Zobacz pełną wersję : Wymiana elektromagnesu na rozruszniku Problem
Witam, jakis miesiac temu wymienilem wlasnie ten elektromagnes na rozruszniku gdyz raz mi odpalal a raz nie, wymienilem akumulator i stawialem na slimaka w stacyjce jednak byl to elektromagnes.
Po wymianie od tego miesiaca odpala nie powiem lecz gdy już np. odpali a trzymam chociaz 0.5s dłużej kluczyk to słychać zgrzyt straszny, wydaje mi sie ze tak nie powinno być ? czy sie myle ?
ma ktoś jakies doswiadczenie z takim zjawiskiem ? ja już sie nauczyłem szybko puszczać klucz jak odpali ale boje sie komus dać prowadzić bo może sie coś roz*** jeszcze,
BeatleJohn
26-12-09, 19:50
Bendix nie odbija.Zdemontuj rozrusznik i zobacz,czy nic się nie rozpięło i czy dobrze przesuwa się na wałku
odkopie temat ponieważ może komuś sie to jeszcze przyda, niedawno przy wymianie koła, sprzęgła itd doszedłęm do tego czemu tak zgrzytało, otóż nawet jeśli włożymy rozrusznik na szpilkach to i tak jest jeszcze jako taki luz, przemyślałem za i przeciw i obróciłem rucha na max w lewą strone i skręciłem śróby, puenta - nic nie zgrzyta :)
przemyślałem za i przeciw i obróciłem rucha na max w lewą strone i skręciłem śróby, puenta - nic nie zgrzyta :)
Cześć, nie za bardzo rozumiem jak zamontowłeś ten rozrusznik. Wyciągałem kiedyś rozrusznik (na szrocie), ale nigdy go nie montowałem. Masz na myśli że rozrusznik po włożeniu można jeszcze obracać, tzn odsuwać i dosuwać do koła zamachowego?
Nie nie prosze nie mylić z jakąkolwiek regulacją bo czegoś takiego nie ma !, przeczytaj to co pisałem rok temu wyżej, zgrzytało mi jakby bendiks nie wyskakiwał, ale przykładając rozrusznik załapałem śruby i po prostu luz był ok 0,5 cm a może nawet 1 cm że dało sie go lekko obracać , patrząc na położenie w którym znajduje się rozrusznik (u góry z lewej strony skrzyni) pomyślałem żeby na full go skręcić w lewo ( co teoretycznie miało pomóc w tym problemie (tak sobie to tłumaczyłem) ) , ale obrót ten bym minimalny, myślę że pomogło bo jak byłby w prawo skręcony to podczas odpalenia silnika ząbki by się zazębiały i trzymały bendiks pomimo odpalenia silnika, bendix dopiero odpuścił gdy ja odpuściłem ręcznie, no nie wiem tak subiektywnie wyrażam opinie
wlasnie ja mam nowy rozruch funkiel nowka :) i mi zgrzyta jak juz odpali jakas sekunde na koncu! to moze byc to! nio teraz przy wymianie zamachu bedzie musial tak wlasnie ustawic jak piszesz kacza_mc !
Trzeba bendix spawdzic oraz wirnik i wałki w bendixie czy nie sa połamane , bo napewno chodzi wam o rozrusznik valeo d6. Przekładnia powinna lekko pracować i blokować oczywiscie w jedna strone . A elektromagnes zawsze mozna zregenerowac tak i jak cały rozrusznik. Jak macie jakies pytania to walcie pracuje w regenaeacjach rozruszników.:p
to ja też się podłączę do tematu:) ostatnimi dniami wymianiałem skrzynie, strasznie glosno zaczela pracować. Bałem się już jezdzić tym samochodem, i dlatego stała kilka dni przed przyjazdem do warsztatu. I tutaj jest pies pogrzebany:) Chodzi o to, że jak jechalem do mechanika wsiadlem w swoją H. Odpalam, slyszę coś ciężko kręci ale odpaliła. kilka metrow dalej zgasiłem ją (zachciało mi się do sklepu):D po powrocie niestety rozrusznik nie krecił, pomoglo stukniecie w rozrusznik kilka razy. Teraz po odbiorze samochodu z warsztatu wszystko jest w porzadku. Tylko czy zawsze bede musiał walić w rozrusznik jak samochod bedzie stal dluzej jak 2 dni? (bardzo rzadko - Dosłownie w okresie ekspoatacji zdazyło mi się to kilka razy) no bez przesady:) odpalam naprawde wiele razy dziennie (max 50 razy). Czy szczotki są już do wymiany? ile kosztuje regeneracja rozrusznika?
