PDA

Zobacz pełną wersję : Zamek centralny - przewody silownika - Honda Civic EJ2

Qrak
21-12-09, 22:30
Witam, mam problem z podłączeniem przewodów siłownika zamka centralnego w drzwiach kierowcy, w Civicu EJ2. Poprzedni właściciel pozakładał w samochodzie różnego typu alarmy, immbilizery i inne badziewia, które postanowiłem wyrzucić. Po zdjęciu boczka w drzwiach kierowcy zobaczyłem że oryginalne przewody są obcięte, a doprowadzone są inne. Wyrzuciłem to co zbędne :razz: i teraz chcę podpiąć przewody tak jak były one oryginalnie. Chodzi mi o kable pokazane na zdjęciu. Jest ich 5: zielony, niebieski, brązowy, biały i czarny. Znalazlem schemat, lecz ani ilosc, ani kolor przewodow nie odpowiada tym z samochodu. w zalacznikach daje zdjecia przewodow i znaleziony przeze mnie schemat

aha, wedlug mnie ten silownik to 136 na schemacie, ale jesli ktos wie lepiej to prosze.... ;)

http://i46.tinypic.com/33djjgo.jpg
http://i45.tinypic.com/awdcnp.jpg

raq22100
22-12-09, 00:08
Siłownik uniwersalny, jak masz wątpliwości to daj 2, niewiele kosztuje, a ten penwie i tak Ci niedlugo padnie. Masz centralny oryginalny? Wgl napisz co miałeś, co masz, co wywaliłeś i co chcesz mieć :P

Qrak
22-12-09, 07:07
troche wymijajaca ta odpowiedz :P

wiec tak, w samochodzie byl i jest oryginalny zamek centralny, tylko poprzedni wlasciciel dolozyl do tego jeszcze alarm + obsluge centralnego z pilota + immobilizer polaczony z tym centralnym. I jak wywalilem ten immobilizer to sam centralny tez zaczal swirowac (alarm sam sie wlaczal, pozniej calkiem przestal dzialac). Wiec wywalilem wszystko to co zostalo dodane przez poprzedniego wlasciciela i chce zostawic sam oryginalny centralny obslugiwany z kluczyka. I pozostaje mi tylko podlaczyc te przewody....

raq22100
23-12-09, 11:21
Nie pamiętam jak jest u tej gen Hondy ale pewnie tak jak w VI :P w drzwiach kierowcy nie ma siłownika, a ten który jest na fotce, jest to siłownik uniwersalny, doczepiony już przez kogoś. Do zamka w drzwiach kierowcy powinnne iść 3 kable, a ten siłownik ja bym wywalił. (oczywiście drabinka niech zostanie, przyda sie).

pzdr,

Gorliś
23-12-09, 17:16
Zielony i niebieski sa od otwierania/zamykania, czarny to masa, bialy i brazowy sa po to, ze jak otworzysz drzwi kierowcy kluczykiem, to otworza sie drzwi pasazera i odwrotnie.

Qrak
23-12-09, 22:18
raq22100 masz racje, po doglebnych ogledzinach widze ze silownik faktycznie jest "dodany" i juz zostal przeze mnie usuniety ;) wielkie dzieki

Kosciech
28-12-09, 00:06
i co powyrzucałeś wszystko co możliwe i teraz zamykasz samochód kluczykiem? brawo

Tompro
28-12-09, 10:39
i co powyrzucałeś wszystko co możliwe i teraz zamykasz samochód kluczykiem? brawo

No niektórzy są zdolni. A teraz bez alarmu, immo oraz z autem otwieranym kluczykiem kolega czeka na amatorów cudzej własności którzy mają zadanie skrobnięcia fury uproszczone do maksimum.

raq22100
29-12-09, 00:04
Lepiej nie mieć pilota niż mieć gówniany. (bez dynamicnzie zmiennego kodu czy jak to tam). Wg mnie dobrze zrobił, ale drabinke mogłes zostawić, pewnie niedlugo bd chciał montować CZ.

pzdr,

Kosciech
29-12-09, 00:32
Wg. mnie zrobił do dupy. Coś nie działa, coś sie krzaczy to najlepiej zamiast rozkminić w czym problem (może błachostka) to lepiej wywalić wszystko co sie da? Tak robią ludzie co nie mają bladego pojęcia a chcą sobie pogrzebać. Jak centralka była do dupy to wystarczyło kupić drugą i zamontować z miejsce starej, tak by było prościej i centralny by działał. A jak sie człowiek nie zna, to powinien poprosić kogoś kto sie zna i może pomóc lub podjechać do fachowca żeby oblookał.