Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niepokojący odgłos z okolic miska olejowa/skrzynia biegów

B18
16-12-09, 10:07
Od czasu gdy moje B18C4 stało nie jeżdżone przez jakieś dwa tygodnie w garażu, po rozgrzaniu się silnika pojawia się donośny świdrujący/pulsujący pisk. Odgłos nie zmienia swojej częstotliwości ani natężenia ze zmianą obrotów a dobiega wyraźnie z okolic miska olejowa/skrzynia biegów. Od czasu pojawienia się tego problemu zdążyłem wyjąć skrzynię biegów gdyż zakładałem nowe sprzęgło i przy okazji wymieniłem łożysko koła zamachowego. Sądziłem, że w ten sposób wyeliminuję ten problem, ale nie udało się.
Bardzo charakterystyczne i zarazem dziwne jest również to, że ten odgłos zmienia swoje natężenie (dość przypadkowo-czasem zniknie, to znów na chwilę przycichnie) przy wciskaniu sprzęgła. Jednak najdziwniejsze jest to, że zazwyczaj nie "urywa się" wraz z zagaszeniem motoru, lecz po wyłączeniu silnika przestaje pulsować i jeszcze przez ok. 2sek jest słyszalny jako ciągły dźwięk, po czym dość płynnie zanika podnosząc przy tym swoją częstotliwość. Co może być przyczyną takiego odgłosu? Może ktoś z szanownych kolegów już to przerabiał?
Z góry dziękuję za fachową poradę.

skolopendra
16-12-09, 14:43
wrzuć dźwięk ;)

B18
17-12-09, 13:41
Nagrałem i zapodaję ten zagadkowy odgłos. Od ok. 44sek słychać kilkukrotnie zmianę natężenia dźwięku wywołaną wciskaniem sprzęgła.

http://s9b0.wrzuta.pl/audio/2AZga7XvOsP/niepokojacy_odglos_z_silnika

skolopendra
17-12-09, 16:41
fakt nie ciekawie to brzmi ,ale co dziwne to jeszcze chwilę słychać po zgaszeniu silnika ?

Piotrek83
17-12-09, 17:46
Może to jakaś hydraulika, np. w układzie wspomagania? Podobny dzwięk potrafi wydawać czasem ciecz przepływająca przez uszkodzony zawór grzybkowy (np w starych instalacjach hydraulicznych). To by wyjaśniało fakt, że pojawia się po chwili (gdy ciśnienie odpowiednio wzrośnie) i powoli ustaje po wyłączeniu silnika (spadek ciśnienia po zatrzymaniu pompy).
Spróbuj pokręcić kierownicą podczas pracy silnika lub od razu po jego wyłączeniu. Jeżeli dzwięk się zmieni lub ustanie na chwilę masz wskazówkę gdzie szukać.

Nemereth
24-12-09, 01:50
to jak w starych taksówkarskich mercedesach albo tym podobnych. Zmieniałeś płyn od wspomagania ?

maniak2007
24-12-09, 10:11
Zmieniałeś płyn od wspomagania ?

zdejmij pasek wspomagania, wtedy bedziesz pewien czy to pompa czy nie. przy okazji mozesz pasek alternatora zdjąć, odrazu wyeliminujesz alternator, bo mogą łożyska siadać.

po zgaszeniu dzwiek przypomina gwizdanie:D, sprawdź może masz jakaś nieszczelnośc w ukladzie dolotowym.

czerwony crx :)
14-11-10, 00:02
Witam odma silnika jest zatkana miałem to samo ten mały wężyk wychodzący z kapy zaworowe Sprawdz co się dzieje jak wyciągniesz miarkę oleju Pozdrawiam