Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : skrzynia biegów problemy

megithc
26-12-09, 13:29
Mam problem mianowicie przełączając bieg z 3 na 4 słychać takie hurchotanie jak by się łożysko rozpadło ciągnąc ciągnie ale staram się nie jeździć na tym biegu stało się to po tym jak jechałem i było -17 stopni stanąłem na światłach i biegu nie moglem bardzo żadnego wrzucić później się jakoś ustabilizowało myślałem ze to może linki zamarzły ale nadal to jest ... wczoraj ucichło jak ojciec wsiadł sie przejechać 4 ładnie ciągnęła i nic nie było słychać a później ja wsiadłem i dalej to samo silnik 2.2 przebieg auta 100tys;/ czego to może być wina? , skrzynia chyba nie powinna paść?

Lucas.FK2
26-12-09, 14:46
A może faktycznie zbliża się jej koniec :rolleyes:

Sagi80
26-12-09, 15:14
A może faktycznie zbliża się jej koniec :rolleyes:

Przebieg 100 tys? Nawet jeśli jest troche poniżej to jazda migiem do ASO! Żeby w razie co na gwarancji zrobili. Po 100 tys kończy się gwarancja.

leonik
26-12-09, 16:24
zgadza sie.zasuwaj szybko do ASO.

megithc
26-12-09, 17:53
nie da rady na ASO z racji ze mam teraz 1100tys;/ kurde ale to jest to jest normalka zeby przy takim przebiegu skrzynia poszła ? Nie orientuje sie nikt ile moze kosztowac wymiana w aso skrzyni a ile w normalnym zakladzie ? chyba odechcialo mi sie tej hondy calkiem , rozmyslam żeby sprzedac ją w takim stanie...

Pik
26-12-09, 19:21
Watpie aby byla potrzebna od razu wymiana calej skrzyni, ale to mozna stwierdzic dopiero po rozebraniu i fachowym obejrzeniu stanu elementow skrzyni, takze bez aso zapewne sie nie obedzie.

leonik
26-12-09, 20:07
jesli cos ze skrzynia to widzialem maja skrzynie po ok 1000 zl na allegro.wymiana kolo 400-500 zl.Jak nie masz juz gwarancji jedz do jakiegos dobrego warsztatu-w ASO robocizna 120 zl/godz wiec za same rozebranie i stwierdzenie skasuja sporo.

http://www.allegro.pl/item857354125_skrzynia_biegow_honda_civic_ufo_2_2_ diesla.html do diesla
http://www.allegro.pl/item859662005_skrzynia_biegow_2_2_ctdi_civic_ufo_o d_06r.html
http://www.allegro.pl/item853182195_honda_civic_1_8_16v_ufo_skrzynia_bie gow_gwarancja.html do benzyny

gongor
27-12-09, 00:02
chyba odechcialo mi sie tej hondy calkiem , rozmyslam żeby sprzedac ją w takim stanie...

Kolega KOZO chyba dostanie wielokrotnego orgazmu jak będzie to czytał :D

arkadiusz29
27-12-09, 08:49
Hahahahahahahaha pewnie tak :D

majkilipa89
27-12-09, 12:44
Mam problem mianowicie przełączając bieg z 3 na 4 słychać takie hurchotanie jak by się łożysko rozpadło ciągnąc ciągnie ale staram się nie jeździć na tym biegu stało się to po tym jak jechałem i było -17 stopni stanąłem na światłach i biegu nie moglem bardzo żadnego wrzucić później się jakoś ustabilizowało myślałem ze to może linki zamarzły ale nadal to jest ... wczoraj ucichło jak ojciec wsiadł sie przejechać 4 ładnie ciągnęła i nic nie było słychać a później ja wsiadłem i dalej to samo silnik 2.2 przebieg auta 100tys;/ czego to może być wina? , skrzynia chyba nie powinna paść?

Historie z haczaca skrzynia przy bardzo niskich temperaturach mozesz przypisac dzialaniu natury- u mnie samochod stal dwa dni w najwieksze mrozy i jak go odpaililem to mialem wrazenie, ze sprzeglo wogole nie odbija i biegi rowniez haczyly. Po rozgrzaniu nic takiego nie zaobserwowalem:)
Druga historia- na swiatlach tak zahaczyla mi sie skrzynia, ze nie moglem wogole wrzucic zadnego biegu. Poprobowalem, poprobowalem i ustalo. Od jakis 5 tys. km mam spokoj i zadnych ponownych objawow.
Ze skrzynia jest taki problem, ze nie dowiesz sie o co chodzi patrzac z zewnatrz, bo trzeba cala rozebrac. Moze sie okazac, ze nie skrzynia jest do wymiany, ale jakies drobne elementy. Jezeli masz seryjna moc i nie upalasz sprzeta bez pamieci to nie powinna pasc skrzynia.

