Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić dokładne oznaczenie wersji Hondy Civic z 1998 roku?
Witam!
Mam Hondę Civic 1.5, 5D z 1998 roku, wg specyfikacji to jest nadwozie MB3, silnik D15Z8, SOHC VTEC-E o mocy 114KM (84kW) i są dwie wersje: 1.5i VTEC i 1.5iLS VTEC. Jak sprawdzić którą mam? Nie mam znaczka na tylnej klapie.
Z góry dzięki za pomoc:)
Pozdr,
Kaśka
Oznaczenie LS dotyczy wyposażenia auta, z tego co wiem to wersje oznaczone 1.5iLS miały dodatkowe wyposażenie w porównaniu z wersja 1.5i.
a ja w takim razie mam pytanie co oznacza wesja 1.6i SR
1.5iLS miały dodatkowe wyposażenie w porównaniu z wersja 1.5i - ok, ale jakie? klimatyzacja, elektryczne szyby, co konkretnie różni te dwie wersje?
lar ja mam wersje SR i to oznaczenie tak jak LS też dotyczy wyposażenia auta.Wersja SR jest jeszcze lepiej wyposażona niż LS, choć różnica między nimi nie jest duża. Z wszystkich wersji przedliftowych wersja oznaczona SR była najlepiej wyposażona.W wersji SR są to:halogeny przeciw mgielne, klimatyzacja(choć nie zawsze), 4x elektryczne szyby,centralny zamek+pilot, klamki i lusterka w kolorze nadwozia, elektryczne lusterka,spoiler klapy tylnej ze światłem stopu,chromowana końcówka wydechu, schowek pod fotelem pasażera, dimmer, tweetery w lusterkach, szyberdach, wykończenie drewnopodobne w tej wersji zawsze w kolorze szarym, fotel kierowcy z regulacją wysokości,fabrycznie montowane alu 15", czasami w oparciu tylnej kanapy występował składany podłokietnik.
1.5iLS miały dodatkowe wyposażenie w porównaniu z wersja 1.5i - ok, ale jakie? klimatyzacja, elektryczne szyby, co konkretnie różni te dwie wersje?
LS'a można rozpoznać po elektryce z tyłu. Wyposażenie generalnie różniło się też od rynku na którym auto było sprzedane. Ja np. mam 1.5i, a na wyposażeniu elektryczne szyby przód, klime, spryski lamp, grzane krzesła, grzane i el. sterowane lusterka, auto kupione w szwecji.
Ja mam 1.5iLS i są 4x szyby elektr. szyberdach, klima, halogeny, elektryczne lusterka, ale nie podgrzewane. Nie ma też podgrzewanych siedzeń, ani spryskiwaczy na reflektory. Samochód jest z Niemiec. Ale pewnie było tak, że niektóre elementy wyposażenia można sobie było dowolnie konfigurować.
Czy masz 1.5i, czy 1.5i LS to można sprawdzić po numerach VIN. Ósma cyfra informuje o wersji wyposażenia (w 3d wersja LS na ósmej pozycji ma liczbę 6). Sprawdź sobie w google.pl rozszyfrowanie VIN Civców MB.
Ale np, w 1.6 Coupe LS to może być bardzo uboga wersja lub bardzo bogata.
Czy masz 1.5i, czy 1.5i LS to można sprawdzić po numerach VIN. Ósma cyfra informuje o wersji wyposażenia (w 3d wersja LS na ósmej pozycji ma liczbę 6). Sprawdź sobie w google.pl rozszyfrowanie VIN Civców MB.
Ale np, w 1.6 Coupe LS to może być bardzo uboga wersja lub bardzo bogata.
A czy po VINie da się odczytać, czy był ABS??
Sądzisz, że ktoś Ci go wymontował?
Sądzisz, że ktoś Ci go wymontował?
Jak kupowałem swoją H to na kartce inf. było napisane, że jest ABS. Okazało się podczas jazdy, że nie ma. Trochę to dziwne, być może ktoś wymontował, ale z drugiej strony nie widzę po nim żadnych pozostałości.
Aha, czyli brałeś auto z komisu?
Aha, czyli brałeś auto z komisu?
Tak, a co to ma do rzeczy?
Po prostu nic dziwnego, że Ci się wyposażenie nie zgadza :D Jak z komisu to na pewno to auto nigdy ABS'u nie wiedziało :D
dokładnie ja miałem to samo na kartce tez miaem napsane ze ma ABS a po otwarciu maski okazało sie ze nie ma :P jest to poprostu napisane przez kogos z komisu aby zachecic do kupna
Jak kupowałem swoją H to na kartce inf. było napisane, że jest ABS. Okazało się podczas jazdy, że nie ma. Trochę to dziwne, być może ktoś wymontował, ale z drugiej strony nie widzę po nim żadnych pozostałości.
Masz tarcze z tyłu? ;)
Ogólnie wiem co to jest ABS i gdzie go szukać. Przy kupnie auta odrazu zauważyłem, że go nie ma, ale nie było to przeszkodą, żeby nie kugić go. Tylko dziwiła mnie ta informacja na kartce za szybą. Swoją drogą niezły chwyt marketingowy hehe. A tak wogóle można sobie założyć ABS, pomijająć koszta chodzi mi o to czy jest taka techniczna możliwość, czy raczej za dużo pierdzielenia się z tym?
techniczna możliwosc na pewno jest... tak samo jak dołożenie sobie klimy w aucie bez klimy...
tylko czy opłacalna?
PS. ja tez kupowałem z komisu i tez na kartce było napisane ze jest ABS a w rzeczywistosci go nie ma :P
pozdro!
Jak szukałem auta to trafiłem na jedną Hondkę w komisie. O ogłoszeniu był napisane, że ma ABS, sprzedawca telefonicznie potwierdził, że auto ma ABS. Przyjechałem na miejsce (70km w 1 stronę) i co....auto bez absu. Zjeb...łem gościa jak niewiem.....
Także nauka na przyszłość. Jak nie zobaczysz na własne oczy, na zdjęciu - nie wierz.
A czy po VINie da się odczytać, czy był ABS??
Nie rozumiem słowa BYŁ. Przecież wymontowanie ABSu jest skrajnie nieopłacalne. Bowiem potrzeba pompy ABS, instalację elektryczną, 4 czujniki + pierścienie (koronki) na przegubach, dostosowana instalacja hamulcowa, przewody hamulcowe, tarcze z tyłu .....aaa i kontrolka ABS (lampka) w desce rozdzielczej.
Jak szukałem auta to trafiłem na jedną Hondkę w komisie. O ogłoszeniu był napisane, że ma ABS, sprzedawca telefonicznie potwierdził, że auto ma ABS. Przyjechałem na miejsce (70km w 1 stronę) i co....auto bez absu. Zjeb...łem gościa jak niewiem.....
Także nauka na przyszłość. Jak nie zobaczysz na własne oczy, na zdjęciu - nie wierz.
Nie rozumiem słowa BYŁ. Przecież wymontowanie ABSu jest skrajnie nieopłacalne. Bowiem potrzeba pompy ABS, instalację elektryczną, 4 czujniki + pierścienie (koronki) na przegubach, dostosowana instalacja hamulcowa, przewody hamulcowe, tarcze z tyłu .....aaa i kontrolka ABS (lampka) w desce rozdzielczej.
Tarcze z tyłu nie są potrzebne ale masz rację za dużo roboty żeby się tego pozbyć. Poprostu przeszłą mi myśl, że auto mogło mieć przeszłość wypadkową i poprzedni właściciel poszedł na łatwiznę. Ale widzę że nie tylko ja spotkałem się z taką "promocją":D