PDA

Zobacz pełną wersję : Halogeny do sedana

janekldz
14-12-09, 20:01
Witam kupilem w intercarsie nowe halogeny wraz z wiazkami i potrzebowal bym jakis schemat instalacji by to wszystko poskladac do kupy. W pudelku dostalem instrukcje ale jest ona mizernej jakosci i do tego napisana po Turecku:eek: Na forum znalazlem instrukcje do HB ale za nic mi sie to nie pokrywa z ta co otrzymalem w pudelku:confused:

Grzesieklodz
14-12-09, 22:05
a ile dales??

genior
14-12-09, 22:36
ile dał.. to jest właśnie bolące..
najtaniej jak widziałem u nas to ostatnio 300zl aukcja poszło na allegro
ale srednio 450zl
ja zamowilem z usa bo mam mozliwosc ze mi ciotka wysle...100zl..

a tutaj masz instrukcje:
http://www.civicforums.com/forums/118-lighting/308770-diy-ebay-fog-lights-w-ebay-button.html

Grzesieklodz
14-12-09, 22:48
a co ja mam zrobic jak ja z lewej strony przy kierownicy nie mam wolnego miejsca na przycisk;/

janekldz
14-12-09, 23:14
a co ja mam zrobic jak ja z lewej strony przy kierownicy nie mam wolnego miejsca na przycisk;/
Rozumiem ze w tym miejscu masz sterowanie od szyberdachu?? Jak tak to wlacznik jest wkomponowany w ten niewielki schowek pod zapalniczka.

a ile dales??

A dalem 327 zeta:D za wszystko lacznie z zarowkami

Grzesieklodz
14-12-09, 23:18
Rozumiem ze w tym miejscu masz sterowanie od szyberdachu?? Jak tak to wlacznik jest wkomponowany w ten niewielki schowek pod zapalniczka.

masz moze tego zdjecie jakies
:]

janekldz
14-12-09, 23:19
dzieki genior na pewno sie przyda:D

Wlasnie nie mam a wiem bo moj kumpel marcin_t nie dawno sobie kupil coupete i tak walsnie ma:D I tego przycisku co jest w zestawie sobie tam nie przymocujesz:( bo on jest na wcisk i pasuje idealnie w to miejsce obok regulacji swiatel. Ale wiesz zawsze mozna cos wykombinowac i jakos to przymocowac:D

genior
15-12-09, 00:46
ja mam z boczku sterowanie szyb, sterowanie swiatel i diodke alarmu wiec tam sie wpakuje, a na diodke wyrzezbie otwor wlasnie w przycisku do halogenów, tak sobie wydumałem bo diodka mala i niepotrzebnie zajmuje całe miejsce, a wystarczy przewiercic, albo gdzies jeszcze indziej ją dam jak mnie cos oswieci :D

a przypomniałem sobie że leoo przeciez ma amerykana :P
tutaj jego zdjecie srodka widac to miejsce na guzik obok zapalniczki

http://img131.imageshack.us/i/dsc03296xo1.jpg/

janekldz
15-12-09, 10:00
ale w wersji przedliftowej tunel srodkowy jest inny i ten przelacznik znajduje sie pod zapalniczka a nie obok. http://img408.imageshack.us/img408/5592/ssl23747800x600.jpg tu jest foto ale to jest wersja bez halogenow. Przelacznik znajduje sie dokladnie w tej malej polce pod zapalniczka

Leeo
15-12-09, 21:57
genior, wkleiłeś moje zdjęcia, a to przecież amerykańska wersja i tutaj halogeny owszem były montowane obok zapalniczki. W europejczyku przed liftem pod zapalniczką, ale po lifcie, to były w manetce(jak na foto). Przypominam, że kupiłem OEM halogeny hondy i manetkę dostałem razem z zestawem instalacyjnym.
http://img13.imageshack.us/img13/9122/resizeofdsc05587.jpg (http://img13.imageshack.us/i/resizeofdsc05587.jpg/)
http://img218.imageshack.us/img218/9703/resizeofs7300152gf3.jpg (http://img218.imageshack.us/i/resizeofs7300152gf3.jpg/) http://img218.imageshack.us/img218/resizeofs7300152gf3.jpg/1/w1024.png (http://g.imageshack.us/img218/resizeofs7300152gf3.jpg/1/)

cobra524
16-12-09, 14:19
Ja mam podłączone pod przełącznik od tylnego foga :D Trzeba umiec hehe

genior
16-12-09, 15:47
to gadaj jak to zrobiłes :)

jaix
17-12-09, 09:59
Witam, ja mam Hanke po lifcie z 2004 roku i włacznik do halogenów mam pod zapalniczką, obok małego schowka, w manetce tak jak napisał kolega Leeo mam przeciwmgielne tylne.

