PDA

Zobacz pełną wersję : żarzące kierunki w wer USA!

denon
04-07-06, 13:03
Witam. Słyszałem a nawet widziałem ze w samochodach wersji USA kierunkowskazy pod czas włączonych świateł leko się żarzą. Czy jest za to odpowiedzialny jakiś układ bo u mnie chyba poprzedni właściciel to wyciągnął i niestety u mnie są cały czas wyłączone oprócz oczywiście włączenia kierunku. Chciałem sobie to zrobić ale nie wiem gdzie tego szukac w samochodzie ?

Rikoo
04-07-06, 14:56
napisze ci ze jest to w Polsce nielegalne jak pamietam

ceelx
04-07-06, 15:03
dlaczego nie jest to legalne :shock:
paly sie czepiaja do swiatel tylnych gdy sa za bardzo odpustowe, a do przodu nic sie nie czepiaja, oby tylko nie razily po oczach i byly dobrze ustawione.
ziomek ma w wersji usa/kanada takie i jeszcze zadna palka sie nie sprula o to 8)

a tak na marginesie sam chce sobie to zrobic u siebie tylko rozkminiam jak najlepiej :D :P

denon
04-07-06, 15:10
hmm tylko dalej nie wiem czy oryginalnie do tych kierunków jest jakis uklad ? bo u mnie sie nie chca żarzyc ... :(

ceelx
04-07-06, 15:39
nie wiem czy jest tam jakis inny uklad elektryczny ale powinny sie swiecic jak to wersja kanda/usa
probowalem juz tak troche na sucho podciagnac kabel od pozycji, ale strasznie slabo swieci-prawie nie widocznie.jak podciagnalem od akumulatora to swiecil *****iscie tylko ze przerywacz nie dzialal :evil: poprostu swiecily sie caly czas.
sprobuje jeszcze podpiac oddzielny kabel z akumulatora do przerywacza i wtedy bedzie mocniejszy prad i powinno sie jarac :D a no i oczywiscie zarowka dwuswiatlowa.

denon
04-07-06, 15:55
hmm ja slyszalem ze to jakis uklad tym zarządza dlatego się pytam bo nie jestem pewien tego. teraz przesiedzialem nad manualem i tez nic o tym nie pisza, no chyba ze przegapilem. :?

ceelx
04-07-06, 16:05
moze i jest tam siakis specjalny uklad :roll:
ja sprobuje tak jak opisalem wyzej bo juz bylem w polowie, ale chu....wo sie palily w dzien i prawie nic nie bylo widac. w nocy moze i cos tam by sie jaralo ale slabiutko.
trza wiec dac kabelek bezposrednio z aku i moze bedzie git :D

qba1983
04-07-06, 22:48
moze wystarczy zamienic przewody w przekazniku od kierukow, a jak ine to dorobic i zamienic tak zeby sie gasily wtedy gdy beda mialy sie zapalic :D kiedys juz to pisalem jak to zrobic(czy cos podobnego), ale chyba na innym forum :D

choc mi sie takie mody nie bardzo podobaja, ale to rzecz gustu :)

edit:
zanlazlem ten post:
http://www.honda.gda.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14332&highlight=schemacik

denon
04-07-06, 23:36
qba1983, mogl bys wytlumaczyc mi troche tak lopatologicznie ten uklad troche wyrazniej niz jest narysowany bo slabo go czaje :oops: ??

E2rd
05-07-06, 09:28
Rozłączałem taki paten USA coby się kierunki nie paliły i jest to prosta sprawa. Żarówki w kierunku są dwuwłóknowe, oprawka z 3 kablami, włókno 21 watów normalnie do kierunku, włókno 5 watów do zapłonu (po stacyjce) i wspólna masa. Żarówki taki jak z tyłu od stopu/pozycyjne.

qba1983
05-07-06, 12:00
Rozłączałem taki paten USA coby się kierunki nie paliły i jest to prosta sprawa. Żarówki w kierunku są dwuwłóknowe, oprawka z 3 kablami, włókno 21 watów normalnie do kierunku, włókno 5 watów do zapłonu (po stacyjce) i wspólna masa. Żarówki taki jak z tyłu od stopu/pozycyjne.

no i to chyba bedzie najlepszy sposob, a przynajmniej najtanszy...

denon jak bardzo bedziesz chcial to daj znac na PW to wyjasnie co i jak z tym moim schematem :P
pozdrawiam

DonDiego
05-07-06, 20:26
Jest tak jak pisze E2rd "Żarówki w kierunku są dwuwłóknowe, oprawka z 3 kablami" Mialem to samo w mim poprzednim autku (mazda 323 protege) z USA. Sprawdz wkladke kierunkowskazu ile tam jest kabli w mojej mazdzie poprzednik tylko przeciol trzeci kabel i wystarczylo go podlaczyc zeby znowu swiecily. Co do legalnosci to raczej na pewno nie wolno. Zawsze przed przegladem musialem odlaczac kabelek, bo nie chcieli przepuscic przez przeglad.

denon
05-07-06, 21:48
patrzylem na kable tylko tam wszystko jest tak dokladnie w peszlach pochowane ze nic nie widac, jeszcze taki scisk ze reki nie wloze, chyba bede musial do tego sciagnac zderzak ale sie wkurze jak sciagne i nic nie znajde ;p :)