Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki lakier?

NOLAN
16-12-09, 16:41
Nosze sie z zamiarem pomalowania mojego zgliszcza,teraz jest czerwony,no gdzieniegdzie rozowy ;]

I tak sie rozwodze czy jest sens wydawac kase na jakis lakier np perlowy czy metalik czy poprostu kupic akryl w seryjnym kolorze tylko dobrej jakosci?

Co o tym myslicie?Czy perla albo jakis inny lakier nie bedzie wygladal odpustowo jak calibra?

NOLAN
18-12-09, 16:07
Ludzie zero sugestii?:confused::confused::confused::confused:

skilo_one
18-12-09, 20:45
To już chyba kwestia indywidualna. Z perłą nie musi wyglądać odpustowo jak nie dodasz do tego kolorowego brokatu;)
Ja również mam czerwone auto i też mam plan malować tyle że na inny kolor (jeszcze nie wybrany) ale perła myślę jaki by to kolor nie był będzie dodawana.

luzik
22-12-09, 17:01
Zależy jak to malowanie ma wyglądac.Czy tylko z zewnątrz czy też razem z wanną ( wnętrzem).Perłę możesz miec do każdej barwy więc najpierw kolorek wybierz a potem decyduj ;)
Wstępnie ta tabela może pomóc : http://www.konsmetal.com.pl/kolor_ral.htm

Ja mam czarną perłę i jest MIÓD :D

Son - Goku
22-12-09, 17:44
Skoro już ktoś założył taki temat to . . .

Jestem miłośnikiem ciemnych kolorów,(jak i jasnych) dlatego moja Hanka jest "czarna"

Lecz myślę o położeniu farby czarna perła (taka która błyszczy się jak cukiereczek),o ile to się zwa na to czarna perła.

I też duży dylemat na ciemną perłową wiśnię. . .

Z racji takiej, że z wiśni auto będzie bardziej zauważalne w tłumie.

Co sądzicie ??

luzik
22-12-09, 19:24
Przede wszystkim jedna uwaga: perła nie świeci się z daleka jak neon :D Takie małe porównanie: brokat na dekolcie kobiety :p Z paru metrów niby nic nie widac ale z bliska i w słoneczku pięknie skrzą się drobinki ( po warunkiem,że wzrok nie błądzi niżej... ;) ). :D :D Podobnie na aucie choc faktycznie połysk zwłaszcza po umyciu karoserii jest jakby wyraźniejszy niż zwykłe metaliki lub akryle

NOLAN
22-12-09, 22:46
Dobra a teraz jezeli dobrze rozumuje to mozna np pomalowac czerwonym akrylem i na to dac jakas *****ista warstwe bezbarwnego zeby sie ladnie swiecilo?W sensie ze z 3-4 warstwy jakiegos dobrego bezbarwnego czy i tak bedzie kupa?

luzik
23-12-09, 15:38
A po diabła kombinowac?Chcesz efekt to weź gruboziarnistą perłę.Te drobinki pięknie się wtedy skrzą w słońcu.Jakbyś auto posypał brokatem :)

zakit
24-12-09, 17:43
Dobra a teraz jezeli dobrze rozumuje to mozna np pomalowac czerwonym akrylem i na to dac jakas *****ista warstwe bezbarwnego zeby sie ladnie swiecilo?W sensie ze z 3-4 warstwy jakiegos dobrego bezbarwnego czy i tak bedzie kupa?

akrylu sie nie maluje klarem, od klaru sa lakiery metaliczne albo perlowe. akryl sie sam w sobie blyszczy. to jest gotowy lakier i nic sie juz nie miesza.

NOLAN
25-12-09, 01:41
Aaa dziekuje za oswiecenie,czyli reasumujac kupujac akrylowy lakier nie musze na niego dawac zadnego bezbarwnego i to bedzie wygladac jakos?

zakit
25-12-09, 13:02
tak, ale pamietaj ze akryl nie jest taki fajny jak metalik :)

geras
27-12-09, 18:17
jak chcesz zostawić akryl to po rób tylko zaprawki i spoleruj auto to wyjdzie na to samo co byś pomalował na nowo. Jak dla mnie akryl to szkoda pracy i czasu. Do swojego dałem 80% perły i efekt zadziwił wszystkich.

Macias_OS
27-12-09, 19:31
jak chcesz zeby się mocno mienił popytaj o Xyralic ... droga zabawa ale robi efekt
kombinowałem z niebieskim :
http://img99.imageshack.us/img99/291/dsc06183su2.th.jpg (http://img99.imageshack.us/my.php?image=dsc06183su2.jpg)

tam gdzie poszedł flash widac niebieski kolor

Nemereth
30-12-09, 23:30
Znaczy jak to jest z lakierowaniem?

Najpierw kładzie się lakier właściwy
później kładzie się bezbarwną perłę?

Ktoś może mnie oświecić w temacie lakierowania ?

MaTeUsZ_V212
31-12-09, 09:00
To zależy jaki rodzaj lakieru... Na autach stosuje się dwu warstwowe, czyli: kolor z perłą i na to klar; trójwarstwowe, czyli: kolor właściwy, perła, brokat czy tam co i dopiero na to sam klar.

Nemereth
04-01-10, 00:58
Która z tych opcji jest wydajniejsza wizualnie/stylistycznie?

MaTeUsZ_V212
04-01-10, 08:59
Ładniej wygląda trójwarstwowy, ale ceny są dużo wyższe i przy ewentualnej szkodzie nie jest łatwo pomalować jeden element tak aby nie odcinał się od reszty. Ja musiałem malować cały , bok jak gościu zarysował mi drzwi.