Zobacz pełną wersję : Problem Z Centralką alarmu i zamka
Witam!
od paru miesiecy mam mojego civa .... potprzedni wlasciciel twierdził iż alarm działa tak samo jak otwieranie z pilota drzwi tylko mowil ze pilot ma wyczerpane baterie... jak sie okazalo pilot baterie ma dobre i dziala lecz alarm ani otwieranie drzwi nie ...
wczoraj wymieniłem akumulator i nagle po włożeniu nowego zapaliła się migająca diodka od alamru... ucieszylem sie lecz tylko na chwile... bo alarm po zapaleniu samochodu zaczał wyć .. i nie reaguje na polecenia z pilota tak samo jak otwieranie drzwi.... .. wyłaczyłęm więc wtyczke od centralki i zastanawiam się co zrobić ??
elektryk zawołał sobie za to 250 zł.. chyba go bździ ...
czy możliwe ze zrestartowała się centralka i trzeba zmienić częstotliwość pilota ?
skolopendra
19-12-09, 14:22
czy możliwe ze zrestartowała się centralka i trzeba zmienić częstotliwość pilota ?
nie
ani otwieranie drzwi nie ...
może nawet nie ma siłowników w drzwiach? :)
obawiam sie ze bez elektryka tego sam nie ogarniesz.
mam jdentyczny problem - pewnego dnia poprostu alarm mi sie włączył ale juz się nie chciał wyłączyć - znalazłem w sieci schemat i opis mojego alarmu i wyłączyłem go przyciskiem serwisowym i teraz jest tak jakby wyłączony. sprawdzałem pilot, próbowałem programaować i nawet fachowcy tez próbowali, ale powiedzieli że właśnie jakiś modulator centralki padł i trzeba go wymienic - nowy coś około 200 zł. więc chyba nie warto, lepiej kupić nowy alarm - mam przecierz juz intalację całą zrobiną więc chyba założeie nowego to będzie minimalny koszt -tak myślę. ale może myle sie. Moze ktoś juz takie cos robił????
skolopendra siłowniki w drzwiach działają ponieważ kiedy obsługuje moje drzwi kluczykiem centralny zamek zamyka i otwiera resztę drzwi.. nie działa tylko ten cholerny pilot... skoro mam dawać 200 zł to wole juz machać kluczykiem ;) ... myslałem że sobie dostroje pilota czy cos... lub kupie nową centralkę z dobranym do niej pilotem.... skoro całe okablowanie jest zrobione a centralka jest plug and play? jest taka możliwość ???
skolopendra
21-12-09, 14:43
jest taka możliwość ???
jest cień szansy ;)
Muzyk-Grzes
21-12-09, 14:51
He he wynika z tego co napisałeś że masz alarm, centralny zamek fabryczny (bo chodzi z klucza) natomiast pilot jest chyba nie z tej "bajki". Co do centralki to zapewne można ją wymienić, oby tylko wtyczki pasowały no i oby sterowanie centralnego zamka było podłączone do tego alarmu (o ile w alarmie jest taka opcja) Bo tak na dobrą sprawę nigdy nie skorzystałeś z takiej funkcji i nawet nie wiesz jak działał alarm nim nie odpiełeś akumulatora.
niektóre alarmy(nie wiem jak oryginał) maja możliwość restartowania. W centralce po otwarciu jest przycisk resetowania. Następnie trzeba piloty przypisać do niej wg instrukcji.
Poczytaj dobrze o swoim alarmie. Możliwe, że kluczyk wystarczy zsynchronizować porządnie z centralką. Mogło wcześniej nie zadziałać bo bywają i przy tym różne mankamenty.
Miałem sytuację kiedy zamknęłęm i już otworzyć nie mogłem. Troche zabawy w resety, ustawianie, synchronizowanie i działa.
Podłącze sie do tematu jesli moge zeby nie zasmiecac forum :)
Jestem tu nowy więc WITAM ! :)
Nie dawno kupiłem EH9 93r, tylko kupiłem bez pilota centralki. Mozna jakos zakodowac kupionego jakiegos noname z allegro ?? czy musi byc dedyk Hondy ??
skolopendra
24-12-09, 18:37
Mozna jakos zakodowac kupionego jakiegos noname z allegro ??
można