Zobacz pełną wersję : Brak ABS
Witam
mam problem z abs rano wyjechalem do szkoly bylo wszystko ok zachamowalem raz mocniej i od tego czasu kontrolka nie gasnie i abs nie ma , czy to moze byc cos z czujnikami ??civic 6 gen coupe
Muzyk-Grzes
16-12-09, 21:04
A może bezpiecznik jest od tego sprawdzałeś?
mam podobny problem tylko kontrolka nie świeci. wciskam hamulec na śliskim, kola się blokują i słychać jakieś dziwne buczenie z okolic kol. Tak jakby abs się nie załączał.
Dodam, ze czasami jak wpadnę w jakąś dziurę to tez kolo przybuczy, a gdy zdarzy się to podczas hamowania to czuć pulsowanie na pedale hamulca.
dodam, ze niigdy nie jezdzilem autem z abs wiec nie wiem jakie powinny byc reakcje samochodu. te wydaja mi sie dziwne. jesli sie myle to mnie poprawcie
Jakieś porady? :/
ABS właśnie tak działa, jak hamujesz na max to buczy z przodu pompa od abs-u i kopie w nogę. Jak wpadniesz w dziurę na hamulcu to też zabuczy. Jak widzisz że nie ominiesz dziury to hamuj i w ostatniej chwili odpuść hamulec bo to znacznie lepiej dla zawieszenia (podczas hamowania dociążasz przód)
też mam problem z abs, objawy:
-kontrolka raz sie zapala raz gaśnie, w losowych momentach, nieraz przez długi czas się nie włącza
-jak hamuje to niekiedy słysze jakieś chrobotanie/zgrzyty i pedał hamulca drży - zdarza się to i przy lekkim hamowaniu i przy mocnym
nie bardzo moge teraz zająć się naprawą tego - czy jak wyjme bezpiecznik od abs-u to poprostu nie bede miał absu i bede mógł pojeździć chwile bez niego?
fura 6gen 3d 1,4 90km 98r
moze ktos mi przyblizyc gdzie jest ten bezpiecznik od ABS zdjolem ta pokrywe palstikowa i tam nic o abs nie ma :|
skolopendra
21-12-09, 14:41
ten bezpiecznik od ABS
pod maską, opis na dekielku
Też się przyłącze do tematu kupiłem ostatnio civica V coupe i też niema absu ale kontrolka wogole nie swieci. Z tyłu jest zrobiony swap na tarcze wiec moze ktos czegos tam nie podłączył co to moze byc?:confused:
no zgadza się pod tą pokrywką bezpieczników wewnątrz nie ma tego bezpiecznika, ja też nie wiem gdzie on jest..
pod maska masz dwie puszki z bezpiecznikami w jednej z nich napewno jest
bezpiecznik mam dobry , wylaczylem akumulator na 15 min zeby sie komp zresetowal ale nadal blad wyswietla sie czyli pozostało sprawdzic czujniki :)
na kasowanie bledow abs-u jest inna procedura niz odlaczenie aku.. nie pamietam jej teraz. Poszukaj na forum.
skolopendra
24-12-09, 10:55
wylaczylem akumulator na 15 min zeby sie komp zresetowal
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11282&page=2
W civicu Coupe V generacji nie było ABS-u. W żadnym. Chyba, że ktoś dołożył na swoją rękę, w co wątpię, bo roboty z tym więcej, niż to warte.
To, że ma z tyłu tarcze, nie oznacza, że ma ABS.
W civicu Coupe V generacji nie było ABS-u. W żadnym. Chyba, że ktoś dołożył na swoją rękę, w co wątpię, bo roboty z tym więcej, niż to warte.
To, że ma z tyłu tarcze, nie oznacza, że ma ABS.
Była jedna wersja z ABS w coupe i wyróżniała się tym, że miała ori tarcze z tyłu.
Co do drugiej kwestii to tak ktoś dołożył np. ja ;) A kwestie opłacalności to akurat mam w głębokim poważaniu w przypadku wielu modów które robie, więc czemu nie założyć ABS'u.
Witam, musisz się wpiąć w kostkę samodiagnostyczną i odczytać jaki masz błąd. Kasowanie odbywa się przez wciśnięcię hamulca, zwarcie kostki, gdy sie pali wcisnąć hamulec aż zgasnie puscić hamulec, jak się zapali to powtórzyć. ABS powinień zgasnąć. Robiłem tak u siebie civic VI gen sedan 1.4 IS 90 km 2000r.
Kazik_h9w3
06-01-10, 15:15
Witam , ja kiedyś gdzieś czytałem ze przyczyną niedziałającego abs-u mozę być słaby akumulator - napięcie na akumulatorze nie może spaść ponizej jakiejś wartości .
W civicu Coupe V generacji nie było ABS-u. W żadnym
Był fabrycznie np w USDMach ale nie powiem czy we wszystkich.
A czy w 6 gen hb był montowany seryjnie ABS?. Chodzi mi w szczególności o Ej9 przedliftowe.
skolopendra
13-01-10, 14:38
ABS?.
był ale nie we wszystkich
dzisiaj wkoncu udalo mi sie dotrzec do mechanika i wykrylo blad na pompie zaworow i wystarczylo wymienic bezpiecznik i wszystko ladnie smiga :)