Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk (pisk) przy zmianie biegów
Witam, temat piszę w imieniu znajomego.
Sprawa wygląda następująco, podczas jazdy, zaraz po zmianie biegu coś zaczyna głośno piszczeć. Dzieje się to również sporadycznie podczas jazdy (nie bezpośrednio po zmianie). Tyle powiedział mi przez telefon, znajomy jest teraz w trasie i zastanawia się jaka może być tego przyczyna i czy ma powody do obaw. Oznaczeń silnika nie pamiętam, ale jest to 1,6 sport.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych Świąt ;)
skolopendra
25-12-09, 14:29
biegu coś zaczyna głośno piszczeć.
wrzuć dźwięk
no wlasnie piszczec moze cokolwiek,
a moze po prostu tylko pasek od alternatora..
Tak właśnie.. podczas zmiany biegu lub zaraz po. Czasami potrafi w trakcie jazdy normalnej. Próbowałem chłopaki to nagrać telefonem ale nic z tego nie słychać tego pisku, nie jest to ciągły tylko chwilkę dosłownie i nie ma go. Porównałbym go do tarcia steropianu o szkło albo lepiej taki pisk myszy.
Czy jest to takie... hmm ćwierkotanie?
(kojarzące mi się z autami WRC, można wsłuchać się jak np. zwalniają redukując biegi - nie tak donośne ale tego typu "ćwierkotanie").
Tzn. wbijamy sprzęgło, zmieniamy bieg, odpuszczamy sprzęgło, wciskając gaz i w tym momencie coś 'ćwierka', 'pisknie'?
Ew. w czasie jazdy, głównie jak gwałtownie dodamy gazu to też ten dźwięk na chwilę się pojawia?
Pisk myszy......hm w zasadzie bardziej do tego ćwierkotania WRC właśnie tak jak opisujesz podczas zmiany biegu jest tak. Przy gwałtownym dodaniu gazu nie wyskoczył mi ten pisk.
Możliwe, że opisujemy to samo zjawisko, też tak poprostu mam, tylko że mój Civ bardziej wiekowy (jednak pozwoliłem sobie tu napisać bo objawy podobne);
Ja sądzę, że (przynajmniej u mnie) to kwestia jakiegoś łożyska, pytanie czy w skrzyni, czy w sprzęgle...
U mnie jest podobnie,
pisałem o tym gdzieś w czasie wakacji. Zaraz po zmianie biegu, ale głównie przy redukcji. Na pewno od skrzyni biegów. Stawiam na sprzęło (nierówno zużyte) Jeżdżę pół roku z tym i nic nie wyszło. Fachowcy wzruszają ramionami zwłaszcza że nie pojawia się ten odgłos zawsze.
a czy wyczuwacie lekkie wibtracje podczas tego pisku na pedale sprzęła? u mnie tak włąśnie jest
Tak mam tak, że czasem występują wibracje na pedal sprzęgła;
Zarówno z tym "ćwierkaniem" jak i bez tego "ćwierkania".
Postaram się też udzielić wam info czy u mnie wibruje sprzęgło podczas pisku.
wydaje się że to powinna być tarcza sprzęgłowa. Może sprężyna jest za słaba. Trochę mam za mały przebieg jak na samą tarczę. Oby to nie było łożysko bo czeka nas chyba większy wydatek. U mnie zawsze pojawia się ten dzwięk jak jestem daleko od domu. Ostatnio jeżdżę tylko po mieście i jakby ucichło. Chyba ma to także związek z temperaturą. (dłuższa jazda). Póki co nie będę sam psuł. Idę na czas
Pozdrowienia
Krzysztof1969
27-01-10, 21:55
Ja tak miałem kiedy pasek był za luźny. Zawsze po zmaianie biegu piszczał. Łatwo to sprawdzić powłączaj wszystkie oodbiorniki prądu światła jakie masz, kliime wszystko. I przejedz się. Jak pasek est za luźny będzie popiskiwał kiedy wyłączysz odbiorniki przestanie. Można jeszcze zakupic preparat w spraju antypoślizgowy i spryskać pasek. Ale na dłuższą metę raczej trezba go wyregulować. O ile to to.
Sprawdzałem w taki sposób jak opisujesz, ale nic nie popiskiwało. Natomiast świetnie zaczął popiskiwać przy rozruchu na dużym mrozie jak był całkiem zimny. Olej go dobrze przydusił. Może masz rację. Spróbuję pasek trochę podciągnąć
Pozdrowienia