PDA

Zobacz pełną wersję : alarm cobra 5933 - czesciowa dezaktywacja

pavel007
20-12-09, 19:56
witam,

moj alarm ostatnimi czasy zaczął świrować - zdarza sie i to dosc często że bez zadnego powodu zaczyna sie sam aktywować i hałasuje. Jako że nie jest mi w zasadzie też potrzebny chciałbym odłączyć tylko syrene tak aby w przypadku aktywacji nie halasowała, chce odłączyc tylko syrene poniewaz przy całkowitym wyłączeniu nie bedzie działać centralny zamek sterowany pilotem. I mam tu pytanie do posiadacz alarmu cobra - gdzie znajduje sie syrena i jak ją odłączyć ?

Kosciech
20-12-09, 22:33
syrena znajduje się pod maską. Może być natomiast pewien problem. Zobacz ile kabli wychodzi z syrenki. Jesli ok 4 to spoko, można ją wyłaczyć lub odłaczyć kostke. Gorzej jeśli wychodzi z niej cała pyta kabli, to oznacza że jest to alarm typu kompakt (cobra takie robiła i robi). Wtedy niestety nie wyłaczysz syrenki bo to jest wash & go, razem z alarmem ;). Niestety cobra nie robi zbyt dobrych alarmów, sporo z nimi problemów. Potrafią sie wieszać lub po prostu same z siebie sie wyzwalają mimo, że wszystko w aucie jest ok.

pavel007
21-12-09, 09:35
ok. dzisiaj obejrze to dokladnie.

otworzyłem i syrenka podłaczona byla dwoma kablami tak jak głosnik. Odłaczenie jednego powoduje odciecie zapłonu - da sie jakos to ominąć ? Tak sobie mysle nad podłączeniem jakiegos słabego glosnika tak aby cantralka nie wykrywała odłacznienia syenki, da sie tak czy nie bardzo?

Od układu scalonego nad syrenką wychodzi cała wiązka kabli które są połączone w kostke