Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarówki

zbylu_z
23-12-09, 19:42
wie może ktoś dlaczego tak około co 2 miesiące palą mi sie żarówki ??

Dissnej
23-12-09, 19:54
Może sprecyzuj, które żarówki (bo trochę ich jest), będzie łatwiej.

zbylu_z
23-12-09, 20:14
przednie mijania

czara
23-12-09, 20:21
mam to samo co 3 miesiące pali mi sie lewa żarówka, wiem dokładnie kiedy sie przepali bo wtedy kopia mnie drzwi jak otwieram heh najgorsze ze juz sie przyzwyczaiłem i nie chce mi sie szukać przebicia .... :)

MikeFoto
23-12-09, 20:31
przednie mijania

Wiele zależy jakie żarówki kupujesz. Osobiście byłem bardzo zadowolony z żarówek osram night breaker - żarówka za 22zł/szt, fajne białe światełko (+80% więcej światła).....ale żeby nie było tak pięknie - żarówki palą się co 2-3 miesiące. Przerzuciłem się na tanie żarówki Osram Bilux (9zł/szt), swiatło jest równie mocne, minimalnie bardziej żólte niz w droższych, ale komfort jazdy identyczny. Te tanie (ale markowe) żarówki jeżdzą już pól roku bez problemu a podobnie jak ty z początku myślałem że coś nie tak z instalacją...jak widać źle myślałem.

Polecam lekturę test:

http://members.lycos.co.uk/mtbmaniak/zenon/h4_1.jpg
http://members.lycos.co.uk/mtbmaniak/zenon/h4_2.jpg
http://members.lycos.co.uk/mtbmaniak/zenon/h4_3.jpg

lub

http://w126.wrzuta.pl/obraz/9FthIJvkvCU/test_zarowek_auto_swiat
http://w568.wrzuta.pl/obraz/3Rt1KwmTDMv/test_zarowek_auto_swiat_str.2

zbylu_z
23-12-09, 20:59
czyli sprawdza sie teoria wielu ze te żarówki osramy są gówniane

klakier665
23-12-09, 21:29
a jak zakładasz nowę żarówke to pamietasz zeby jej nie dotykac po szkle?

szastal
23-12-09, 21:50
Niestety z tymi żarówkami osrama extra białego to kilka miechów i po żarówkach, najpierw jedna strona później druga, w końcu miałem tego dosyć kupiłem na stacji jakieś philipsy po 12zl i już zapomniałem o problemie.

zbylu_z
23-12-09, 23:59
a jak zakładasz nowę żarówke to pamietasz zeby jej nie dotykac po szkle? no jasne nie dotykam szkiełek

Westfield
24-12-09, 09:50
Żarówki "wysilone" mają znacznie krótszą żywotność. Wrzuć zwykłe H4, a pojeździsz znacznie dłużej.

co 2 miesiące palą mi się żarówki

U mnie większość żarówek pali się kiedy przekręcę pokrętło na lewo od kiery ;)

Pcmaniaki
24-12-09, 10:12
Witam. Otóż piszecie tu że kolega który jeździ na żarówkach osram night breaker to ich żywotność jest dużo krótsza bo niby dlatego że są mocniejsze ! A to gó....o prawda ! Bo sam jeżdżę na tych samych żarówkach i posiadam już je ROK czasu i niema żadnych problemów. Żadna mi się przez ten okres nie spaliła.Jestem z nich zadowolony bo dają fajne i dobre jasne światło. A co do częstego palenia się żarówek to może dobrze by było sobie tak sprawdzić alternatorek albo kabelki i kostki przy żaróweczkach bo to któraś z prawdo podobnych przyczyn częstego palenia się żarówek. Pozdrawiam ;)

Djadi
24-12-09, 14:01
Też mam ten objaw palenia się żarówek ;/kupowałem na stacja benzynowcyh żarówki za 10zł to max 2 miechy :/ ale koleś mnie namówił i zakupiłem w maju żarówki Tungsram H4 12V 60 / 55W Megalight Ultra plus 90% i aż do dnia dzisiejszego spokuj , a tu dzisiaj odpalam hanke i dupa spaliła mi sie prawa żarówka :( jeśli chodzi o żarówki polecam cena za komplet to 40zł a światła naprawde dają więcej. Wkurzyłem się i zakupiłem dzisiaj PHILIPS X-treme POWER H4 12V/55W RACING może przepłaciłem bo 73zł z przesyłką do mnie no ale wkońcu to markowa żarówka zobaczymy jak to się bedzie sprawować hehe

MikeFoto
24-12-09, 20:11
Witam. Otóż piszecie tu że kolega który jeździ na żarówkach osram night breaker to ich żywotność jest dużo krótsza bo niby dlatego że są mocniejsze ! A to gó....o prawda ! Bo sam jeżdżę na tych samych żarówkach i posiadam już je ROK czasu i niema żadnych problemów. Żadna mi się przez ten okres nie spaliła.Jestem z nich zadowolony bo dają fajne i dobre jasne światło. A co do częstego palenia się żarówek to może dobrze by było sobie tak sprawdzić alternatorek albo kabelki i kostki przy żaróweczkach bo to któraś z prawdo podobnych przyczyn częstego palenia się żarówek. Pozdrawiam ;)

To szczęściarz z ciebie. Ja w czasie 8miesięcy przerobiłem 3 komplety (6 spalonych sztuk) Night Breakerów. Nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć że zwykła żarówka za 10zł wytrzymuje już 6 miesiąc. Szkoda bo naprawę to fajne żarówki.

