PDA

Zobacz pełną wersję : Puknięcie przy ruszaniu w Civic 5G EG3?

Gucci
23-12-09, 09:26
Siemka

Ostatnio jeżdżąc moją pięknością usłyszałem niepokojącą mnie rzecz. Mianowicie jak stoję np na światłach i puszczę zaczynam puszczać sprzęgło to słychać takie puknięcie z okolic skrzyni biegów i wtedy auto zaczyna sie toczyć. Przypomina to dźwięk jakby była jakaś luźna zębatka i po puszczeniu sprzęgła jedna zębatka styka się o drugą i wtedy słychać puknięcie i auto zaczyna się toczyć. Czy to mogą być luzy w półosiach czy po prostu coś luźnego w sprzęgle? Bo słychać to tylko przy ruszaniu z 1 biegu, na wyższych biegach tego nie ma. No i z 1 biegu nie zawsze słychać to puknięcie. Najlepiej to sprawdzić to tak jak się stoi na luzie, wbić bieg i puszczać delikatnie sprzęgło, znowu je wciskać i znowu puszczać, ale bez gazu to wtedy słychać takie pukanie jak auto zaczyna się toczyć. Czym to może być spowodowane?

Konrad84
23-12-09, 10:11
Przegub wewnętrzny.

Jesteś tu od września i nie potrafisz używać wyszukiwarki ?

Gucci
23-12-09, 10:21
Na pewno to przegub wewnętrzny?

Umiem używać wyszukiwarki, ale co miałem w niej wpisać "stuk przy ruszaniu" ?

Konrad84
23-12-09, 10:29
brawo ! Czyli jesteś tylko leniwy.

lukasz_lo
23-12-09, 18:12
mogą to tez być sprezyny na sprzęgle.

klapejron
23-12-09, 20:50
Może też być luz na mechaniźmie różnicowym.

Konrad84
23-12-09, 20:54
może to być też poduszka silnika, ale najczęściej jest to przegub wewnętrzny. Trzeba podnieść i sprawdzić czy któryś ma luz.

Nemereth
24-12-09, 14:58
mogą być też wybite tuleje wahacza górnego :)

siemens_15
26-12-09, 01:19
Mam identyczny problem. Puknięcie przy ruszaniu, zmianie biegów. Na pierwszy plan idą poduszki silnika, bo już na pierwszy rzut oka widać, że czas ich nie oszczędził.

Gucci
26-12-09, 12:12
Poduszki silnika były niedawno wymieniane na NOK'a, tulejki też, ogólnie całe auto było sprawdzone na stacji diagnostycznej i wynikło z tego, że jest sztywne i nic nie puka, ani nie stuka. Na szarpakach też nic nie wyszło. Jedyne czego nie zmieniałem to sworznie, a skrzypią mi dolne jak najeżdżam na próg zwalniający.

Celuję w to co napisał Konrad, że to pewnie przeguby wewnętrzne, bo ten odgłos przypomina właśnie tak jakby pół oś pukała w wywalonym przegubie. Przegub jak się wymienia to w komplecie jest zewnętrzny i wewnętrzny od razu?

81saren
26-12-09, 12:17
Masz luzy na mechanizmie roznicowym ... stojac zaciagnij reczny i popuszczaj sprzeglo odrazu je wciskajac uslyszysz to bardzo wyraznie wtedy .. bedzie puk puk puk puszczaj bez gazu tak zeby autko ci niezgaslo ....

headone
26-12-09, 13:30
Chyba będe musiał spróbować ten sposób, bo tez mam problem z tym pukaniem przy ruszaniu i jeszcze nieraz jak wbijam trójkę to zgrzyta :(

jogal
26-12-09, 16:36
Masz luzy na mechanizmie roznicowym ... stojac zaciagnij reczny i popuszczaj sprzeglo odrazu je wciskajac uslyszysz to bardzo wyraznie wtedy .. bedzie puk puk puk puszczaj bez gazu tak zeby autko ci niezgaslo ....

Czy luzy te da się zniwelować wymieniając łożyska w skrzyni, czy to już na to nic nie pomaga?? Prawy przegub u mnie ma luzy góra dół zdecydowanie większy od przegubu lewego....

falek84
26-12-09, 17:19
Czy luzy te da się zniwelować wymieniając łożyska w skrzyni, czy to już na to nic nie pomaga?? Prawy przegub u mnie ma luzy góra dół zdecydowanie większy od przegubu lewego....

te luzy nie maja nic wspolnego z lozyskami, masz zajechane przeguby wewn. tulko wymiana

81saren
26-12-09, 17:55
Prawy przegub u mnie ma luzy góra dół zdecydowanie większy od przegubu lewego

jak przegub lata gora / dol moga byc tez lozyska wywalone na ukladzie roznicowym...
Niezawsze wymiana przegubow na nowe zniweluje luzy. Moga juz byc poprostu na ukladzie roznicowym.

Ja smigam z takim lekkim pukaniem od dlugiego czasu, przeguby powymienialem ( pukalo dalej )
caly sezon upalania startow itp , i dalej smigam niemarywie sie tym. Oczywiscie zalezy w jakim stanie sa pozostale podzespoly zeby niebylo ze padnie przegub itp i wtedy mukka stoi na drodze i tyllkko holowanie....

jogal
27-12-09, 11:04
Przeguby mam dobre na 100%, bo już nawet zmieniłem na inne i jest dokładnie to samo. Są to łożyska na mechaniźmie różnicowym wywalone i teraz nie wiem czy dalej to zlewać, czy wymienić łożyska. I nie wiem na jak długo wymiana ta pomoże, gdyż często korzystam z możliwości auta, a wiem że to powstaje od strzelania ze sprzęgła...

Gucci
28-12-09, 14:47

Najśmieszniejsze jest to, że jak auto jest zimne to nic nie puka, dopiero jak się zagrzeje to słychać puknięcie, a to też tylko jak ruszam, próbowałem Twój sposób z zaciągniętym ręcznym i nic mi nie puka wtedy. Sam już nie wiem co to może być.