PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk przy zmianie biegów.

ukman
25-12-09, 20:28
Witam
Mam taki mały problem. kiedy w moim D16Y7 zmieniam bieg z jedynki na dwójke przy ok 5000-6000 obr. i z dwójki na trójke przy tych samych obrotach (tak jak na dragu) to słyszę taki dzwięk (równo z puszczeniem sprzęgła) jak zapiszczenie opon (niby normalny w takiej sytuacji) dokładnie w tym samym momencie jak piszczenie opon przy zmianie z 1 na 2 i z 2 na 3, i nawet częstotliwość, moment i długość tego dźwięku jest taka sama jak opon, tyle że to nie opony... Czy wie któw co to może być jak by mi się sprzęgło ślizgało czy co??? nie mam pojęcia...:confused:

misiek707
26-12-09, 02:37
Jaki dźwięk słyszysz?? :D Nie jesteśmy jasnowidzami heehe

yautja
26-12-09, 11:25
Pewnie sprzęgło się "ślizga". Mam to samo. Co ciekawe moje ma jakieś 10 000 km i jest w bardzo dobrym stanie, więc nie wiem od czego to "ślizganie".

81saren
26-12-09, 18:26
Moze felga na oponie sie slizga :)

tak na powaznie moze lozysko oporowe .. czy jak na postoju bawisz sie sprzeglem to zmienia sie dzwiek moze jest na wykonczeniu oporowe lozysko.. loknijcie jeszcze sprzeglo zapinasz trzeci bieg / reczny zaciagasz, dajesz gazu na 4-5 tysiecy i puszczasz sprzeglo gasnie odrazu czy sie przydlawia i obroty spadaja , moze sie slizgac sprzeglo przy wyzszych obrotach ... jakie macie zamontowane ja mialem podobna sytuacje na sprzegle Assina...

yautja
27-12-09, 15:29
I ja mam właśnie Aisin'a. Nie ślizga się, tylko "piszczy".

ukman
27-12-09, 21:13
Dzwięk jest taki własnie jak pisknięcie opon (taki sam jak prawdziwych opon :))
To generalnie mam się czym martwić czy nie? Bo troche to słychać na zewnątrz... z tego co mi wiadomo...