Zobacz pełną wersję : Problem z obrotami
Pacjet D16y7.
Mam problem z obrotami na biegu jalowym tzn. jade sobie wrzucam na luz tocze sie obroty spadaja i zostaja w okolicy 1100-1200 dopiero po calkowitym zatrzymaniu po chwili spadaja na te 800-900.
Po resecie bylo troche lepiej tzn obroty zostawaly na 1000
Krokowiec wyczyszczony, przepustnica wyczyszczona, nowe filtry.
Dodam ze problem pojawia sie tylko podczas zimy ujemne temp.
JeNNy_forever
18-12-09, 23:12
Pacjet D16y7.
Mam problem z obrotami na biegu jalowym tzn. jade sobie wrzucam na luz tocze sie obroty spadaja i zostaja w okolicy 1100-1200 dopiero po calkowitym zatrzymaniu po chwili spadaja na te 800-900.
wciśnij od spodu pedał gazu, jakby podnieś go butem do góry zamiast na dół, jak obroty Ci spadną od razu to znaczy że masz do przesmarowania chociaż z doświadczenia wiem ze mało pomaga więc raczej do wymiany linkę gazu ;)
tez o tym myslalem, bo wsumie jak dodaje gazu na wolnych obr to jest takie nic nic i nagle skacza na 1500
Myslalem ze to przepustnica sie blokuje bo zasyfiona byla, ale czyszczenie nie pomoglo.
JeNNy_forever
18-12-09, 23:24
tez o tym myslalem, bo wsumie jak dodaje gazu na wolnych obr to jest takie nic nic i nagle skacza na 1500
Myslalem ze to przepustnica sie blokuje bo zasyfiona byla, ale czyszczenie nie pomoglo.
to działaj ;)
jutro sie biore. Pewnie dlatego sie to dzieje bo mroz zlapal i sie przycina. To wyjasnia sprawe, ze ten problem wystepuje tylko podczas zimy.
pozdro
JeNNy_forever
18-12-09, 23:41
jutro sie biore. Pewnie dlatego sie to dzieje bo mroz zlapal i sie przycina. To wyjasnia sprawe, ze ten problem wystepuje tylko podczas zimy.
pozdro
u mnie zas odwrotnie było ;) jak stałem w korkach i w upałach to mi się linka przycinała i nie chciały obroty spaść, smarowałem linkę ale nie pomagało, silnik prawidłowo reagował na dodawanie gazu, bez opóźnień czy coś... linki jeszcze nie wymieniłem ale jak mnie kiedyś bardzo zdenerwuje... :D
u mnie juz ladnie zaczol silnik chodzic po czyszczeniu przepustnicy i krokowca, a jak te mrozy sie zaczely to glupieje na maqksa. Dziwna sprawa bo jak tocze sie np z gorki to obroty stoja na 1100 i moge tak ze 100 metrow przejechac. dopiero jak sie zatrzymam to po chwili spadaja do prawidlowych
skolopendra
19-12-09, 12:31
smarowałem linkę ale nie pomagało,
linki się nie smaruje ,używka ok 40 zł
moze jest zepsuty potencjometr w przepustnicy...?
to nie linka. O co chodzi z tym potencjometrem za co on odpowiada
Miałem tak po czyszczeniu kroka i przepustnicy jeszcze latem, teraz problem wrócił:(
skolopendra
20-12-09, 14:03
za nastawy komputera :)
za nastawy komputera :)
komp nauczony po resecie . Czyli odpalilem i silnik chodzil do 2-czy 3 zalaczen wentylatora. krotko po tej nauce wszystko bylo ok, a teraz znowu problem wrocil.
skolopendra
20-12-09, 21:47
komp nauczony po resecie .
restart kompa tyczy się tylko obrotów biegu jałowego
restart kompa tyczy się tylko obrotów biegu jałowego
to co teraz proponujesz zrobic?
skolopendra
21-12-09, 14:48
spróbuj ruszyć śrubką na przepustnicy,może jest mocno wykręcona
Pacjet D16y7.
Po resecie bylo troche lepiej tzn obroty zostawaly na 1000
Moim zdaniem wszystko jest w porządku jak najlepszym. Nigdy kiedy jedziesz nie bedziesz mial dokladnie jalowych obrotow. Zawsze sa delikatnie wyzsze. Przykryj grill tekturą, powinno pomóc.
Wnioskuje, że przy obecnych mrozach zimne powietrze skutecznie walczy z czujnikami odpowiedzialnymi za odczyt temperatury i ustawienie obrotow na biegu jalowym. Nic się nie dzieje!
marcocivic1
24-12-09, 15:58
FALEK84 na egzaminie na prawko jezdzac tak bys nie zdal:) Podstawowa zasada eco jazdy to unikanie jazdy na luzie. Jak sie do tego zastosujesz to i nie badzie ci przeszkadzac ze te obroty tak sie zachowuja. U mnie d15z6 tez tak jest i wydaje mi sie ze tak powinno byc skoro hania dziala jak powinna.
hamuje zawsze na biegu, ale podczas jazdy w korkach sie nie da. I wtedy ten problem jest uciazliwy bo szarpie samochodem.
Zarzuć terminator na miejsce czujników, będziesz musiał sam sobie to kontrolować, ssanie rano też nogą stosować :P
Jest ok chłopak :)
mrozu nie ma wszystko ok czyli to nie jest normalne