Alternator myśle, że niema nic do rzeczy jak i kostka skoro zwykłe dobrze działają (ale i tak w czasie uzytkowania nightbrakerow sprawdzałem miernikiem czy niema jakichś problemów z regulatorem napięcia i ładowaniem - wszystko w najlepszym porzadku). Jeszcz taka drobna rzecz - zauważyłem że żaróweczki przepalały się w momencie zapalania....

Pcmaniaki
24-12-09, 20:20
a sprawdzales napiecie alternatora podczas odpalania auta ? czy nie daje w tym czasie wiekszego napiecia ? bo moze to jest przyczyna palenia zarowek. moze regulator napiecia juz odmawia posluszenstwa ? ja przerabialem to w poprzednim aucie ! po wymianie regulatora problem palenia zarowek znikl jak ręka odjal.

MikeFoto
24-12-09, 20:29
a sprawdzales napiecie alternatora podczas odpalania auta ? czy nie daje w tym czasie wiekszego napiecia ? bo moze to jest przyczyna palenia zarowek. moze regulator napiecia juz odmawia posluszenstwa ? ja przerabialem to w poprzednim aucie ! po wymianie regulatora problem palenia zarowek znikl jak ręka odjal.

Sprawdzałem - napięcie jest poprawne, wartość jest równa i nie faluje. Przy odpalaniu nigdy nie mam włączonych świateł a zauważyłem ich przepalanie przy załączaniu świateł (dotyczy jedynie Night Brakerów)

skolopendra
24-12-09, 20:29
a może by tak przetwornice xenonowe?i problem z głowy ;)

MikeFoto
24-12-09, 22:22
a może by tak przetwornice xenonowe?i problem z głowy ;)

....dowód rej. też....

Jakoś mnie nie przekonują xenony - nawet nie ze wzgledu na mnie a na innych użytkowników drogi których prawdopodobnie bym oślepiał (już z masę dyskusji na ten temat prowadziłem). Przekonuje mnie przeróbka lamp na soczewki projektowane pod xenony D2s ale puki to nie jest legalne - odpada.

H4 jako xenon w kloszu z reflektorem pryzmatycznym ..... NEVER EVER.

zbylu_z
24-12-09, 23:23
a jak by sie woda dostawał do np kostki to mogła by sie chyba spalić żarówka??

Djadi
24-12-09, 23:52
regulator napiecia... gdzie tego szukać ?

Dobraku
25-12-09, 00:05
a jak by sie woda dostawał do np kostki to mogła by sie chyba spalić żarówka??

Nic by to nie spowodowało pozatymn że utleniał by Ci sie styk czyli wzrastała by rezystancja złącza a w efekcie napięcie na żarówce by malało .... czyli odwrotny skutek. Żarówka wytrzymywała by akurat dłużej.

Próbował ktoś z was mierzyć napięcie bezpośrednio na żarówkach? Jeżeli wam te żarówki serio tak lecą to albo mają za wysokie napięcie pracy , albo niewłaściwe warunki. Klosze napewno są szczelne a bańki żarówek nie zanieczyszczone?

Co do tego czy te "jaśniejsze" szybciej się zużywają... teoretycznie tak powinno być nawet producenci o tym uprzedzają . Włókno wolframowe jest cieńsze i ma wyższą temperaturę co powinno skutkować szybszym się jego przepaleniem, ale też uważam to za czyste teorytyzowanie sam też uzywam żarówek osrama z serii jaśniejszych i porównując je z tymi tańszymi jakos specjalnie częściej ich nie musiałem zmieniać.

DamianPietras
25-12-09, 05:07
regulator napiecia... gdzie tego szukać ?

w alternatorze:rolleyes:

skolopendra
25-12-09, 12:44
..dowód rej. też....

dowody to może na wsi zabierają .ja już jeżdżę 4 rok na bi-xenonach i problemu nigdy nie miałem .jak coś śie robi to trzeba z głową :rolleyes:

a skoki napięcia takiemu układowi nie szkodzą ....

mirrr
25-12-09, 17:29
Ja miałem opcje taką że cały czas przepalała się przetwornica z prawej strony, wymieniałem dwa razy na nową i lipa, do tej pory nie doszedłem czemu, teraz mam xenony, ale w szufladzie dwa żarniki+jedna przetwornica :(

lukiwch
25-12-09, 18:19
Ja mam podobny problem, najpierw Osram Cool Blue (3miesiące) a teraz Night Braker (2 miesiące). Zamierzam kupić jakieś tanie Philipsy albo Tungsram bo już nie mam kasy i nerwów co chwile wywalać 50zł na żarówki ;/

straznik
26-12-09, 01:01
dowody to może na wsi zabierają .ja już jeżdżę 4 rok na bi-xenonach i problemu nigdy nie miałem .jak coś śie robi to trzeba z głową :rolleyes:

a skoki napięcia takiemu układowi nie szkodzą ....

A jak kogos trafisz albo ktos Ciebie to "z glową" pomoze?:)

michanio_w
29-12-09, 12:37
Miałem swego czasu Philipsy blue vision i spisywały sie świtnie, niby zywotność ich krótka a mi paliły ponad cały rok, niestety jedna sie przepaliła i zmieniłem na osramy... spaliły się po 2 miesiącach obie :(. Teraz posiadam jakieś supermarketówki za grosze i światło świetne, niewiele gorsze od tych lepsiejszych i świecą juz jakis czas:)
Pozdrawiam i chyba nie ma reguły na żarówki...

zbylu_z
29-12-09, 19:13
kupiłem te zwykle na stacji paliw wiec zobaczymy ile po siewcą :)