PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 1.5 problem z gazem

weareone
17-12-09, 08:34
Witam Odrazu mówię iż szukałem podobnych tematów lecz niestety nie były one w pełni podobne do mojego przypadku dlatego prosił bym was o pomoc otóż mam civic'a 1.5 90 koni na gazie problem jest w tym ze pali mi bardzo dużo tz na całym baku gazu (42l) zrobiłem tylko 200km;/ do tego jak odpale na benzynie i przełącze na gaz i chodzi na wolnych obrotach to co chwile włącza sie i wyłącza kontrolka check ponieważ przełącza sobie na bezyne i zpowrotem na gaz jak jade i przykręce na ok 3 tys. to tez gona chwile zerwie z tym check'iem byłem z tym u gazownika i powiedział ze wyreguluje mi może to tylko zebym wykasował błąd no dobra obok była stacja która naprawde jest wielka i ma duże możliwości co do kontroli pojazdów więc tam pojechałem okazało się ze niestety nie da się mojej hondy podłączyc pod kompa i mam problem prosił bym was o porade w tej sprawie Z góry dziękuje (jeżeli to ma jakieś znaczenie to to jest gaz BRC, Samba )

Baracuzzz
17-12-09, 09:22
Ile czasu masz już ten gaz w aucie? Po kilku latach trzeba wymienić membranę w reduktorze bo robi się jak z tektury i sprawia że auto dużo spala.

kurtis79
17-12-09, 11:41
błąd jestes w stanie wykasowac sobie sam. czyli zabawa z bezpiecznikiem back up. moja rada jest taka ustaw zawory bo ksiazkowo w hondzie trzeba to robic co 40 tys a nawet spotkalem sie z opinia ze co 20 tys jak auto jezdzi na gazie. dlaczego mowie o zaworach poniewaz w dwoch moich autach w hondzie i w roverze (silnik accorda) mialem ten sam problem i tyle oswieconych glow ktore mi niepotrafily pomoc ( tzw fachowcow ) niezliczylbym na palcach u rak i nog. powiem szczerze ze na civic klub znalazlem wlasnie info o zaworach i ich roli w poprawnej pracy silnika. roboty bylo na 2 godzinki samemu a efekt piorunujacy. obroty sie ustabilizowaly, check engine przestal sie zapalac, auto zaczelo zapalac jak nowe nawet w czasie najwiekszych mrozow ( w tamtym roku ) , moc silnika wzrosla do nominalnej a wczesniej czulem ze jest slabsze auto niz powinno byc. zeby ci to zobrazowac napisze ze zawory jezeli choc o odrobine sie rozreguluja to wypuszczaja nie odpowiednio dopalone spaliny ktore przechodza przez lambde ktora to wykrywajac nie odpowiednie wartosci gazow wysyla impuls to komutera sterujacego mieszanaka paliwa o wykrytym bledzie w spalaniu. nie jednokrotnie komuter przestawia mieszanke w sposob drastycznie zmieniajac ilosc spalanego paliwa. oczywiscie check engine wiadomo wariacji dostaje bo po to zostal wymyslony zeby cie o takiej sytuacji poinformowac , wiec w twoim przypadku informuje. reasumujac USTAW ZAWORY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam

weareone
17-12-09, 13:11
Dzięki za odpowiedzi ustawie te zawory i zobacze co sie stanie z do tej membrany też zajrzę bo auto ma juz 3 rok gaz Pozdrawiam serdecznie

weareone
18-12-09, 15:17
kurde klapa check świeci sie dalej ale regulacja dużoo pomogła na benzynie idzie jak strzała i dzięki za rade ale gdybyście mogli mi powiedzie co może by przyczyna tego check'a jest tak ze na luzie włącza sie i wyłącza podczas jazdy takze w pewnym momencie mnie zerwie ;/ a jak z gazu na benzyne przełącze to świeci sie cały czas i zgaśnie dopiero wtedy gry wyłącze silnik, poradzcie coś może parownik? tak mi dziś powiedział mechanik ze moze to.. lecz niestety gazem sie nie zajmuje dodam ze na benzynie idzie super nic sie nie dzieje

weareone
20-12-09, 11:25
Witam Problem rozwiązany:) otóż wszystkiemu winny był....TERMOSTAT ;D od przyjścia zimy zaczeło mi być zimno w mojej hance i spadała temperatura na wskaźniku więc zakupiłem termostat wczorajszego dnia wszystko wróciło do normy i myśle sobie włącze na gaz zobacze czy moze jakimś trafem sie coś poprawiło i co? zero problemów z chec'keim a jak pytałem gazownika czy może zepsuty termostat może cos w mojej sprawie zmieniać to powiedział"nie ma takiej opcji" i chciał elektryke wymieniać za 300zł! z mojej wymyślnej perspektywy wygląda to tak ze gaz potrzebuje ciepła a przez strzelony termostat spalało mi niewiarygodna ilośc gazu co wykrywała sonda i świecił sie check ;D nie wiem czy to trafna myśl ale pisze co myśle za odpowiedzi dzięki i POZDRAWIAM :)