buri
27-12-09, 12:50

nie gniewaj sie, ale pewny jestes tego przebiegu?
moja ma 131000 i nie ma z nia najmniejszych problemow a swoje dostala i auto jezdzi od 32000km na programie 170km
jesli huczy i to tylko na jednym biegu to albo jakas zebatka albo lozysko tak jak przypuszczasz, nie ma co panikowac tylko jak koledzy pisza do jakiegos serwisu i sprawdzic co konkretnie trzeba zrobic
przy tym przebiegu warto tez zainteresowac sie zmiana oleju w skrzyni (zalecane przy 120kkm) - ja zmienilem przy 112kkm i od razu poczulem ze warto bylo. co do oleju w skrzyni to warto zalac oryginalny olej hondy bo slyszalem o przypadkach ludzi ktorzy sami sobie dobierali i tylko tym zaszkodzili

majkilipa89
27-12-09, 15:27
nie gniewaj sie, ale pewny jestes tego przebiegu?
moja ma 131000 i nie ma z nia najmniejszych problemow a swoje dostala i auto jezdzi od 32000km na programie 170km
jesli huczy i to tylko na jednym biegu to albo jakas zebatka albo lozysko tak jak przypuszczasz, nie ma co panikowac tylko jak koledzy pisza do jakiegos serwisu i sprawdzic co konkretnie trzeba zrobic
przy tym przebiegu warto tez zainteresowac sie zmiana oleju w skrzyni (zalecane przy 120kkm) - ja zmienilem przy 112kkm i od razu poczulem ze warto bylo. co do oleju w skrzyni to warto zalac oryginalny olej hondy bo slyszalem o przypadkach ludzi ktorzy sami sobie dobierali i tylko tym zaszkodzili

Wszystko to prawda co mowi kolega buri!:)
Zalej MTFa 3 i powinienes poczuc roznice w pracy calej skrzyni. Gdyby padla Ci doszczetnie to w ogole bys sobie nie pojezdzil. Jak mowilem, jedyny problem to rozebranie skrzyni, bo troche to kosztuje i naprawienie wady.

lukione
27-12-09, 16:18
Koła zębate w tych skrzyniach są kute więc raczej nie powinno być z nimi problemu, prędzej jakieś łożysko jednak ciężko tak ocenić bez zaglądania do skrzyni lub nawet sprawdzeniu problemu na żywo ;)

jacektp
28-12-09, 08:27
nie da rady na ASO z racji ze mam teraz 1100tys;/ kurde ale to jest to jest normalka zeby przy takim przebiegu skrzynia poszła ? Nie orientuje sie nikt ile moze kosztowac wymiana w aso skrzyni a ile w normalnym zakladzie ? chyba odechcialo mi sie tej hondy calkiem , rozmyslam żeby sprzedac ją w takim stanie...

Jeśli samochód ma poniżej 2 lat to obejmuje cię ochrona z tytułu niezgodności z umową (tutaj przebieg nie ma znaczenia) i gwarancją możesz się nie przejmować.

Pik
28-12-09, 14:07
Jeśli samochód ma poniżej 2 lat to obejmuje cię ochrona z tytułu niezgodności z umową (tutaj przebieg nie ma znaczenia) i gwarancją możesz się nie przejmować. No pewnie! Jak masz ochote na sprawe sadowa i kase na prawnika, to moze nawet dojdziesz swego... Po jakis dwoch latach... Albo i dluzej...

megithc
28-12-09, 16:10
MAM auto z 2006 roku bylem u mechanika powiedział że wymieni za 200 zl skrzynie i nie trzeba całego silnika wyciągać teraz pytanie czy uda mu sie ? czy nie ma w poblżu żadnych czujników żeby poduch nie wywalic czy trzeba odpinać? tak sobie mysle ze teraz wymienie skrzynie a za miesiąc moze siadzie sprzegło moze od razu wymienic i tak orientacyjnie ile moze kosztować sprzegło nowe ?

semri
28-12-09, 17:10
sprzeglo komplet 1028netto

megithc
28-12-09, 17:29
a jakiej firmy?

semri
28-12-09, 17:34
oryginalne z ASO

buri
29-12-09, 22:19
producentem sprzegla jest LUK

leonik
29-12-09, 22:42
zgadza sie.na allegro firmy maja sprzeglo Luk za 650 zł a to to samo co w ASO.

megithc
30-12-09, 11:49
dobra wszystko juz mam auto robi sie u mechanika skrzynia sprzegło dwumasówka

leonik
30-12-09, 15:31
a koło dwumasowe skad brałes?? jest jakis zamiennik?