Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EP2 1.6 VTEC gaśnie / check engine HELP!

TheMystic
23-12-09, 14:30
Hej, moze ktos z was mial podobny objaw?:

Auto nagle zgaslo, potem za ktoryms razem zapalilo ale juz ze swiecaca kontrolka check engine.
Generalnie gaslo albo mialo wyzsze obroty.
Pojechalem do serwisu hondy - wymienili czujnik walu korbowego (glownego) - bo to ponoc komputer im pokazywal.

Dzis oddali mi auto przejechalem 12 km iz nowu to samo. Auto zwrocilem.
Mam je od miesiaca, boje sie ze poprzedni wlasciciel cos namieszal.
Czy ktos mial podobne objawy?
Co to moze byc?

kasik
23-12-09, 14:41
ja miałam swego czasu podobną przygodę.. zgasło nagle podczas jazdy a jak juz dopaliłam to ze świecących czekiem i obroty szalały jak głupie.. zresetowalam kompa.. czek zgasl i do tej pory sie wiecej juz nie pojawił a obroty tfu tfu tez mają sie dobrze.. z ttymi wyzszymi obrotami spotykam sie juz nie pierwszy raz u posiadaczy EP2

TheMystic
23-12-09, 15:13
coz, reset kompa byl robiony...wiec to cos bardziej powaznego. obroty wysokie tzn 2tys zamist 900 ale to tez nie regula.

kasik
23-12-09, 16:46
no umnie bylo podobnie 2tys 2,5 :/

skolopendra
23-12-09, 18:46
Pojechalem do serwisu hondy - wymienili czujnik walu korbowego (glownego) - bo to ponoc komputer im pokazywal.

Dzis oddali mi auto przejechalem 12 km iz nowu to samo. Auto zwrocilem.

widocznie to nie była wina czujnika ,albo mechanicy coś namieszali przy wymianie

niestety w tej generacji nie zrobi już samodiagnostyki :(
inaczej można było by powiedzieć dużo więcej

TheMystic
28-12-09, 12:06
znalazlem taka informacje:

http://www.autocentrum.pl/go/572__AutoDiagnoza_-_Honda_Civic_VII:_Silnik_gasnie_po_rozgrzaniu.__18 68335985__1.html

czy faktycznie sa dwa czujniki walu glownego? ktos to moze potwierdzic? W powyzszym linku jest mowa o dieslu ja mam 1.6 VTEC.

wojtek5300
30-12-09, 19:14
Miałem podobne objawy jak ty. Skakały obroty i były w okolicach 2000 tys albo gasł i palł sie check . Szybka diagnoza ASO . Zapchany filtr vteca . mała drobina gdzieś sie przedostała do oleju i poszła w filterek. i było niskie ciśnienie oleju i samochód chodził w trybie serwisowym . Filtr to taka mała siatka metalowa . Oczyścili umyli skasowwali błąd i 3 lata juz nic sie nie dzieje Cena 120 zł Lublin

TheMystic
03-02-10, 11:33
no wiec sprawa ma sie tak:

sewis hondy w krakowie wymienil.... czujnik walu rozrzadu... zamiast walu korbowego. powiedzili ze teraz trzeba wymienic komputer....

zawiazlem auto do mechanika i powiedzial ze wymienili niepotrzebnie czujnik. trzeba ywminiec ten od walu korbowego. wymienil i auto jezdzi.... ten od rozrzadu oddalem i zrobilem zadyme w hondzie. wstyd...

skolopendra
03-02-10, 16:28
i zrobilem zadyme w hondzie. wstyd...

które to aso arher?