Grzesieklodz
17-12-09, 11:22
Ja mam podłączone pod przełącznik od tylnego foga :D Trzeba umiec hehe

no tak ale jak zapalasz to przod i tyl na raz

Leeo
17-12-09, 12:20
hehe, ja akurat napisałem, że włącznik do przeciwmgielnych przednich jak i tylnych mam w manetce :) Dziwna sprawa :)

genior
17-12-09, 13:10
ile samochodów tyle możliwości :)
w tureckich sedanach po lifcie, przynajmniej tak jak u mnie nie ma nic takiego
jest tylko popielniczka i obok zapalniczka
a pod spodem nie mam schowka zamykanego tylko otwarty :)

Grzesieklodz
17-12-09, 13:23
dla tego ci co nie maja szyberu to moga sobie przecisk z lewej zrobic bo maja tam miejsce a ci co maja to najlepszym rozwiazaniem jest taka manetka jaka ma leeo

genior
17-12-09, 13:48
jeśli się chce osobno to rzeczywiście takie rozwiązanie najlepsze,
jeśli nie przeszkadza że się włącza z tylnym to tak jak cobra
albo szukać jakiegoś alternatywnego miejsca na włącznik, np na konsoli środkowej też o tym myślalem i to miejsce wydaje się calkiem dobre bo jest prosta powierzchnia,
jeśli komuś nie przeszkadza taki patent oczywiście :)

Leeo
17-12-09, 19:08
genior, ale nie liczcie za bardzo na ten przelącznik, który był od razu w zestawie. Kolega - jaspero - miał taki i naprawdę kiepski wykonanie, czasami się zacinał. Warto wygrzebać jeszcze z 50zł i kupić OEM, to będzie ładnie chodził.

LemonR
19-12-09, 17:06
Z tego co wiem to samochód który opuszczał fabrykę z halogenami to włącznik miał w manetce. A te w których halogeny zakładało ASO jako opcja przy zakupie miały włącznik obok popielniczki. Podłączenie to tylnego światła p/mgłowego to nie jest dobry pomysł bo przecież przednie można używać nie tylko w czasie mgły.

Leeo
19-12-09, 19:01
Z tego co wiem to samochód który opuszczał fabrykę z halogenami to włącznik miał w manetce. A te w których halogeny zakładało ASO jako opcja przy zakupie miały włącznik obok popielniczki. Podłączenie to tylnego światła p/mgłowego to nie jest dobry pomysł bo przecież przednie można używać nie tylko w czasie mgły.

Moim zdaniem było właśnie odwrotnie skoro ja mam zestaw z Honda Access a dostałem manetkę :)

cobra524
21-12-09, 10:31
LemonR za używanie fogów gdy nie ma mgły w terenie zabudowanym można dostac mandat:D

LemonR
21-12-09, 10:36
Przednich można używać w czasie opadów deszczu, śniegu itp Mgły nie musi być.

cobra524
21-12-09, 11:37
ale mówie ci jakbys chciał sie polansowac hehe

Leeo
22-12-09, 12:41
w deszczu? Uuu, to ja słyszałem, że właśnie w deszczu nie można, bo oślepiają :]

LemonR
22-12-09, 14:50
No bo zawsze trafi się baran który włącza jak ledwo kropi. Tu bardziej chodzi o większe deszcze, śnieżyce itp.
A przepis mówi tak (mam nadzieję, że znalazłem najbardziej aktualny):

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;

2. kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany:

1. włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony,

2. korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu.

2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Grzesieklodz
22-12-09, 21:18
No bo zawsze trafi się baran który włącza jak ledwo kropi. Tu bardziej chodzi o większe deszcze, śnieżyce itp.
A przepis mówi tak (mam nadzieję, że znalazłem najbardziej aktualny):

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;

2. kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany:

1. włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony,

2. korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu.

2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

a jak do tego wszystkiego maja się przeciwmgłowe przednie które włączają się podczas skręcania??

dberk
22-12-09, 21:24
a jak do tego wszystkiego maja się przeciwmgłowe przednie które włączają się podczas skręcania??

nazywaja sie doswietlajace