Ale się rozpisałem, musiałem gdzies to przelać na "papier" :rolleyes:
(Zaraz wydrukuje);)
no to wyjmuj ten rozrusznik, zobacz jak szczotki wyglądają, jak będą znoścne to raczej elektromagnes na rozruszniku do wymiany tak jak u mnie ... wydatek 50 zł, + szczotki 20zł, możesz samemu zrobić sobie przegląd rozrusznika ...
powiem tak, wole się nie dotykać do takich rzeczy :) nigdy tego nie robiłem wiec mam pewne obawy:), choc przyznam nieskromnie ze odrecic srube potrafie i jakas kostke odpiąc :) ale w technicznych sprawach to zielony jestem.kacza_mc powiesz mi jak to mozna zrobic? zaznaczam bezpiecznie :D
podejmujesz się tego to najważniejsze, kreatywność i chęć do działania ! :)
czyli co wyjmujemy rozruch ? :)
pierwszorzędnie odpinamy akumulator ( minus ),
potem musisz wykręcić gumową rure dolotu bo przeszkadza,
dalej odkręcamy osłonkę elektromagnesu na klucz 10? , odkręcamy (+) rozrusznika ( pod gumką jest ) na klucz 10/12(nie pamiętam) , odkręcamy drugi kabelek na klucz 8/10 ,
by odkręcić cały rozrusznik są 2 śruby na klucz 14 bodajże, jedna u góry a druga na dole po lewej stronie, z tą górną łatwo pójdzie a z dolną troche tańca,
i w ten sposób odkręciłeś rozrusznik, teraz go wyjmujesz i możesz zrobić przegląd ogólny,
Może kolega kowal162 by sie wypowiedział jak dobrze zrobić przegląd we własnym zakresie,
ja moge Ci powiedzieć że jeżeli szczotki nie były zjechane na maxa to zapewne elektromagnes na rozruszniku do wymiany bo nie załącza, miałem to samo w tym samym silniku d14a8,
podejmujesz się tego to najważniejsze, kreatywność i chęć do działania ! :)
czyli co wyjmujemy rozruch ? :)
pierwszorzędnie odpinamy akumulator ( minus ),
potem musisz wykręcić gumową rure dolotu bo przeszkadza,
dalej odkręcamy osłonkę elektromagnesu na klucz 10? , odkręcamy (+) rozrusznika ( pod gumką jest ) na klucz 10/12(nie pamiętam) , odkręcamy drugi kabelek na klucz 8/10 ,
by odkręcić cały rozrusznik są 2 śruby na klucz 14 bodajże, jedna u góry a druga na dole po lewej stronie, z tą górną łatwo pójdzie a z dolną troche tańca,
i w ten sposób odkręciłeś rozrusznik, teraz go wyjmujesz i możesz zrobić przegląd ogólny
Czyli tak jak piszesz to nie taki diabel straszny jakim go malują :) dziekować jak bede mial chwile to zajrze, czy musze miec przygotowane jakies części (szczotki, elektromagnes)? i czy ktoś może zapodać zdjęcie rozkręconego rozrusznika?:) ogolnie jakas fotoinstrukcja by sie przydała :D
Fotoinstrkcji nie moge wam zrobic ale szotki musza dobrze doelgac do komutatora i co wazne dobrze poruszać sie w szczotko trzymaczu a ten nie moze byc wtopiony ani popękany. Dobrze by bylo jakby obie szotki byle tak samo starte i jak najmniej. Nie powiem tez ceny szotek bo ich nie znam. A ztym że kosztuja one 50zł to duza przesada bo u mnie w firmie jak cała regeneracje moge miec zrobiona za max 70zł tego rozrusznika. Cena ta jest dla pracowników wyłącznie. Zrób foto tych szczotek jak i reszty. Ważne bardzo jest to by uwaznie obchodzic sie ze stojanem gdyz magnesy sa klejone do niego i latwo moga sie połamać. Jak cos to służe pomocą. A szczotki sa 2 na dość długiej lince.
szczotki około 20 zł kosztują, 50 zł kosztuje elektromagnes na rozruszniku ... najlepiej jak byś miał już kupione szczoteczki bo i tak wymienisz i tak, ale w twoim przypadku wydaje mi się że elektromagnes też do wymiany ...
Albo regeneracja elektromagnesu tylko to bedzie trudne bez prasy niestety. Sory nie doczytałem do konca z tym elektromagnesme za 50zł pomyliłem ze szczotkami.:p Co do szczotek to jak kolega mowi najlepiej wymienic , a wirnik potraktowac paierem sciernym, zwłaszcza komutator ale pamietac nalezy zeby wycinki komutatora przeczyscic jakims srubokrentem( chodzi o rowki miedzy wycinkami) gdyz nie moga sie one ze soba zwierac.