Zobacz pełną wersję : Dziwne odgłosy
Witam. Od jakiegos tygodnia spadla u mnie temp. ponizej -10* i podczas odpalania pojawil sie jakis dziwny problem/dzwiek. Otoz zaraz po odpaleniu auta pod maska cos piszczy co jakis czas. Po jakis 2 min. pracy silnika piszczenie to ustaje. Dzieje sie to od nie dawna przy duzych mrozach wczeniej nic takiego nie wystepowalo Wiecie co to moze byc ? czy to będzie ktorys z paskow klinowych ? czy to moze tak lozysko piszczec ? bo jak lozysko np. alternatora to co moze sie z tym stac jezdzac tak ? Ale czy lozysko by piszczalo tylko chwile i pozniej juz nie ? Prosze was o porady jak ktos juz się zetknął z takim problemem. Drugi problem to tez podczas znacznego spadku temp. ponizej -10* pojawily się jakies dziwne odglosy podczas krecenia kierownica dzwiek to jakby jakies takie tarcie/zabkowanie no cos takiego ale nie wystepuje caly czas tylko co jakis czas podczas krecenia w prawo lub lewo Ale wczesniej problemu nie bylo stalo sie to tak nagle podczas duzego spadku temp. Co to moze byc ? Czy cos sie tam moglo stac czy to jakis objaw wysokich mrozow ?
Mial ktos podobna sytuacje ? Z Góry dzieki za odp.:confused:
skolopendra
20-12-09, 15:33
a wystarczy poszukać
np:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=63025
i z 50 podobnych tematów
tarcie podczas skręctu? hmmm jedna z prostszych odpowiedzi na które mechnikiem nie trzeba byc...
zamarznięty śnieg w nadkolach... ja teraz tak mam i czekam az mrozy zejdą bo mnie to wkurza...
pozdro!
w nadkolu zbiera sie błoto pośniegowe i zamarza wiec jak robisz mocny skręt to opona trze o ta zmarznięta kupę błota u mnie na początku tez tak darło i to dość głośno ale jak wysiadłem i zobaczyłem te kluchy przymarznięte do nadkola to mnie oświeciło ;] postrząsałem co sie dało i dźwięk zniknął ;] skoro problem pojawił sie dopiero przy sporych mrozach to zapewne będzie to..
ja wiem jak spkrzypi i trze zamarzniety snieg w nadkolach ale to nie jest to. To tarcie ewidentnie wystepuje w kierownicy taki jakby przeskakiwanie zabkowanie tarcie o cos i nie jest to caly czas tylko od czasu do czasu podczas krecenia kierownica. pojawilo sie to wtedy jak byly duze mrozy. ale nie jest to napewno zalegajacy snieg i bloto posniegowe w nadkolach.
Jak odpalasz silnik na zimnym i stal dłuższy czas to alternator musi podładować akumulator jest w tedy większy pobur prądu i to może być wina taka że trzeba by było spróbować od naciągnięcia paska alternatora i sprawdzić jeśli nie pomoże szukać przyczyny w alternatoże
jak kierownica sie zacina to pasek od wspomagania do wymiany ;)
pozdro!
ja wiem jak spkrzypi i trze zamarzniety snieg w nadkolach ale to nie jest to. To tarcie ewidentnie wystepuje w kierownicy taki jakby przeskakiwanie zabkowanie tarcie o cos i nie jest to caly czas tylko od czasu do czasu podczas krecenia kierownica. pojawilo sie to wtedy jak byly duze mrozy. ale nie jest to napewno zalegajacy snieg i bloto posniegowe w nadkolach.
Masz wspomaganie? Jak tak to sprawdź ilość płynu w zbiorniczku, zobacz naciągnięcie paska. Oprócz tarcia masz tak, że np skręcając kierownicę do końca w którąś stronę czujesz, że momentami wspomaganie przerywa?
Zastanawia mnie to tarcie w kierownicy jak piszesz. Może kierownica trze o tą plastikową obudowę stacyjki?
Opisz dokładniej skąd wydobywa się dźwięk (ze środka z kabiny czy gdzieś z komory silnika czy spod samochodu) i jakie dokładnie masz objawy.
własnie wydobywa sie to wewnatz kabiny gdzies w kole kierowniczym (KIEROWNICY). nie wystepuje to za kazdym razem od czasu do czasu i nie caly czas tylko co jakis czas podczas obracania kierownica. a slychac jakby takie tarcie albo ząbkowanie jak by cos o cos tarlo no niewiem co to :/
no dobra jest już odwilż i dalej trze? może to jakiś plastik w kierownicy? jak stoisz na postoju i kręcisz w miejscu kolami to tez trze? wtedy najbardziej po dupie dostaje wspomaganie wiec jeśli przy tym manewrze nie jęczy pompa ani pasek albo nie trze to musisz szukać gdzie indziej. Moze od śniegu i lodu zagięła Ci sie jakaś osłona pod silnikiem i trze? może osłona tarczy haczy o tarcze? ona jest zapewne juz mocno skorodowana i byle kamień ja wygina.
skolopendra
23-12-09, 13:10
może to jakiś plastik w kierownicy?
to lubi czasem ocierać
to lubi czasem ocierać
napewno jakis plastik bo to JESZCZE RAZ MOWIE ze to trze w SRODKU auta i wiem to na 100% ale jaki i od czego to plastik moze trzec ? jak to sprawdzic ? trzzeba zdjemowac kierownice ?
zamknij sie w aucie gdzieś w spokojnym miejscu(cichym) i kręć tak długo az zlokalizujesz tarcie, później kombinuj jak je zlikwidować;] może wystarczy przesunąć osłonę na śrubach trochę dalej, może lekko cos podpiłować pilniczkiem wszystko zależy gdzie zlokalizujesz dźwięk.
skolopendra
23-12-09, 14:54
ze to trze w SRODKU
pomiędzy kierownicą a osłoną :rolleyes:
kup silikon w spray-u i lej plastiki jak popadnie
poprzestawiaj kierownicę w pionię , może nawet przy przestawieniu nieodczuwalnym dla Ciebie jako kierowcy dźwięki znikną, albo chociaż pomoże Ci to zlokalizować źródło dźwięku...
własnie wydobywa sie to wewnatz kabiny gdzies w kole kierowniczym (KIEROWNICY). nie wystepuje to za kazdym razem od czasu do czasu i nie caly czas tylko co jakis czas podczas obracania kierownica. a slychac jakby takie tarcie albo ząbkowanie jak by cos o cos tarlo no niewiem co to :/
Krótko i na temat: zwijak taśmy poduszki powietrznej.
Krótko i na temat: zwijak taśmy poduszki powietrznej.
a co to takiego jak to naprawic i czy mozna to jakos samemu zrobic ?
Mam dokładnie to samo w swojej Hani:)
Też zaobserwowałem to jak były duże mrozy, ale na razie jeszcze się za to nie zabrałem.
a co to takiego jak to naprawic i czy mozna to jakos samemu zrobic ?
To TAKIE COŚ - tutaj na przykładzie Toyoty (http://www.allegro.pl/item854397685_tasma_zwijak_airbag_toyota_avensis_p rzelaczniki.html) - to to coś z żółtą nalepką. Jak naprawić niemam pojęcia :) - ale u mnie toto skrzypi czasem jak nienaoliwione zawiasy starych wrót :)