PDA

Zobacz pełną wersję : Urwany klin koła na wałku rozrządu

Draco
21-12-09, 15:00
Cześć!
mam Honde V gen z silnikiem d15b7. ostatnio zrobiłem minime na d16z6. Pojeździłem na tym setupie 1 dzień i auto zgasło. Paliło z trudem i obroty max do 3000. jak się okazało, uwaliło klinek w kole wałka rozrządu. Koło było z z6. Zamontowałem inne koło z d16a6, pochodziło 10 sek i znowu urwało klina. mechanik powiedział, że minimalnie przesunął się rozrząd.

Jaka może być przyczyna? śruba w kole byłą mocno przykręcona. Czy nowe koło załatwi sprawę? i jakie szanse na to, że zawory są całe?

Widziałem tutaj już podobny temat, ale nie znalazłem w nim odpowiedzi.

marcocivic1
21-12-09, 15:54
Musisz dobrze wlek obadac czy nic sie nie uszczerbal zalozyc nowe kolo najlepiej zeby bylo z takiego silnika co walek dokrecic mocno najlepiej kluczem pneumatycznym i zmierzyc cisnienie.Innaczej nie da sie stwierdzic czy nic nie uszkodzilo w silniku

rider143
21-12-09, 19:52
Śrubę mocującą kółko rozrządu dokręcamy momentem równym 38Nm, gwint śruby (nie powierzchnie oporową!) zwilżamy olejem silnikowym. Kluczem pneumatycznym możesz sobie dokręcić od biedy koło jezde. Śrubę mocującą kółko rozrządu dokręcaj po zdjęciu paska rozrządu.

marcocivic1
21-12-09, 21:16
Jesli juz w gre wchodza liczby to 51 Nm i olejem to smarujemy sruby od glowicy a ta mozna ewentualnie klejem do gwintow i klucz pneumatyczny ma regulacje dokrecania i zawsze takim kluczem jest lepiej dokrecone niby ze ta sama wartosc co dynamometrycznym.

rider143
21-12-09, 21:57
Nie urażając nikogo-Marek piszesz głupoty, weź serwisówkę do ręki i sprawdź.

skolopendra
21-12-09, 22:10
38Nm, gwint śruby (nie powierzchnie oporową!) zwilżamy olejem silnikowym. Kluczem pneumatycznym możesz sobie dokręcić od biedy koło jezde. Śrubę mocującą kółko rozrządu dokręcaj po zdjęciu paska rozrządu.

dobrze napisane ;)

marcocivic1
21-12-09, 22:11
Silniki od 91 do 95 sohc maja moment dokrecania 51 Nm chyba ze w ksiazce SAM NAPRAWIAM zle pisza

piroman
21-12-09, 22:17
Silniki od 91 do 95 sohc maja moment dokrecania
38 Nm

w ksiazce SAM NAPRAWIAM
też jest tak samo