)
I tak powsta³ kolejny kilku stronicowy niepotrzebny temat, bo koledze nie chcia³o siê poczytaæ tematu o wydechach który jest na forum. Cz³owieku by¶ poszuka³ to od razu by¶ doczyta³, ¿e te okr±g³e s± g³o¶niejsze bo maj± ma³± puche.
kolego jak chcesz okr±g³y koniecznie to kup najtañszy Wm czy inny apexi. blackflame mo¿e jest jak±¶ wy¿sz± pó³ka w tego typu t³umikach ale jak i te inne jest g³o¶ny, dr¿e jape i itp itd. jak ma byæ ala mugen to po co przep³acaæ ?
ja mam mtech takiego jak ma dimo i jest bajka :D
czyli w takim razie skusze sie na m-techa lecz tego "jajusa" przelotowego, zrozumialem ze jest glosniejszy od serii, lecz cichszy od tych ala mugen, dzieki;]
M-Tech (jajo)
http://www.youtube.com/watch?v=b-JrYZwMASA
Mnie ten filmik zachêci³, brzmienie piêkne i nie za g³o¶ny jest.
dokladnie po obejrzeniu tego filmiku stwierrdzilem to samo :) nie jest za g³osny a jednak s³ychaæ :)
tak :) autko Magiq'a :D miedzy innymi od niego zgapi³em :D
To jest przelot z wiêksz± komor± zgadza siê?
z tego co wywnioskowalem to tak
Z jaka wieksza komora?? pisalem Ci jasno na pw przecie... ze akurat ten model t³umika dzieli sie na komorowy i na przelot.. albo masz przelotowy albo masz komorowy...
lecz chyba przelot jest zdecydowanie lepszy od komorowego i tez taki wezme
"lepszy" to pojecie bardzo wzgledne;)
ale ja tez wzialem przelot.
lozek chyba mia³ na my¶li ¿e ma wiêksza puche :P tak oem look ma duzi± puche :D i jest przelot
kurde, nie chodzi o to...
chodzi o to, ze M-tech z prosta koncowka moze byc przelot lub komorowy...
M-tech OEM look (ma koncowke rozszerzana) moze rowniez byc przelotowy lub komorowy..
kszta³t puchy taki sam czyli jak Wy to mowicie jajko, natomiast roznica jest w koncowce, rozszerzana lub prosta...
tak mi mowil Dealer jak u niego kupowalem.
OEm look ponadto jest drozszy..
Ja ju¿ przesta³em wszystko rozumieæ, mój umys³ tego nie wytrzyma³ ;)
Po prostu powiedzcie mi jaki dok³adnie t³umik jest na tym filmiku, do którego da³em link. Zwyk³y przelotowy "jajko"?
Nie czaje o co chodzi z tym oem lookiem - jaka rozszerzana koñcówka? nie widzia³em takich bajerów ;)
To jest M-tech, jajko tak jak mowisz, z prosta koncowka:
http://img340.imageshack.us/img340/4622/sn851026.th.jpg (http://img340.imageshack.us/i/sn851026.jpg/)
To jest M-tech OEM look czyli koncowka rozszerzana:
http://img510.imageshack.us/img510/2046/bb8d76797b4ad442med.th.jpg (http://img510.imageshack.us/i/bb8d76797b4ad442med.jpg/)
Kszta³t puch taki sam, koncowki minimalnie inne...
Mam nadzieje, ze to widac... ale w sumie duzo osob nazywa to mylnie OEM lookiem mimo ze ma prosta koncowke...
Zagadaj do uzytkownika o nicku Dealer, on Ci wszystko wytlumaczy i ogarniesz sobie t³umik od niego.
Ja juz zamowilem Jajko...jak tylko dojdzie wstawie filmik z d¼wiêkiem....
a to szczerze nie wiedzialem ze takie s± ró¿nice Dimo :) no to ja mam z prost± koñcówka. ale my¶la³em ¿e to te¿ jest oem look :) bo wyglada ala oem :d my bad :D
Skoro tak dobrze znacie siê na t³umikach to mój Ulter dedykowany jaki jest rodzajem t³umika ?! Koñcówka z tego co pamiêtam 100mm :)
mój Ulter dedykowany jaki jest rodzajem t³umika ?!
dedykowanym:D