PDA

Zobacz pełną wersję : piszczacy ABS (?)

booltazar
18-12-09, 11:16
Piszczący ABS

Klubowicze, rodacy, użytkownicy, mam taki problem….

Od jakigos czasu, prawdopodobnie po wymianie plynu hamulcowego (zaznaczam prawdopodobnie, wydaje mi się ze przed wymiana nie słyszałem nic takiego) każdorazowo po uruchomieniu hondziwki, po ruszeniu z miejsca, po stronie kierowcy z przodu automobila, slysze przez ok. 0,5-1 [s] dziwny ciezki do opisania, nazwijmy to metaliczny dźwięk . Dlugo nie moglem zorientowac się o co chodzi, jak się okazuje po eliminacji hamulcow, klockow, kol itp. to układ ABS lub pompa ABS

Diagnozowałem, pytalem, szukalem, w koncu nauczyłem się z tym zyc, bo podobno taki dziwek to nic groznego, (kontrolka ABS nie zgłasza bledow, hamuje jak się patrzy [zmienione tarcze i kloce]) podobno pompa tloczy do max cisnienia, robi test czy cos takiego i takie dzwieki temu towarzysza.

Dźwięk przy ruszaniu to nie wszystko, po zakończeniu akcji hamowania z uzyciem ABS-u, tez dochodzi ten dziwek tylko troszke dłuższy 1-1,5 [s] teoria -> pompa tloczy żeby wyrównać cisnienie itepe itede.
…ale !
w warunkach niskich temperatur (zdecydowanie za niskich jak dla mnie) ten metaliczny dźwięk przeobrazil się w pisk, znacznie dłuższy, znacznie głośniejszy, znacznie bardziej niepokojacy,

….malo tego, może to normalne (niewiem czy układ ABS tez wyrownuje cisnienia), wystepuje również jak (za)ciągam za hamulec reczny. Po kilku hamowaniach z uzyciem ABS pisk przechodzi w metaliczny dźwięk, który nigdy nie zanika, znika.

Sam już nie wiem czy mam powody do swiadomego kontrlowanego niepokoju czy tez nie ?

Ponizej link do amatorsko zarejestrowanego dźwięku za pomoca telefonu komórkowego
w warunkach ekstremalnie niskich temperatur
zalaczone pliki
1. dwukrotne uzycie ABS, dźwięk jest przesterowany, i tylko na koncu słychać to co nazwalem piskiem, w realu caly dźwięk to pisk.
2. pisk podczas ciągnięcia za reczny podczas jazdy

http://rapidshare.com/files/322488541/ABS.mp3.html
http://rapidshare.com/files/322487980/ABS_.mp3.html

HELP !

Pytanie jak najbardziej powazne

agent
18-12-09, 11:25
Ja po ruszeniu z miejsca po uruchomieniu nieraz mam dźwięk jakby ktoś napełniał zbiornik powietrzem ale bez żadnych pisków. Podobnie po zadziałaniu ABS ( zwłaszcza w przypadku depnięcia na max na bardzo śliskiej nawierzchni). Pewnie jak piszesz jest to jakoś związane z popuszczaniem przez pompę a potem dopompowywaniem. Dziwne są tylko te piski.

booltazar
18-12-09, 11:31
piskow nie bylo (dzwiek zawsze), az do nadejscia mrozow, ale co ma reczny do ABS, zmienia sie cisnienie w ukladzie ?

agent
18-12-09, 13:03
Przy ręcznym ABS nie wie o co chodzi. On stara się zmniejszać ciśnienie w układzie aby odblokować koła i nie ma reakcji bo ręczny trzyma. Tak to sobie tumaczę choć może nie mam racji.

skolopendra
20-12-09, 16:08
każdorazowo po uruchomieniu hondziwki, po ruszeniu z miejsca, po stronie kierowcy z przodu automobila, slysze przez ok. 0,5-1 [s] dziwny ciezki do opisania, nazwijmy to metaliczny dźwięk .

bardzo często tak się dzieje .elektrozawory w modulatorze wydają czasami takie dźwięki .ale jest to OK :)

booltazar
21-12-09, 15:52
dla przcietnego zajadacza bagietek dzwiek co najmniej budzacy niepokoj,.. tak wiem ze ok, tylko dlaczego nie dzialaja bezglosnie,
(u mnie nie jest to czasem, tylko zawsze)
- w accordzie z tej samej epoki co moj automobil nic nie skrzypi, nie kweka, nie jeczy, czyzyby znowu dolegliwosci VII gen-a z wysp ?