PDA

Zobacz pełną wersję : akumulator 4max dolewanie wody ?

rybok_999
19-12-09, 15:25
Witam

Posiadam od ponad roku akumulator firmy 4max w moim civicu.Taki jak ten klik (http://www.motoallegro.pl/item836610456_akumulator_4max_45ah_300a_japonskie_ yaris_micra.html).

autko nie stoi w garażu. Dzisiaj chce zapalić i nic. wiec biore prostownik i chce podładować i myslałem żeby dolać wody ale nie ma korków. Jest tam plastik i nie mozna nic z nim zrobić. wszystkie naklejki poodklejałem bo myslałem ze bedzie gdzieś schowany ale niestety.

Czy do takiego akumulatora dolewa sie wody ?? (oczywiście destylowanej)

pirat
20-12-09, 12:46
ja takowa varte mialem, silver bodajze sie nazywala, taka sama obudowa, zadnych korkow nie ma, jako iz akumulator byl juz padlina, postanowilem go "zregenerowac". Ta dluga, platikowa listwe, z trudem i jej oporem oderwalem, dolalem destylowanej i podladowalem. Uwczesnie probowalem przykleic ta plastikowa listwe zatyczkowa.... wszystko suchutkie i wogole, na sylikon, oderwala sie (wiwinela po bokach), na taki klej zelowy ala kropelka, to samo sie poodrywalo, poxipol tez nie podolal ;) W koncu zlapalem go wokolo wzdloz listwy na dwie, dlugie opaski zaciskowe, aby to sie trzymalo. A sprawnosc akumulatora nie poprawila sie znaczaco.
takze nie polecam takiej operacji bo mozna tylko sobie problemow narobic, a skutecznosc znikoma ;)

Kosciech
20-12-09, 22:40
generalnie dolewanie wody do akumulatora na dłuższą metę niewiele daje. Kupiłeś akumulator takiej a nie innej firmy to sie nie dziw, że po roku i przy mrozach dał ciała.

Chipsy2
20-12-09, 23:24
Tak naprawdę musiałeś jakąś słabą sztukę. Ja swojego 4max-a wywaliłem dopiero w tym roku po 3 latach eksploatacji przez siebie a nie podejrzewam że poprzedni właściciel wkładał nowy przed sprzedażą.

Bob
21-12-09, 06:21
Ja mam bardzo złą opinię o 4max'ie i nie polecam nikomu. U mnie od nowości wytrzymał tylko 3 lata.

rybok_999
31-12-09, 17:13
Można zamknąć. Dla tych którzy chą kupuć 4max'a nie polecam. Lipa i tyle. Dziekuje za uwage

karpik85
01-01-10, 14:37
Tak jeszcze odnośnie tematu to warto dodać, że niektóre akumulatory są bezobsługowe i nie ma możliwości i potrzeby dolewania do nich wody.
A 4max to produkt specjalnie dla sieci InterCars, ma być najtańszy, aby maksymalizować osiągnięty zysk, więc nie ma się co dziwić, że jakość jest na najniższym poziomie. Mój kumpel z Intercarsu mi nawet płynu do spryskiwaczy z logiem 4max nie polecał, a co dopiero akumulator.

Nowy Kubi
04-01-10, 16:18
półtora roku temu wsadziłem Vartę Blue i teraz w te mrozy po kilku dniach postoju i zimnej nocy zapala bez mydła.
nic się nie dolewa nie robi, jest i działa, a różnice w cenie przy zakupie były nieznaczne (kilkadziesiąt zł to nie majątek przy zakupie aku)