Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontrolka temperatury.

dabrowskim
20-12-09, 12:40
Cześć. słuchajcie mam taki problem, otóż od kiedy panuje u nas mróz ok -15 st. C (wczoraj -20) to wskazówka temperatury podnosi się do pierwszych kresek, o osiągnięciu środka podziałki nie ma praktycznie mowy. Skutki: ECONO w d15z6 widziałem dzisiaj przez cały dzień może 2 razy . Czy to jest normalna sprawa przy temperaturach tego typu czy może coś jest nie tak ? Dodam też że po wjechaniu do ogrzewanego garażu wskazówka temperatury idzie do góry i po ok minucie osiąga właściwą pozycję.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

marcocivic1
20-12-09, 12:50
Tez mam taki silnik i kontrolke econo widze czesciej:) temp maks osiaga po ok4km wiec z tego co piszesz to padł ci termostat

pirat
20-12-09, 12:56
mi sie ukazuje po pelnym nagrzaniu silnika, np jade sobie dluzszy czas (ekonomicznie ;)) z noga w tej samej pozycji, i sie nie pali, i nagle sie zapala, bo silnik uzyskal odpowiednia temperature, no i moze nie po 4km tylko troche wiecej, przy wczorajszym mrozie: -17. ale jak bylo cieplej (-7) to po 2km juz mial dobra temperature i sie wsio swiecilo tak jak trza

dabrowskim
20-12-09, 15:02
możliwe że to termostat ;/ a econo uzyskujecie w trakcie jazdy na 3,4 biegu ? bo ja przy tych temperaturach jestem w stanie dopiero po wbiciu 5 i w trasie.

skolopendra
20-12-09, 15:29
możliwe że to termostat

wymontuj go i sprawdź i będziesz pewny ;)

mayday-82
20-12-09, 16:11
termostat na bank do wymiany koszt okolo 30-40zl ja mam lampke econo i zapala mi sie ona gdy silnik nagrzeje sie do odpowiedniej temperatury

dabrowskim
20-12-09, 17:32
wymontuj go i sprawdź i będziesz pewny ;)

Wymontuje i jakie objawy powinienem na nim zobaczyć ?

skolopendra
20-12-09, 17:43
powinienem na nim zobaczyć ?

manual str 89

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2045

tam wszystko opisane jest

Damianos1200
20-12-09, 17:47
bez wymontowywania są sposoby do sprawdzenia jego czy jest sprawny. Jednym z nich uruchom zimny silnik i sprawdzaj przewód dolny od chłodnicy na początku powinien byc zimny (górny) , kiedy się termostat otworzy powinien się nagrzewać.