PDA

Zobacz pełną wersję : wariujący alarm przy odpalaniu

L8EK
21-12-09, 11:41
mam nadzieję, że nie było jeszcze takiego tematu (szukałem i nie znalazłem)

EU7, 1.4 benzyna - generalnie zero problemów z furą. jedyna akcja to jak przychodzą mrozy (tak od -5 w dół). przy odpalaniu po dłuższym postoju (np po nocy), zanim odpali to po przekręceniu kluczyka alarm zaczyna wyć i przestaję w momencie odpalenia silnika. niby nic ale trochę mnie to denerwuję

wymieniłem zresztą akumulator (po 5 oryginalny już miał słabe parametry) i byłem pewien, że po problemie. okazuję się, że jest to samo... akumulator Varty - nowy!

nie wiem co to może być w lato czy w ogóle w temp powyżej zera ŻADNYCH problemów z odpalaniem nie ma. problem temp wskazuje na akumulator i obniżenie mocy przez zimno ale nowy nie powinien się chyba tak zachowywać

może akumulator jest ok (sprawdzone ładowanie itp - wszystko w porządku) a alarm jest coś nie halo? skończyły mi się pomysły

z góry dzięki za pomoc

_reggie_
21-12-09, 12:52
problem temp wskazuje na akumulator i obniżenie mocy przez zimno ale nowy nie powinien się chyba tak zachowywać

nie jestem specem ale moim zdaniem to nie aku, jak u mnie padał aku i nawet jak już ledwo żył bo nic nie kręcił to alarm normalnie zazbrajał i rozbrajał bez żadnych efektów ubocznych...

zatem może przyczyna gdzieś po stronie alarmu, ale co mu mróz przeszkadza...

pzodro :cool:

piroman
21-12-09, 13:08
Masz syrene z wlasnym zasilaniem ktora trzeba wylaczyc kluczykiem przed odlaczeniem aku?

LemonR
21-12-09, 13:24
Ja również zacząłbym od sprawdzenia syreny (o ile ma własne zasilanie). Odpalanie auta powoduje spadek napięcia i syrena może się załączać chociaż nie powinna.

genior
21-12-09, 16:15
na 100% syrena, jesli ma akumulatorek to wlasnie zdechł tez ostatnio musialem wymienic z tego powodu pare zlotych i po problemie

andrzejk52
21-12-09, 20:16
Kolego sprawdż osiwietlenie bagażnika,czy lampka gaśnie po xamknięciu klapy.Alarm zachowuje się prawidłowo.

L8EK
22-12-09, 08:55
myślę, że teoria akumulatora syreny może być prawdopodobna (bo mam kluczyk do odłączania alarmu - przy zmianie akumulatora tego nie robiłem bo podpiąłem na czas zmiany drugi) - muszę się do tego dobrać bo na razie nie mam zielonego pojęcia gdzie tego szukać pod maską ;)

co do lampki w bagażniku jest ok - po zamknięciu gaśnie

dzięki wszystkim za pomoc!

kalla_fiore
22-12-09, 10:33
Ja mam syrenę nad lewym kołem ale to już zależy jak się zamontuje. Powinieneś wyłączyć i włączyć i powinno być ok. Ja jeszcze mam ręczny przełącznik w środku w wiadomym mi tylko miejscu i z tego poziomu też mogę zrestartować. Też kiedyś tak miałem jak Ty i pomogło :)

ikam
27-01-10, 15:29
Mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam civica 1.6 Vtec 2002 Sedan. Mam ten sam problem, ale tylko przy ostrych mrozach. To taki typ alarmu. To zabezpieczenie, kiedy ktoś = złodziej "bawi" się przy instalacji. Miałem tez tak raz jak mi się aku wyczerpał prawie do zera ( padł mi silniczek krokowy ) to zaczął alarm wyć. Przy zapalaniu przy mrozach jest spadek napięcia i wtedy włacza mi się na chwilkę alarm. W zasadzie delikatnie popiskuje......Pozdrawiam
PS odp z serwisu HONDY. Czy prawdziwa? nie wiem