PDA

Zobacz pełną wersję : skrzynia automat/manual

kbl100
01-07-06, 23:23
Witam wszystkich :)
mam takie pytanko: Mam teraz na oku bardzo ładny samochodzik a mianowicie honde civic 5gen 3D. Posiada ono bardzo bogade wyposarzenie m.in. klime, poduszki itd ale jednym mankamentem jest to ze ma skrzynie automatyczną. Mam pod domem rozbitą honde civic ze skrzynią manulaną s silnikiem D15B2 i zastanawiam sie czy duzo roboty jest przy przekładce skrzyni i czy dam sam rade to zrobić. Honde którą chce kupić to Civic V-tec 125 km sohc z 93 roku. Proszę o szybką odpowiedz jakie beda problemy przy tym zabiegu. Jak bedzie ze sprzegłem itd... interesują mnie konkretne odpowiedz z góry dziękuje i pozdrawiam kbl100 :)

kompan
02-07-06, 09:48
mam takie pytanko: Mam teraz na oku bardzo ładny samochodzik a mianowicie honde civic 5gen 3D. Posiada ono bardzo bogade wyposarzenie m.in. klime, poduszki itd ale jednym mankamentem jest to ze ma skrzynie automatyczną.

Wg mnie to nie jest mankament :) Hondzią automatem jeździ się bardzo przyjemnie, a po mocnym wciśnięciu auto ładnie się zbiera. No chyba że lubisz intensywnie operować sprzęgłem, gazem i lewarkiem i nie godzisz się na nieco mniejszą kontrolę nad przeniesieniem napędu ;)
Co do przekładki, to ZTCP różne opinie, jest z tym dużo roboty i raczej nieopłacalne, prościej poszukać analogiczne auto z manualem.

kbl100
02-07-06, 13:54
no ok ale ja jestem za manualem a mam okazje kupić tanio auto z dobrym wyposarzeniem i przebiegiem. Interesuje mnie to czy wszystkie graty z D15B2 bedą mi pasowały do tego co kupie czyli vtec sohc 125 km. Na czym polega wymiana skrzyni i czy obejdzie sie bez przeróbek typu spawanie robienie jakiś dziur itd

bidz
03-07-06, 18:52
Z tego co słyszałem, to łatwiej wymienic bude niż skrzynie :)
A sam jeżdże vtec'kiem sohc właśnie na automacie i do mankamentów moge zaliczyc tylko minimalnie odczuwalny poslizg na nierozgrzanej skrzyni przy włączonym d4 ( przy blokowaniu biegów auto lata! a kto ci szybciej zmieni bieg niz automat? :)), troche większe spalanie ( ale kto z posiadaczy vtecka patrzy na spoalie? ). I to tyle. A plusów jest znacznie więcej. Jeśli kiedykolwiek będe miec samochód w manualu, to tylko jako drugie auto.
Pozdro.

kbl100
03-07-06, 19:22
nie mam nic do ludzi którzy jezdzą automatami itd. Poprostu dla mnie jest satysfakcją mieć skrzynie manualną. jestem do tego przywiązany i nie mam zamiaru od tego odchodzić. Pozdro for all :)

Goblin72
03-07-06, 20:03
a kto ci szybciej zmieni bieg niz automat?

tak to prawda...sama jeżdżę 5 gen 3D w automacie....całkiem fajnie działa...ale moja następna honda z pewnością będzie z manualną skrzynką :). Automat mi się znudził :D

bidz
03-07-06, 21:02
nie mam nic do ludzi którzy jezdzą automatami itd. Poprostu dla mnie jest satysfakcją mieć skrzynie manualną. jestem do tego przywiązany i nie mam zamiaru od tego odchodzić. Pozdro for all :)
całkowicie rozumiem, ale IMHO jak masz okazje kupic dobrze dobrego vteca to bierz nawet jak jest automat. Automatem tez trzeba umiec jeździc.
Pozdro.
P.S. A z tego co widziałem, to na forum są topiki o wymianie skrzyni.

LIO
03-07-06, 23:35
o konwersji z automata na manuala juz bylo. Jak poszukasz znajdziesz cenne informacje. Rzeźby jest wiecej niz na pierwszy rzut sie wydaje, ale wszystko jest mozliwe.